Μ.Νετανιάχου: «Η διεθνής κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις που θα παραλύσουν το Ιράν»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και να επιβάλει κυρώσεις που θα «παραλύσουν» το Ιράν, εξαιτίας της παραβίασης της πυρηνικής συμφωνίας. 

Ειδικότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, που έγινε σήμερα (07/06):

«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αποφάσισε ότι το Ιράν αρνήθηκε να επιτρέψει στους επιθεωρητές του πρόσβαση σε παράνομες περιοχές, στις οποίες το Ιράν είχε πραγματοποιήσει μυστική στρατιωτική πυρηνική δραστηριότητα. Το Ιράν παραβίασε συστηματικά τις δεσμεύσεις του, κρύβοντας τοποθεσίες και εμπλουτίζοντας σχάσιμο υλικό, και διέπραξε άλλες παραβιάσεις. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα και νομίζω ότι έχει περάσει ο χρόνος, αλλά η πραγματικότητα το απαιτεί σίγουρα υπό το φως αυτών των αποκαλύψεων, ώστε η διεθνής κοινότητα να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και να επιβάλουν κυρώσεις που θα παραλύσουν το Ιράν».

 

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει» στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι «θα συνεχίσει να ενεργεί μεθοδικά ενάντια στις προσπάθειες του Ιράν να εδραιωθεί στρατιωτικά στα σύνορά μας».

Η τοποθέτηση του Νετανιάχου ακολουθεί τη δημοσίευση μιας εμπιστευτικής έκθεσης, την Παρασκευή (05/06) που δείχνει ότι το Ιράν συνεχίζει να αυξάνει το απόθεμα του εμπλουτισμένου ουρανίου, καταγράφοντας 1.571,6 κιλά πυρηνικού καυσίμου από τις 20 Μαΐου, από 1.020,9 κιλά στις 19 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τεχεράνη αρνήθηκε, επίσης, να επιτρέψει στους επιθεωρητές την πρόσβαση σε δύο κλειστές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Τα επίπεδα εμπλουτισμού, εν τω μεταξύ, λέγεται ότι έχουν αυξηθεί στο 4,5%, από το όριο 3,67% που περιγράφεται στο Κοινό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Δράσης (JCPOA).

Το Ιράν, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παράγει πυρηνικά όπλα ή όπλα μαζικής καταστροφής οποιουδήποτε είδους και ότι το ατομικό του πρόγραμμα στοχεύει αυστηρά στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.