Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη – Ποτέ δεν θα γυρίσουμε πίσω στο 2015

Στο Παλαιό Φάληρο περιόδευσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης που μίλησε σε συγκέντρωση πολιτών στην πλατεία του Φλοίσβου.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή κάνοντας αναφορά σε έναν δήμο που όπως είπε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές εμπιστεύτηκε τη ΝΔ με ποσοστό άνω του 50%.

«Το γαλάζιο Φάληρο. Εδώ που το γαλάζιο της ΝΔ συναντιέται με το γαλάζιο της θάλασσας, το γαλάζιο του ουρανού, το γαλάζιο της σημαίας μας για μία Ελλάδα ισχυρή, για μία Ελλάδα υπερήφανη στην Ευρώπη. Γι αυτό θα ψηφίσουμε στις εκλογές της 9ης Ιουνίου», τόνισε.

Επεσήμανε ότι αυτές οι ευρωεκλογές έχουν την ιδιαιτερότητα ότι διεξάγονται σε έναν χρόνο σχετικά ουδέτερο χωρίς να συμπίπτουν με εθνικές εκλογές ή αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά αυτό όπως είπε δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τη σημασία τους. Θέλησε να σταθεί στην ευρωπαϊκή διάσταση αυτών των εκλογών, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ότι δηλαδή ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές, για την εκπροσώπησή μας στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο «και θέλουμε να πετύχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό νεοδημοκρατών βουλευτών που θα συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας στην Ευρώπη. «Αφενός για να διατηρήσουμε τα πρωτεία του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη κι αφετέρου για να συνδιαμορφώσουμε κι εμείς με τον τρόπο μας τις σημαντικές εξελίξεις στην Ευρώπη, τα επόμενα πέντε χρόνια».

Τόνισε ότι η ΝΔ έχει ένα φυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα όταν μιλάει για την Ευρώπη γιατί είναι το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης της ευρωπαϊκής Ελλάδος. Εμείς είμαστε το κόμμα που το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κάποιοι πειραματίστηκαν και μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού. Κι εμείς είμαστε το κόμμα το οποίο αγωνίζεται κάθε μέρα να φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη και αυτό έχουμε κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια, με σημαντικά αποτελέσματα».

Επεσήμανε ότι το πώς θα γίνουμε Ευρώπη έχει σημασία από τα μικρά, το πώς θα διαχειριζόμαστε ας πούμε τα σκουπίδια μας μέχρι τα πιο μεγάλα. «Για να γίνουμε Ευρώπη παντού πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε και να προσεγγίσουμε την Ευρώπη και στις καθημερινές μας συμπεριφορές. Η Ευρώπη όμως θα καθορίσει και το μέλλον μας για τα επόμενα πέντε χρόνια όπως το καθόρισε εν πολλοίς και την προηγούμενη πενταετία. Όμως το 2024 τα πράγματα στον κόσμο είναι πολύ πιο δύσκολα από ό,τι ήταν το 2019 όταν ξαναείχαμε ευρωεκλογές. Αναλογιστείτε μόνο πόσα μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα: μια πανδημία, ένας πόλεμος στην Ουκρανία, μια ενεργειακή κρίση, μια κρίση ακρίβειας, μια μεγάλη αναταραχή στη Μέση Ανατολή».

Και «σε αυτή την Ευρώπη που αγωνίζεται να βρει το βηματισμό της σε έναν κόσμο που αλλάζει η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια όπως ήμασταν πρωταγωνιστές και τα πέντε χρόνια από το 2019 μέχρι σήμερα. Διότι αν κάτι έχει αλλάξει είναι το πώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν πια την Ελλάδα. Όχι πια ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης αλλά ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση που έβαλε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της, που αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία, που η φωνή της ακούγεται και στις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνει η Ευρώπη για το δικό της μέλλον». Αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης που έφερε στην πατρίδα μας 36 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ήδη διοχετεύονται σε επενδύσεις σε πολλούς τομείς, με ειδική αναφορά στην υγεία και τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα. Υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τη σημασία όχι μόνο της επένδυσης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και νέες προσλήψεις αλλά και στον προληπτικό έλεγχο.

Σημείωσε επίσης ότι από την Ευρώπη χρηματοδοτούνται επίσης δράσεις που έχουν να κάνουν με την Παιδεία και αναφέρθηκε ειδικά στους διαδραστικούς πίνακες, υπογραμμίζοντας γενικότερα ότι πολλές από τις αποφάσεις που πήραμε την προηγούμενη πενταετία επηρεάζουν την καθημερινότητά μας σήμερα.

«Για να μην πω πολλά για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη γεωπολιτική σταθερότητα της χώρας μας», πρόσθεσε καλώντας τον κόσμο να σκεφτεί πού ήμασταν το 2019 σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο σήμερα δεν απασχολεί πια την ελληνική κοινωνία γιατί «το λύσαμε», όπως είπε.

Τόνισε ότι είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα το οποίο τροφοδοτεί και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη βελτίωση της σχέσης μας με την Τουρκία γιατί η Ελλάδα σήμερα έχει άλλο κύρος, έχει άλλη φωνή πια στην Ευρώπη.

«Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία και γι αυτά που θα γίνουν τα επόμενα πέντε χρόνια που θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον. Για το αν θα έχουμε ένα καινούργιο Ταμείο Ανάκαμψης, αν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό αμυντικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί επενδύσεις όπως αυτή που εισηγούμαι σε μία ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα, για το πώς θα συνεχίσουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Υπάρχει λοιπόν ένα ερώτημα απλό για τους Έλληνες πολίτες: για όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα, ποιο κόμμα, ποιους ευρωβουλευτές, ποιους πολιτικούς αρχηγούς θέλετε να σας εκπροσωπούν στην Ευρώπη. Την απάντηση την ξέρετε ήδη: μόνο η ΝΔ μπορεί να παίξει το ρόλο του εγγυητή της ελληνικής πολιτικής παρουσίας στην Ευρώπη την επόμενη μέρα. Γι αυτό και έχει σημασία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη».

Κάλεσε τους πολίτες να μην αντιμετωπίσουν αυτές τις ευρωεκλογές με αδιαφορία ή αισθανόμενοι ενδεχομένως ότι δεν κρίνεται και κάτι σημαντικό επειδή ψηφίσαμε για κυβέρνηση πριν από έναν χρόνο.

«Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι ευρωεκλογές και θα σας ζητήσω και πάλι να κινητοποιηθούμε όλες και όλοι για να στείλουμε στις 9 Ιουνίου ένα ισχυρό μήνυμα, να ξαναβάψουμε την Ελλάδα γαλάζια, να πετύχουμε το τρίποντο των εκλογικών επιτυχιών μετά τις δύο μεγάλες νίκες του Μαΐου και του Ιουνίου. Και κάτι ακόμα: να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη θέση της ΝΔ ως της μόνης μεγάλης μεταρρυθμιστικής πολιτικής δύναμης στον τόπο μας», είπε.

Υπογράμμισε ότι είναι άξιον απορίας ότι σήμερα για την Ευρώπη μιλάει μόνο η ΝΔ ενώ όλοι οι άλλοι θέλουν να μετατρέψουν τις εκλογές σε ένα άτυπο δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.

Είπε ότι υπάρχει ένα πολιτικό μήνυμα που θα βγει από αυτές τις εκλογές και το λέει διότι «κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στις χειρότερες εποχές του παρελθόντος», επισημαίνοντας πως επειδή αφήσαμε πίσω την κρίση δε σημαίνει πως έχουμε ξεχάσει πώς φλερτάραμε με την καταστροφή το 2015.

Τόνισε ότι αυτοί που τάζουν παροχές ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ κοροϊδεύουν τον κόσμο κατάμουτρα γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν ή γνωρίζουν ότι αν εφάρμοζαν κι ένα κομμάτι αυτού του προγράμματος θα οδηγούσαν τη χώρα πίσω στη χρεοκοπία. «Ποτέ δεν θα γυρίσουμε πίσω στο 2015. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο πρέπει να τους στείλετε διότι δεν έχουν αλλάξει. Το περιτύλιγμα μπορεί να άλλαξε αλλά το ψέμα, η τοξικότητα και τα λεφτόδεντρα παραμένουν το ίδιο χαρακτηριστικό της αντιπολίτευσης».

Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε γιατί θα μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω αν δεν ακολουθούσαμε συνετές οικονομικές πολιτικές. Είπε ότι ο ίδιος υπόσχεται μόνο ό,τι μπορεί να κάνει και αν δεν μπορεί να το κάνει δεν το υπόσχεται και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με την αντιπολίτευση.

«Δώστε μας τη δύναμη σε αυτές τις ευρωεκλογές όχι μόνο να σας εκπροσωπήσουμε επάξια στην Ευρώπη όπως ξέρουμε να το κάνουμε αλλά και να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας δρόμο, να οδηγούμε την οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης, να αυξάνουμε τους μισθούς, να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη κατανόηση για τα προβλήματα των πολιτών το ζήτημα της ακρίβειας, γιατί και εκεί το παλεύουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, γι αυτούς που βιάζονται τους ενημερώνω ότι εθνικές εκλογές θα έχουμε πάλι το 2027, έχουν χρόνο μπροστά τους κι εμείς έχουμε χρόνο να δουλέψουμε για να φέρνουμε σταθερά την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη. Καλή δύναμη, καλό αγώνα, νωρίς-νωρίς στην κάλπη, να μη λείψει καμία ψήφος από τη ΝΔ στις 9 Ιουνίου», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.