Υφασμάτινη μάσκα: Πώς, πότε και πού πρέπει να τη φοράμε – Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, η χρήση υφασμάτινης μάσκας θα είναι υποχρεωτική σ’ όλους τους κλειστούς χώρους. Πώς πρέπει να τη φοράμε, ποιοι οι κίνδυνοι.

Τη Δευτέρα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σ’ όλους τους κλειστούς χώρους, αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου – πρώτη ημέρα «χαλάρωσης» των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό.

Στο πλαίσιο αυτό – και επικαλούμενος το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) – ο έγκριτος επιστήμονας έδωσε αναλυτικές οδηγίες για την ορθή χρήση της υφασμάτινης μάσκας.

«Όποιος κάνει χρήση τέτοιας μάσκας, θα πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, τη μύτη και το στόμα και θα πρέπει να πλένει πάρα πολύ συχνά και σχολαστικά τα χέρια του είτε με σαπούνι και νερό είτε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα τόσο πριν τη βάλει όσο και κατά την απόρριψή της, η οποία θα πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο»

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας αφορά όλους τους κλειστούς χώρους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα νοσοκομεία, τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα παντοπωλεία, τα σούπερ μάρκετ κ.α.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τόσους τους πελάτες, όσο και τους εργαζόμενους.

Πώς πρέπει να φοράμε τη μάσκα

  • Θα πρέπει να καλύπτεται πλήρως το πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένης της μύτης και του στόματος
  • Ο πολίτης θα πρέπει να πλένει πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό, πριν βάλει τη μάσκα και αφού την αφαιρέσει
  • Η αφαίρεση της μάσκας θα πρέπει να γίνει προσεκτικά, ώστε ο πολίτης να μην αγγίζει τη μπροστινή επιφάνεια, η οποία μολύνεται πολύ εύκολα
  • Η απόρριψη της μάσκας σε κάδο απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο

Ο κίνδυνος ψευδαίσθησης

Ο κ. Τσιόδρας, ωστόσο, έχει διευκρινίσει ότι η χρήση της μάσκας δεν θα πρέπει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της προστασίας από τον ιό.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει καλέσει τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, όπως το συχνό και τακτικό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικού.

«Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση, μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, αν είναι δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, στην τήρηση των αποστάσεων, στην τήρηση των κανόνων όταν την βγάζεις και όταν βάζεις τη μάσκα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.