Αυτούς γιατί δεν τους απέκλεισαν από τις Ευρωεκλογές;

Η περίπτωση που περιγράφουμε φαίνεται πολύ σοβαρή και απαιτεί προσεκτική ανάλυση. Ο μαζικός αποκλεισμός κομμάτων από τις ευρωεκλογές λόγω αδυναμίας καταβολής του παραβόλου είναι μια πολιτική απόφαση που προκαλεί ανησυχία σχετικά με τη δημοκρατική διαδικασία.

Η επιλεκτικότητα στην εφαρμογή των κανόνων για τη συμμετοχή στις εκλογές δημιουργεί ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη δημοκρατική διαδικασία. Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση όλων των πολιτικών φορέων σύμφωνα με τους καθορισμένους κανόνες και χωρίς διακρίσεις.

Το γεγονός ότι ένα κόμμα όπως το «Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας», το οποίο φαίνεται να έχει στενούς δεσμούς με το τουρκικό προξενείο στη Θράκη, λαμβάνει άδεια συμμετοχής ενώ πολλά άλλα κόμματα αποκλείονται λόγω οικονομικών αιτιών ή τυπικών διαδικασιών, δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με τη διαφάνεια και τη δημοκρατική διαδικασία.

Η παρουσία του DEB στην πολιτική σκηνή, ιδίως σε περιοχές όπως η Ροδόπη και η Ξάνθη, αντικατοπτρίζει σημαντικά κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα που απασχολούν τις μειονότητες στην Ελλάδα. Οι αντιδράσεις σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να είναι κατάλληλες και να διασφαλίζουν την ισότητα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνοτικής ή πολιτικής ταυτότητας.

Κόμματα κόπηκαν μέσω ενός διαδικαστικού τερτιπιού όπως είναι το χρηματικό παράβολο, με ένα κόμμα οι επικεφαλής του οποίου διακηρύσσουν δημόσια (και προκλητικά) ότι «το DEB σημαίνει τουρκική μειονότητα», τι θα έπρεπε να έχει συμβεί;

Αυτό ήταν μάλιστα το σύνθημα υπό το οποίο διοργανώθηκε η πρώτη προεκλογική εκδήλωσή τους στην Κομοτηνή πριν από λίγες ημέρες, θεωρώντας εκ των προτέρων δεδομένο (πώς άραγε;) ότι θα εγκρινόταν η συμμετοχή τους από τον Άρειο Πάγο.

Για να μην υπάρχουν δε ψευδαισθήσεις, έχει σημασία ότι η εκδήλωση αυτή έγινε από κοινού με την «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» που απαρτίζεται από 10 ευρωβουλευτές και έχει στην προμετωπίδα της τις «μειονότητες» και την «αυτοδιάθεση» σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η απάντηση σε αυτήν την περίπλοκη κατάσταση απαιτεί συνεργασία μεταξύ πολιτικών, νομικών και κοινωνικών φορέων προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η δημοκρατική λειτουργία του εκλογικού συστήματος.

Για όσους δεν θυμούνται,στις προηγούμενες ευρωεκλογές το DEB είχε έρθει πρώτο με εντυπωσιακά ποσοστά στους νομούς της Ροδόπης και της Ξάνθης…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.