Εκλογές στη ΛΔΚ: Εναρξη της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, φοβούνται εντάσεις

Για πρώτη φορά, οι Κονγκολέζοι που ζουν στο εξωτερικό μπόρεσαν να ψηφίσουν σε πέντε δοκιμαστικές χώρες (Νότια Αφρική, Βέλγιο, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία).
Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε αυτές τις χώρες ήταν περίπου 13.000, σε σύνολο σχεδόν 44 εκατομμυρίων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Félix Tshisekedi, πέτυχε ποσοστό περίπου 80% των ψήφων, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις της εκλογικής επιτροπής (Céni). Η διανομή των προσωρινών αποτελεσμάτων για τις 26 επαρχίες της ΛΔΚ θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες

Ο Félix Tshisekedi, στην εξουσία από τις αρχές του 2019, επιδιώκει μια δεύτερη θητεία έναντι 18 άλλων υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών βαρέων βαρών της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν το «χάος» και τις «παρατυπίες» που πιστεύουν ότι αμαύρωσαν αυτές τις γενικές εκλογές (προεδρικές, νομοθετικές, επαρχιακές και τοπικές ).

Η ψηφοφορία, που ήταν προγραμματισμένη για τις 20, παρατάθηκε κατά τουλάχιστον μία ημέρα λόγω πολλαπλών υλικοτεχνικών προβλημάτων.

Έκλεισε επίσημα το βράδυ της Πέμπτης, αλλά το μεσημέρι της Παρασκευής, εξακολουθούσαν να υπάρχουν αναφορές για εκλογικές επιχειρήσεις σε εξέλιξη σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας έκτασης 2,3 εκατομμυρίων km2, με πολύ περιορισμένες υποδομές.

Αυτή ήταν για παράδειγμα η περίπτωση της τοποθεσίας Kilembwe, στην επικράτεια του Fizi, στην ανατολική επαρχία του Νότιου Kivu, όπου το εκλογικό υλικό έφτασε αργά την Πέμπτη. «Το αργότερο μέχρι τις 3:00 μ.μ. (1:00 μ.μ. GMT), όλα πρέπει να έχουν τελειώσει», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο διαχειριστής της περιοχής, Sammy Kalonji.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Céni, «τουλάχιστον το 97%» από τα περίπου 75.000 εκλογικά τμήματα που είχαν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα μπόρεσαν να ανοίξουν. Σε μια χώρα με «ηπειρωτική διάσταση» όπως η ΛΔΚ, «η επίτευξη αυτού του σκορ είναι ήδη ένα θαύμα», είπε.

Φοβούνται εντάσεις

Για αυτές τις εκλογές αναπτύχθηκαν αρκετές αποστολές παρατηρητών.

Αυτή της Αφρικανικής Ένωσης εκτίμησε σε μια «προκαταρκτική δήλωση» ότι «έγιναν σε μια σχετικά ήρεμη ατμόσφαιρα με μεγάλες υλικοτεχνικές προκλήσεις».

Οι παρατηρητές του Carter Center, από την πλευρά τους, αξιολόγησαν «αρνητικά» τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε 21 από τα 109 εκλογικά τμήματα που επισκέφθηκαν, «με σοβαρές παρατυπίες που παρατηρήθηκαν σε αρκετά από αυτά».

Η κυβέρνηση αναγνώρισε το βράδυ της πρώτης ημέρας της ψηφοφορίας «την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στο άνοιγμα ορισμένων γραφείων». Ωστόσο, συνεχάρη τον λαό του Κονγκό για την «κινητοποίησή» του και το CENI για την «αποφασιστικότητά» του να διοργανώσει, την πολυαναμενόμενη ημέρα, εκλογές που, σύμφωνα με τον ίδιο, πήγαν «γενικά» καλά.

Περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι ήταν στη διεκδίκηση του τετραπλού ψηφοδελτίου.

Οι αντίπαλοι του Félix Tshisekedi περιλαμβάνουν τον Moïse Katumbi, πλούσιο επιχειρηματία και πρώην κυβερνήτη της περιοχής εξόρυξης της Katanga (νοτιοανατολικά), τον Martin Fayulu, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του έκλεψε τη νίκη στις εκλογές του 2018 ή ο Denis Mukwege, το Νόμπελ Ειρήνης 2018 για το έργο του με γυναίκες θύματα βιασμού πολέμου.

Καχύποπτοι από την αρχή, όλοι κάλεσαν τους ακτιβιστές τους να παρακολουθούν στενά την καταμέτρηση και την εμφάνιση των αποτελεσμάτων.

Φοβούνται εντάσεις όταν ανακοινώνεται ο νικητής των προεδρικών εκλογών, σε μια χώρα με ταραχώδη και συχνά βίαιη πολιτική ιστορία, με υπέδαφος εξαιρετικά πλούσιο σε ορυκτά αλλά με πληθυσμό κυρίως φτωχό.

Η προεκλογική εκστρατεία δηλητηριάστηκε επίσης από την κατάσταση ασφαλείας στα ανατολικά της χώρας, η οποία βιώνει μια κορύφωση της έντασης εδώ και δύο χρόνια με την αναζωπύρωση της εξέγερσης του M23, που υποστηρίζεται από τη Ρουάντα.

Μετά από δέκα ημέρες ηρεμίας, οι μάχες μαίνονταν την Παρασκευή βορειοδυτικά της Γκόμα, πρωτεύουσας της επαρχίας του Βόρειου Κίβου.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.