ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΞΕΧΑΣΑΝ:H «Μαύρη Βίβλος της Ντροπής» της διακυβέρνησης Σαμαρά (διαβάστε αναλυτικά)

Αφορά σε σκανδαλώδεις τροπολογίες, χαριστικές διατάξεις και παρεμβάσεις «άφεσης αμαρτιών» που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την τριετία 2012-14.

Στις 24 Μαΐου 2014 η επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ειδική εκδήλωση είχε παρουσιάσει την περίφημη «Μαύρη Βίβλο» της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, μια σύνοψη περίπου 90 ποινικών δικογραφιών που έχουν φτάσει στη Βουλή, 24 πράξεων νομοθετικού περιεχόμενου καθώς και «9+3 ιστορίες κοινοβουλευτικού ξεπλύματος τετελεσμένου και σε απόπειρα”.
Πρόκειται ουσιαστικά για το «αφήγημα της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, το οποίο περιέχει ποινικές προεκτάσεις». Αν όλα αυτά τεθούν υπό διερεύνηση, η Δικαιοσύνη θα έχει τεράστιο όγκο δουλειάς, καθώς και η Βουλή επίσης, με την πιθανότητα να μετατραπεί και αυτή, εν δικαίω, σε δικαστήριο.
Δικογραφίες
Σύμφωνα με την «Μαύρη Βίβλο», στη Βουλή υπάρχουν καταχωνιασμένες 89 δικογραφίες κατά υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για τις οποίες εδώ και δύο χρόνια δεν έγινε καμία κίνηση να ερευνηθούν, να έρθουν ενώπιον του κοινοβουλίου το οποίο και θα αποφάσιζε για την τύχη τους.
Επίσης καταγγέλλονταν τότε πως δεν δίνονταν καν αντίγραφα στους βουλευτές.
Εκτός όμως από αυτές τις υποθέσεις, οι οποίες στρέφονται προσωπικά σε βάρος πρώην υπουργών και βουλευτών, η Μαύρη Βίβλος βάλει κατά των πράξεων νομοθετικού περιεχόμενου, με τις οποίες η κυβέρνηση Σαμαρά “πέρασε” μία και έξω διάφορα μέτρα, κατά παράβαση του Συντάγματος σύμφωνα με την τότε αξιωματική Αντιπολίτευση, αφού δεν είχαν την απαραίτητη νομιμοποίηση του Κοινοβουλίου. Πρόκειται για 24 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σε μια διετία.
Οι εξεταστικές
Στο στόχαστρο της Μαύρης Βίβλου, είχαν μπει όμως σχεδόν όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και οι υποσχέσεις της, όπως αυτή για την διενέργεια Εξεταστικής Επιτροπής για το πως μπήκε η χώρα στο μνημόνιο. Αυτή ήταν άλλωστε η μόνη εξεταστική επιτροπή που είχε υποσχεθεί ο Αντώνης Σαμαράς μόλις ανέλαβε τα κυβερνητικά ηνία, αλλά δεν την προχώρησε. Περιγράφονται δε τρεις προτάσεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής (για τις ευθύνες υπαγωγής της χώρας στο μνημόνιο, για την ΕΡΤ και για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων) οι οποίες ερευνώνται μεν από την δικαιοσύνη, ωστόσο την διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών αρνήθηκαν στη Βουλή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. – Μάλιστα στο θέμα των εξοπλιστικών, έγινε σαφές, πως δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος, ο ήδη προφυλακισμένος Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και άλλοι πρώην υπουργοί για απιστία, δείχνοντας στην πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου και κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτικό ενταφιασμό…
Το ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ και το “ξεπούλημα”, όπως αναφέρεται στη “Μαύρη Βίβλο”, των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, θα είναι επίσης ένας από τους στόχους έρευνας, αφού όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Αντιπολίτευση, “ξεπουλάμε δημόσιο πλούτο, έναντι πινακίου φακής και τα χρήματα πέφτουν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο”.
Συγκεκριμένα αναφέρονταν:
* Ο “φωτογραφικός” διαγωνισμός εκχώρησης του ψηφιακού φάσματος στην Digea, για μια 15ετία, με υπολογιζόμενη ζημία του Δημοσίου ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.
* Η «χαριστική σύμβαση παράδοσης» του αεροδρομίου του Ελληνικού.
* Η «σκανδαλώδης» σύμβαση για τον ΟΠΑΠ

* Οι συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους και η εκποίηση “φιλέτων” του Δημοσίου, με όργανα εκτέλεσης το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέλη των οποίων είναι υπόλογα ενώπιον της Δικαιοσύνης.

ΕΛΣΤΑΤ και ΕΡΤ
*Η ΕΛΣΤΑΤ και ο τρόπος υπολογισμού του ελλείμματος, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο πρόεδρός της, Ανδρέας Γεωργίου, είναι κατηγορούμενος για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημοσίου και παράβαση καθήκοντος, είχε επίσης μπει στο στόχαστρο της Μαύρης Βίβλου, με ιδιαίτερο βάρος.

*Η ΕΡΤ και ο ξαφνικός θάνατός της ήταν επίσης το σημείο αιχμής της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία είχε στραφεί σε βάρος του τότε διαχειριστή Γκίκα Μάναλη. Η αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, η πώληση του ΟΠΑΠ την οποία η Μαύρη Βίβλος χαρακτηρίζει σκανδαλώδη, αλλά και οι φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ ισχυρών επιχειρηματιών, είναι μερικές ακόμη από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διαλεύκανση και αλλαγές. Άγνωστο παραμένει εάν η σημερινή κυβέρνηση θα ανοίξει μέτωπο με τα μέλη του ΤΧΣ ή του ΝΣΚ τα οποία υπέγραψαν γνωμοδοτήσεις σχετικές με το μνημόνιο και το PSI.
Αμνηστία
Στη “Μαύρη Βίβλο” επίσης περιλαμβάνονταν 9+3 “ιστορίες κοινοβουλευτικού ξεπλύματος, τετελεσμένου και σε απόπειρα” σχετικά με διατάξεις που ανάμεσα σ΄ άλλα αφορούν στα εξής:
* Την αναστολή και οριστική παύση της ποινικής δίωξης για πρώην, νυν και μελλοντικούς εκπροσώπους εταιρειών υπό αποκρατικοποίηση.
* Την αμνήστευση της απιστίας των τραπεζιτών, για χορήγηση δανείων προς τα κόμματα και πολιτικούς, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις.
* Την ασυλία για μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που επιστρατεύονται για να υποστηρίξουν παράνομες και αντισυνταγματικές κυβερνητικές ενέργειες.
* Την απαλλαγή από κάθε ευθύνη των υπευθύνων της ΛΑΡΚΟ, ακόμα και για χρέη προς το Δημόσιο, προκειμένου να ξεπουλήσουν ανεμπόδιστα τη δημόσια περιουσία.
* Την ασυλία στις διοικήσεις των αγροτικών συνεταιρισμών.
* Την πώληση μετοχών του ΤΧΣ σε τιμές χαμηλότερες της κτήσης τους και την ασυλία των μελών του.
* Την αποποινικοποίηση της κακοδιαχείρισης των ειδικών λογαριασμών.
* Την ασυλία ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΝΩΡΙΖΕΙ, Η ΘΥΜΑΤΑΙ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ;

ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΩΝ, ΠΟΣΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ, ΑΦΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΛ, ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ, ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ “ΗΜΕΤΕΡΩΝ” ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ;

ΕΠΙΣΗΣ, ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ, ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ (ΤΟ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ) ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ, ΠΟΥ ΕΝΑΛΛΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ;

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ “ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΙ” ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ…

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.