“Xoλωμένος” ο Παυλόπουλος από τις εξελίξεις με Καραμανλή, δεν υπογράφει τον διορισμό των δικαστών – Αμείλικτα ερωτήματα για το τι θα συμβεί στη δικαιοσύνη αν δεν προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές

Tελευταία ημέρα της θητείας του προέδρου και της Eισαγγελέως του Αρείου Πάγου η 30η Ιουνίου, με τον Βασίλειο Πέππα και την Ξένη Δημητρίου να αποχωρούν μετά από 40 χρόνια από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης.

Πληροφορίες που μεταφέρει το ethnos.gr και το newsit.gr θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να μην υπογράφει την «αλλαγή φρουράς» στη Δικαιοσύνη που έχει εισηγηθεί η Κυβέρνηση, με τις τοποθετήσεις της Ειρήνης Καλού (στη θέση της προέδρου) και της Δήμητρας Κοκοτίνη στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά τη σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, πηγές που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο αναφέρουν ότι «έχει αντιρρήσεις ως προς τη συνταγματικότητά του».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Καλογεροπούλου για το newsit.gr, ο Π.Παυλόπουλος επιλέγει να κρατήσει την απόφαση για τους δικαστές στο συρτάρι του για να “τρέξει” η επόμενη κυβέρνηση τις όποιες εξελίξεις, επιλέγοντας να μην επιστρέψει στο Μαξίμου την απόφαση, αφού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν προσβλητική κίνηση προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, σχολιάζουν ότι η κίνηση αυτή είναι και μία οριστική ρήξη στις σχέσεις του Προκόπη Παυλόπουλου με την κυβέρνηση, οι οποίες φαίνεται να επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά από την αποκάλυψη του Documento για το ρόλο που είχε παίξει ο Κώστας Καραμανλής το 2005 στο θέμα του “Μακεδονικού” με την κρυφή επιστολη προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους Τζ. στην οποία φερόταν να αποδέχεται τη διπλή ονομασία με τη χρήση του όρου Μακεδονία για την επίλυση της διαφοράς με τη γείτονα χώρα, ενώ την ίδια περίοδο ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν κορυφαίος Υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή και συμμετείχε στον “πρωινό καφέ” στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παίρνονταν οι κρίσιμες αποφάσεις.

Άλλες πάντως πηγές επισημαίνουν και το γεγονός ότι η επιλογή της Εισαγγελέως Ειρήνης Καλού ήταν από την αρχή “κόκκινο πανί” για τους καραμανλικούς καθώς εκτιμούσαν ότι δεν είχε συμπεριφερθεί με τη δέουσα “αβρότητα” προς τον τότε στενό συνεργάτη του Κ.Καραμανλή Γιάννη Αγγέλου στον οποίο είχε επιβάλει σκληρούς χρηματικούς όρους εγγύησης στην υπόθεση του “σκανδάλου” του Βατοπεδίου.

Ωστόσο, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Προκόπη Παυλόπουλο να μην υπογράφει το διορισμό των δικαστών προκύπτουν ορισμένα σημαντικά ερωτήματα:

  • Τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και πάμε σε διερευνητικές εντολές;
  • Τι θα γίνει σε περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές αποβούν άκαρπες και πραγματοποιηθεί η “απειλή” του Κυριάκου Μητσοτάκη για προκήρυξη νέων εκλογών τον Αύγουστο;
  • Παίρνει την ευθύνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κρατήσει τη χώρα χωρίς ηγεσία στη Δικαιοσύνη για ένα αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα (και πάντως σίγουρα για μία εβδομάδα από σήμερα που συνταξιοδοτήθηκαν οι Δημητρίου-Πέππας μέχρι τις εκλογές);

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.