Δυνατή Ελλάδα

Τουρκία: Κέρδισε το «βαθύ» κράτος!

Την Κυριακή 14 Μαΐου έγιναν οι εκλογές στην Τουρκία, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι και πάλι ο μεγάλος νικητής των εκλογών, με 49,5%, ενώ οι άλλοι δύο υποψήφιοι έλαβαν ο μεν Κιλιτσντάρογλου 44,89%, ο δε Σινάν Ογάν 5,17%. Ο αποσυρθείς από την κούρσα Μουαρέμ Ιντζέ έλαβε 0,44%.

Οσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, η Λαϊκή Συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί έλαβε 322 έδρες, η Εθνική Συμμαχία των έξι κομμάτων 213 έδρες και η Συμμαχία του Μόχθου, των Κούρδων και των Αριστερών 65 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι η συμμαχία που υποστήριξε τον Ερντογάν έχει ήδη εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, κάτι που κάνει ευκολότερη την -ούτως ή άλλως διαφαινόμενη- εύκολη επικράτηση του σημερινού προέδρου της δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο.

Στα αποτελέσματα των εκλογών παρατηρεί κανείς τις εξής ανατροπές:

Πρώτον, την αντιστροφή των αναμενόμενων αποτελεσμάτων μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, με βάση πάντα τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων 10 ημερών πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών έδειχναν ότι ο Κιλιτσντάρογλου αναμενόταν να συγκεντρώσει ένα ποσοστό μεταξύ 49%-51% και ο Ερντογάν ποσοστό μεταξύ 44%-46%. Εγινε ακριβώς το αντίστροφο.

Δεύτερον, στον τρίτο υποψήφιο πρόεδρο της δημοκρατίας, τον ακροδεξιό εθνικιστή Σινάν Ογάν, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων έδινε ποσοστό 2%-3%, και τελικά έλαβε 5,17%, που σημαίνει απόκλιση πρόβλεψης της τάξης περίπου του 40%.

Τρίτον, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των Γκρίζων Λύκων έλαβε ποσοστό 10,8%, ενώ ο μέσος όρων όλων των εταιριών δημοσκοπήσεων του έδινε ποσοστό μεταξύ 5%-7%, που σημαίνει απόκλιση πρόβλεψης της τάξης περίπου του 40%!

Τέταρτον, στις σεισμόπληκτες περιοχές υπήρχε εμπεδωμένη η άποψη ότι ο Ερντογάν και η Λαϊκή Συμμαχία θα χάσουν ψήφους, επειδή τα κτίρια που κατέρρευσαν και σκότωσαν πάνω από 50.000 ανθρώπους, συγγενείς των ψηφοφόρων στις εν λόγω περιοχές, είχαν πάρει άδεια οικοδομής από τις κρατικές και δημοτικές Αρχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Δεν συνέβη κάτι τέτοιο – ο Ερντογάν και η Λαϊκή Συμμαχία διατήρησαν τη δύναμή τους, με εξαίρεση τον νομό Χατάι, όπου παρατηρήθηκε μικρή πτώση.

Πέμπτον, υπάρχει και το θέμα του ποσοστού συμμετοχής των εκλογέων, που, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK), έφτασε το 85%. Εγγεγραμμένοι στο εξωτερικό και το εξωτερικό ήταν 64.113.941 και ψήφισαν 55.761.445, με έγκυρα ψηφοδέλτια 54.724.880. Σημειώνεται ότι στις προεδρικές εκλογές του 2014, με εγγεγραμμένους 55.629.841, ψήφισαν 41.283.627 άτομα (ποσοστό συμμετοχής 74,13%), ενώ σε εκείνες του 2018, με εγγεγραμμένους 59.367.469 ψηφοφόρους, ψήφισαν 51.197.959 άτομα (ποσοστό συμμετοχής 86,94%).

Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές του 2018 και του 2023 φαίνεται εξωπραγματικό, ενώ υψηλό φαίνεται ακόμα και το 74,13% του 2014. Με βάση τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί και τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με ντοκουμέντα, παρατηρήθηκαν οργανωμένη νοθεία και εγγραφή των ψήφων του κουρδικού κόμματος στο κόμμα των Γκρίζων Λύκων.

Επίσης, υπάρχει τεράστιο ποσοστό άκυρων ψηφοδελτίων στους νομούς που κατοικούνται από Κούρδους. Τα άκυρα ψηφοδέλτια ανέρχονται σε 350.000, και φυσικά όλα ήταν του κόμματος που στήριξαν οι Κούρδοι, της Πράσινης Αριστεράς.

Στον νομό Αϊδινίου, όπου οι Κούρδοι σκόπευαν να εκλέξουν βουλευτή, καταμετρήθηκαν ως άκυρα 20.253 ψηφοδέλτια, όλα του κόμματος της Πράσινης Αριστεράς, και 16.060 ψηφοδέλτια της εκλογής προέδρου, όλα του Κιλιτσντάρογλου.

Το Κόμμα Εργατών της Τουρκίας (ΤΙΡ), που συνεργάστηκε με την Πράσινη Αριστερά, δήλωσε επίσημα ότι, στα 20.000 εκλογικά τμήματα, σε σύνολο 192.214, παρατηρήθηκε νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος. Με τα μέχρι τούδε στοιχεία, δεν μπορεί να αποδείξει κανείς ότι το αποτέλεσμα κρίθηκε από την αλλοίωση των ψήφων. Αυτό θα αποδειχθεί αφού ολοκληρωθεί η έρευνα. Πάντως, πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι το «μυστικό» των εκλογών κρύβεται στη συμμετοχή, που έφτασε το 85%.

Οσον αφορά το ποιος κέρδισε τις εκλογές, αυτός που είναι σίγουρα κερδισμένος είναι το τουρκικό κράτος, το οποίο είναι εμφανές ότι αποφάσισε να συνεχίσει με τον Ερντογάν, τον οποίο έχει υπό τον έλεγχό του, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου αποτελεί απειλή για τον χαρακτήρα του, όπως αυτός προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Εαν είχε εκλεγεί ο Κιλιτσντάρογλου, όπως έδειχναν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, θα είχαμε έναν πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας που για να εκλεγεί αναγκάστηκε να στηριχτεί στις ψήφους των Κούρδων και μια κυβέρνηση που, για να περάσει έναν νόμο από το Κοινοβούλιο, θα έπρεπε να έχει τη στήριξη των Κούρδων βουλευτών. Αυτό, εκτός του ότι είναι απαράδεκτο, θα ήταν και επικίνδυνο.

Γι’ αυτό το τουρκικό κράτος θα προσπαθήσει να λάβει τέτοια μέτρα, ούτως ώστε από τούδε και στο εξής οι Κούρδοι να μην μπορούν να έχουν ρυθμιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας. Ηδη ο Ερντογάν εξήγγειλε τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε ο πρόεδρος της δημοκρατίας να εκλέγεται με ποσοστό μικρότερο του 50%+1%, δηλαδή με ποσοστό που δεν θα επιτρέπει στους Κούρδους να εκλέγουν πρόεδρο.

Τέλος, απόδειξη της καθοριστικής εμπλοκής του τουρκικού κράτους στις εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 είναι το γεγονός ότι ο Σινάν Ογάν, για να στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο, έβαλε ως όρο να μην αλλάξουν τα τέσσερα πρώτα άρθρα και το άρθρο 66 του Συντάγματος, που απαγορεύουν οποιαδήποτε παραχώρηση στους Κούρδους. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος κάτι ήξερε από τις υποσχέσεις που έδωσε ο Κιλιτσντάρογλου στους Κούρδους για να τον στηρίξουν και φρόντισε να τις ακυρώσει με τον Σινάν Ογάν, που είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται χωρίς καν να το καταλάβει ο ίδιος. Τα υπόλοιπα στο άρθρο μας της Κυριακής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.