ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΙ: ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ είναι ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ

Οι Βρυξέλλες πρέπει να πάρουν πιο σοβαρά τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Κοσόβου για να αποφύγουν την περαιτέρω αστάθεια στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, ο οποίος κατηγορεί τη Σερβία ότι ενεργεί σύμφωνα με τα συμφέροντα της Ρωσίας προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Σε συνέντευξή του στους FT, ο Ραμούς Χαραντινάϊ, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τη Σερβία για διπλωματική επίθεση προκειμένου να υπονομεύσει την προσπάθεια του Κοσόβου να καταστεί κυρίαρχο κράτος, σχολιάζοντας παράλληλα πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν έχουν απαντήσει επαρκώς στα παράπονα της Πρίστινα για το Βελιγράδι.

Κατά τον ίδιο, ενώ η ΕΕ έχει επενδύσει κεφάλαια και προσωπικό προκειμένου να ομαλοποιήσει το Κόσοβο και την περιοχή, ωστόσο οι ενέργειες της Σερβίας είναι ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ για σταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δασμών 100% που επέβαλε το Κόσοβο στις εισαγωγές αγαθών από τη Σερβία –ως ‘απάντηση’ στην άρνηση του Βελιγραδίου να επικυρώσει τη συμμετοχή του Κοσόβου στην Interpol- ο κ. Χαραντινάϊ είπε πως οι δασμοί θα αρθούν μόνο αν το Κόσοβο κερδίσει την πλήρη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία.

Σχολιάζοντας την πρόταση για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, ο κ. Χαραντινάι χαρακτήρισε «επικίνδυνη για την περιοχή μας» την ιδέα.

Πηγή: https://www.euro2day.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.