Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα νέα αθλήματα που θα δούμε το 2028 στο Λος Άντζελες και αυτό που αφαιρέθηκε

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι ολοκληρώθηκαν, η Ολυμπιακή φλόγα -αν και «ψεύτικη»- που έκαιγε πάνω από τους Κήπους του Κεραμεικού (Jardin des Tuileries) έσβησε, και η Ολυμπιακή σημαία παραδόθηκε στο Λος Άντζελες για τους Αγώνες του 2028.

Οι διοργανωτές των επόμενων Αγώνων μας έχουν ήδη δώσει μια πρώτη γεύση απ’ την ατμόσφαιρα που θα κυριαρχήσει στο Λος Άντζελες, αφού η λάμψη του Χόλιγουντ «θάμπωσε» την Τελετή Λήξης του Παρισιού. Με τον Τομ Κρουζ να πηδάει από την οροφή του Σταντ ντε Φρανς και να αρπάζει την Ολυμπιακή σημαία για να τη μεταφέρει στις ΗΠΑ, τους Red Hot Chili Peppers, την Billie Eilish, τον Snoop Dogg και τον Dr. Dre να εμφανίζονται στη διάσημη παραλία Βένις, είμαστε σίγουροι ότι όσα θα παρακολουθήσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 θα έχουν αναφορές και γερές δόσεις από την παγκόσμια -και κυρίως την Αμερικανική- ποπ κουλτούρα, η οποία θα ενσωματωθεί με κάποιον τρόπο στο Ολυμπιακό πνεύμα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουλίου 2028 με την Τελετή Έναρξης και θα διαρκέσουν έως τις 30 Ιουλίου. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα ξεκινήσουν στις 15 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 27 Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί συνολικά 36 αθλήματα για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028, εκ των οποίων τα 6 είναι νέες προσθήκες, ενώ 1 αφαιρέθηκε από το Ολυμπιακό πρόγραμμα.

Κρίκετ

Το κρίκετ έχει μια μοναδική ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού εμφανίστηκε μόνο μία φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια αυτής της διοργάνωσης, διεξήχθη ένας μόνο αγώνας μεταξύ των ομάδων που εκπροσωπούσαν τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Μετά από μια απουσία 128 ετών, το κρίκετ επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες. Η επιστροφή του κρίκετ έχει ως στόχο να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό, ιδίως από έθνη που αγαπούν το άθλημα, και να αξιοποιήσει τη δημοτικότητά του σε γεωγραφικές περιοχές όπως η Νότια Ασία.

Μπέιζμπολ

Το μπέιζμπολ εμφανίστηκε ως άθλημα επίδειξης σε αρκετούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1900 έως το 1988, με αξιοσημείωτες παρουσίες το 1912, το 1936 και το 1952. Έγινε επίσημο Ολυμπιακό άθλημα το 1992 στη Βαρκελώνη, με μορφή τουρνουά οκτώ ομάδων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ σηματοδότησαν την πρώτη φορά που επιτράπηκε η συμμετοχή επαγγελματιών παικτών. Το μπέιζμπολ αφαιρέθηκε από το Ολυμπιακό πρόγραμμα μετά τους Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, κυρίως λόγω της απουσίας παικτών του MLB (ΗΠΑ-Καναδάς) και των ανησυχιών για χρήση αναβολικών. Ωστόσο, επέστρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο και πρόκειται να συμπεριληφθεί και πάλι στους Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες.

Σόφτμπολ

Το σόφτμπολ υπήρξε επίσημο Ολυμπιακό άθλημα από το 1996 έως το 2008, με τις ΗΠΑ να κυριαρχούν κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια σε αυτό το διάστημα. Το άθλημα κέρδισε αναγνώριση και δημοτικότητα κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Το 2005, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ψήφισε να αφαιρεθεί από το 2012 το σόφτμπολ (μαζί με το μπέιζμπολ) από το Ολυμπιακό πρόγραμμα. Αυτό σηματοδότησε την πρώτη φορά από το 1936 που ένα άθλημα αφαιρέθηκε αφού είχε ήδη συμπεριληφθεί σε Αγώνες. Το σόφτμπολ επανήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. Η Ιαπωνική ομάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, νικώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τελικό.

Λακρός

Το λακρός συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1904 στο Σεντ Λούις και του 1908 στο Λονδίνο, με τον Καναδά να κερδίζει χρυσά μετάλλια και στις δύο διοργανώσεις. Παρουσιάστηκε ως άθλημα επίδειξης, χωρίς απονομή μεταλλίων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ, του 1932 στο Λος Άντζελες και του 1948 στο Λονδίνο. Το 2021, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε τη World Lacrosse, το διεθνές διοικητικό όργανο του αθλήματος, το οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά στην υποστήριξη της επιστροφής του λακρός στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά από χρόνια προσπαθειών για την επανένταξή του, το λακρός προστέθηκε επίσημα στο Ολυμπιακό πρόγραμμα για τους Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες.

Σκουός

Το σκουός θα κάνει το Ολυμπιακό του ντεμπούτο στους Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες, μετά από δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών να συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα. Υποβλήθηκε για πρώτη φορά ως πρόταση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, αλλά δεν επελέγη. Έφτασε κοντά στο να συμπεριληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, αλλά έχασε από το καράτε, ενώ απορρίφθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο και του 2024 στο Παρίσι.

Ποδόσφαιρο με σημαία

Το ποδόσφαιρο με σημαία, μια παραλλαγή του αμερικανικού ποδοσφαίρου (american football), θα κάνει το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το αμερικανικό ποδόσφαιρο θα εκπροσωπηθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα διεξαχθούν δύο αγωνίσματα, ένα για άνδρες και ένα για γυναίκες. Το ποδόσφαιρο με σημαία δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερη σωματική επαφή. Σήμερα, παίζεται από περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 100 χώρες. Θεωρείται ως η πιο προσιτή και ποικιλόμορφη εκδοχή του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ιδίως για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Μπρέικ ντανς

Το μπρέικ ντανς αποτελεί μέρος ενός «κύματος» νέων, urban αθλημάτων που προστίθενται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως το σκέιτμπορντ και η ποδηλασία BMX (ελεύθερο-αγωνιστικό). Ωστόσο, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες επέλεξαν το 2023 να μην συμπεριλάβουν το άθλημα στο επίσημο πρόγραμμα, επειδή δεν ταίριαζε στο όραμά τους για τους Αγώνες.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.