Λ.Δ.Κογκό: 3 νεκροί σε βομβαρδισμούς στο Sake, η ομάδα M23 προχωρά ακόμα

Μια ομάδα ανταρτών βομβάρδισε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στην ανατολική επαρχία του Βόρειου Κίβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σκοτώνοντας τρεις πολίτες και τραυματίζοντας άλλους οκτώ, ανέφερε μια τοπική οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών την Τρίτη, ενώ η βία στην περιοχή που πλήττεται από συγκρούσεις έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις και μια ανθρωπιστική ομάδα έχει προειδοποιήσει ότι χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση σε βοήθεια.

Μια ομάδα ανταρτών που πιστεύεται ότι έχει δεσμούς με τη γειτονική Ρουάντα βομβάρδισε τη Δευτέρα το στρατόπεδο Zaina, που βρίσκεται πάνω από 16 χιλιόμετρα από την πόλη Goma, δήλωσε ο Wete Mwami Yenga, στέλεχος της κοινωνίας των πολιτών. Αυτός ο βομβαρδισμός ακολουθεί αρκετές ημέρες επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν όχι μακριά από την πόλη.

Οι αντάρτες M23 δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, αλλά φάνηκε να επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι κατευθύνονταν προς την πόλη Σάκε, κοντά στην Γκόμα. Η κυβέρνηση του Κονγκό και οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών είπαν ότι η ομάδα M23 λαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη από τη Ρουάντα, αν και αυτή η χώρα το αρνείται.

«Το M23 έρχεται να τους απελευθερώσει και να τους προστατεύσει από το βαρύ πυροβολικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας, Λόρενς Κανιούκα, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας του Κονγκό.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να αναζητήσουν καταφύγιο στην Γκόμα τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι μάχες εντείνονται και τα νοσοκομεία της πόλης γεμίζουν με τραυματίες πολίτες, πολλοί από τους οποίους λαμβάνουν μόνο περιορισμένη ιατρική περίθαλψη.

«Δεν μου κάνει τη χάρη που είμαι ξαπλωμένος σε αυτό το κρεβάτι του νοσοκομείου», είπε ο Ushindi Soleil, ένας τραυματίας πατέρας δέκα παιδιών που λαμβάνει θεραπεία σε ένα από τα νοσοκομεία. «Έχω δέκα παιδιά, υποφέρουν», είπε ο Soleil.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω συγκρούσεων από τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Τρίτη η ανθρωπιστική οργάνωση Mercy Corps. Αυτός ο αριθμός προστίθεται στα 6,9 εκατομμύρια άτομα που έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

RDC : 3 morts dans des bombardments à Sake, le M23 avance toujours

Η ομάδα προειδοποίησε ότι οι κύριοι δρόμοι γύρω από την Γκόμα αποκόπηκαν επίσης από πυροβολισμούς και θόρυβο πυροβολικού. «Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες παλεύουν τώρα με καθημερινές αποφάσεις σχετικά με το πού και πότε είναι ασφαλές να παρέχεται βοήθεια, εν μέσω αναφορών για εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν παγιδευτεί στα πυρά», δήλωσε η Emilie Vonck, διευθύντρια της Mercy Corps στο Κονγκό.

Έξαλλοι για τη σύγκρουση, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Δευτέρα στην πρωτεύουσα του Κονγκό, Κινσάσα, στοχεύοντας ξένες πρεσβείες τις οποίες κατηγορούν ότι δεν υποστήριξαν τη χώρα στον τερματισμό της βίας.

Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Κονγκό, Μπιντού Κεϊτά, καταδίκασε τις διαδηλώσεις ως «απαράδεκτες». Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, τις οποίες η κυβέρνηση του Κονγκό έκρινε αναποτελεσματικές στη χώρα, συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα πριν από την προθεσμία του Δεκεμβρίου.

Στο κρεβάτι του νοσοκομείου στην Γκόμα, η Φέζα Μπονγκόνγκουα, μια έγκυος που τραυματίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια από τις επιθέσεις, παρακάλεσε να τερματιστεί η σύγκρουση. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μας βοηθήσετε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε η κ. Μπονγκόνγκουα. «Το M23 μας κάνει να υποφέρουμε».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.