Ιταλία: Άνοιξε «ορέξεις» η Καταλονία…

“Ορέξεις” φαίνεται ότι έχει ανοίξει το δημοψήφισμα στην Καταλονία. Το παράδειγμά της φαίνεται να θέλουν να μιμηθούν η Λομβαρδία και το Βενέτο στην Ιταλία, που οργανώνουν δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία.
  Πρόκειται για δυο σημαντικές περιοχές στην Ιταλία, καθώς η μια έχει πρωτεύουσα την Βενετία και η άλλη το Μιλάνο.
Η διεξαγωγή τους είναι προγραμματισμένες για τις 22 Οκτωβρίου, και διχάζουν τον πολιτικό κόσμο της χώρας.
Οι περιφερειάρχες ανήκουν στην ακροδεξιά “Λέγκα του Βορρά”, της οποίας και ήταν ιδέα η όλη διαδικασία.
Οι πολίτες θα ρωτηθούν αν επιθυμούν να αυξηθούν οι αρμοδιότητες των δυο περιφερειών σε τομείς όπως είναι ο πολιτισμός, η παιδεία, η αστική και η ποινική δικαιοσύνη.
Το εν λόγω δημοψήφισμα δεν αφορά άμεσα το θέμα της φορολογικής αυτονομίας, το οποίο, βάσει του Συντάγματος, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ιταλικού κράτους. Παρά το ότι η επικράτηση του «ναι» θεωρείται περίπου δεδομένη όλη αυτή πρωτοβουλία έχει προκαλέσει σειρά πολιτικών διαξιφισμών.
Υπέρ τάσσονται η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, τα Πέντε Αστέρια αλλά και ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μιλάνου.
«Εμφύλιος» στους ακροδεξιούς
Και μέσα στην ακροδεξιά παράταξη πάντως ξέσπασε σύγκρουση ανάμεσα στα “Αδέλφια της Ιταλίας” και της Λέγκας.
Η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι προπαγανδιστική και είπε ξεκάθαρα ότι αν η ίδια έμενε στο Μιλάνο ή στην Βενετία, δεν θα πήγαινε να ψηφίσει.
Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας και στέλεχος της Λέγκα, Ρομπέρτο Μαρόνι, απάντησε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «λανθασμένες όσο και βαρύτατες». Πρόσθεσε πως θα πρέπει, πιθανότατα, να αναθεωρηθεί, σε πανιταλικό επίπεδο, η συμμαχία της Λέγκα με τα «Αδέλφια της Ιταλίας».
Συμμαχία η οποία, όμως, όλα δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσει και σε συνεργασία με την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.
«Ανταρσία» στην κεντροαριστερά από τον Δήμαρχο του Μιλάνου
Όσο για την κεντροαριστερά, η επίσημη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι η έκφραση αυτή της λαϊκής βούλησης μπορούσε να αποφευχθεί, διότι είναι άκρως δαπανηρή.
Ο δήμαρχος του Μιλάνου, όμως, Μπέπε Σάλα, ο οποίος εξελέγη με την κεντροαριστερά, δηλώνει ανοικτά ότι στις 22 Οκτωβρίου θα ψηφίσει «ναι» στην αυτονομία. Κάτι που μπορεί να θεωρηθεί… πολιτικά σκόπιμο, καθώς στοχεύει στην καρέκλα του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας.
«Τριγμοί» και στα Πέντε Αστέρια
Τέλος, διαφωνίες και τριγμοί υπάρχουν και μέσα στο κίνημα Πέντε Αστέρων. Στο συμβούλιο της περιφέρειας Λομβαρδία, η ψήφος του υπέρ της πρότασης για δημοψήφισμα ήταν καθοριστική, για να μπορέσει όντως να οργανωθεί.
Οι «πεντάστεροι» υπογραμμίζουν ότι περιόρισαν κάποιες υπερβολικά εγωιστικές αυτονομιστικές διαθέσεις. Παράλληλα λένε ότι επέβαλαν την ηλεκτρονική ψήφο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε όλη την περιφέρεια με πρωτεύουσα το Μιλάνο.
Αλλά ένα σημαντικό μέρος της βάσης των ψηφοφόρων του κινήματος του Γκρίλλο, είναι σαφώς δυσαρεστημένο. Διότι θεωρεί, κυρίως, ότι σε μια χώρα που επλήγη έντονα από την οικονομική κρίση, δεν χρειάζονται, την στιγμή αυτή, κινήσεις που να ευνοούν τις πλουσιότερες περιοχές της και που μπορούν να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς της Κάτω Ιταλίας ακόμη πιο απομονωμένους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.