Γερμανικός Τύπος: Ο Μακρόν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της συμφωνίας με την Ελλάδα για να κατηγορήσει την ΕΕ για αφέλεια

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Ευρώπη θα έκανε τρομερό λάθος αν δεν έβγαζε συμπεράσματα από τη συμπεριφορά της Αμερικής τα τελευταία χρόνια. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ.

«Ύστερα από την αυστραλιανή ταπείνωση, ο πρόεδρος Μακρόν πήρε την ρεβάνς του μέσω Ελλάδας», γράφει ο γαλλικός Τύπος, αναφέρει η γερμανική Deutsche Welle, αναφερόμενη στην αγορά των τριών φρεγατών «Μπελαρά» και την υπογραφή μιας «Αμυντικής Συμφωνίας» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε την εμφάνισή του στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού για να διαμαρτυρηθεί για την αφέλεια της ΕΕ στον τομέα της Αμυνας, παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα, Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από την αφέλειά τους», είπε. Τα λόγια του, σχολιάζει η εφημερίδα, φάνηκε να απευθύνονται στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάϊκο Μάας (Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, SPD), ο οποίος μεσολάβησε στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τον Αύγουστο του 2020, ακολουθώντας γραμμή κατευνασμού και καλώντας τις δύο πλευρές να «βάλουν τέλος στο παιχνίδι με την φωτιά».

Υπέρβαση των ΕΕ και ΝΑΤΟ;

Γαλλία και Ελλάδα, προσθέτει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, συμφώνησαν στο Παρίσι μια νέα Συμμαχία Ασφαλείας, την οποία βλέπουν ως «το πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων ότι πρόκειται για «αμοιβαίες δεσμεύσεις που υπερβαίνουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Δεν εξήγησε τι ακριβώς εννοεί με αυτό.

Ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ

Από τη μεριά του, ο Εμ. Μακρόν σημείωσε ότι ναι μεν οι Αμερικανοί είναι και θα παραμείνουν οι μεγάλοι ιστορικά σύμμαχοι, με τους οποίους η Γαλλία μοιράζεται κοινές αξίες, «αλλά εδώ και λίγο περισσότερο από μια δεκαετία τα στρατηγικά τους συμφέροντα έχουν μετατοπιστεί στην Κίνα και τον Ειρηνικό».

Αυτό, είπε ο Γάλλος πρόεδρος, θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι Ευρωπαίοι και «να ενεργήσουν για τη δική τους προστασία».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ευρώπη θα έκανε τρομερό λάθος αν δεν έβγαζε συμπεράσματα από τη συμπεριφορά της Αμερικής τα τελευταία χρόνια. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ.

Ο Εμ. Μακρόν, όταν ρωτήθηκε για την ρήξη με τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο Γάλλος Πρέσβης επιστρέφει στην Ουάσινγκτον. Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο συμφώνησε να θέσουν τις βάσεις για μια ανανεωμένη σχέση εμπιστοσύνης. Ανακοίνωσε ακόμα μια συνάντηση με τον Μπάϊντεν στο μέσον Οκτωβρίου.

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι η εταιρική σχέση ασφάλειας Παρισίων – Αθήνας ανακοινώθηκε δύο εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση μιας νέας «Συμμαχίας Ασφαλείας», της AUKUS, μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας στον Ινδο-Ειρηνικό.

Πηγή: lawandorder.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.