Μακεδονικό: Τελικά ποιος λέει ψέμματα; Ο Μητσοτάκης ή ο Σαμαράς; [Βίντεο]

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Σκάι, μιλώντας για τη συμφωνία στο Μακεδονικό ισχυρίστηκε πως ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που είχε συγκρουστεί για το θέμα με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τελικά και έριξε την κυβέρνησή του, «δεν θα ψήφιζε αυτή τη συμφωνία γιατί δεν θα δεχόταν ποτέ “Μακεδονική εθνότητα” και “Μακεδονική γλώσσα”».

Βέβαια ο Αντώνης Σαμαράς τότε, μιλώντας στους δημοσιογράφους για την αποπομπή του από το υπουργείο Εξωτερικών, είχε δηλώσει ακριβώς το αντίθετο. Όπως είχε πει «είχε ζητήσει από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να κάνει ξεκάθαρη δήλωση ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στους σκοπιανούς το δικαίωμα να αποκαλούνται Μακεδόνες […] αλλά δεν το δέχτηκε».

Αργότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ανακοίνωνε πως «ο Σαμαράς, στις 2 Δεκεμβρίου του 1991, σε συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ (σημ: ιστορική συνεδρίαση για την αναγνώριση των χωρών που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας), είχε δεχθεί κατά τη συζήτηση του κανονισμού να αναφερθεί η Δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία. Είχε απλώς διατυπώσει επιφύλαξη, αλλά είχε δεχθεί να μπει στο κείμενο».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με αυτόν τον τρόπο αποκάλυπτε τις ευθύνες του τότε υπουργού Εξωτερικών στη γέννηση του Μακεδονικού ζήτηματος, που όπως χαρακτηριστικά είπε «τα έκαμε θάλασσα», για να έρθει σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το 2011, και η κόρη του, Ντόρα Μπακογιάννη, και αδερφή του σημερινού προέδρου της ΝΔ, να χαρακτηρίσει τον Αντώνη Σαμαρά ως «θλιβερό κεφάλαιο του σκοπιανού». «Φταίει για όλα του παρελθόντος», τόνιζε.

Σημειώνεται εξάλλου πως η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και τη χρήση του όρου «Μακεδονία» αποτελούσε πάγια θέση της ΝΔ εδώ και δεκαετίες. Η θέση μάλιστα επιβεβαιώθηκε τόσο από την κυβέρνηση Σαμαρά, δύο φορές, το 2014 μέσω του υπ. Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου αλλά το 2012 στις προγραμματικές δηλώσεις, όσο και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής πριν από μερικούς μήνες που «απαιτούσε» από την κυβέρνηση να φέρει συμφωνία σε αυτή τη βάση

Τελικά ποιος από όλους λέει ψέμματα για το Μακεδονικό; Εκτός κι αν όλα αυτά είναι μια «μπλόφα», όπως ισχυρίστηκε ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης για την πρόταση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008, που επίσης προέβλεπε σύνθετη ονομασία με χρήση του όρου «Μακεδονία»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στον Σκάι δήλωσε εκ νέου πως «δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία με την ΠΓΔΜ όποτε και αν έλθει στη Βουλή, είτε ως αντιπολίτευση είτε αν είμαστε κυβέρνηση», ωστόσο σημείωσε πως «αν έχει κυρωθεί τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ στενά για να κάνουμε κάτι».

Τα επίμαχα βίντεο

Η δήλωση Σαμαρά

Η δήλωση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.