ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ Λ.Δ.ΚΟΓΚΟ:Στην Κινσάσα, οι πρώτες εκλογικές τάσεις εμφανίζονται σε ένα μοντέρνο κέντρο

«Ένα εκλογικό κέντρο παγκόσμιων προδιαγραφών που αποτυπώνει μια δημοκρατική κουλτούρα. » Στους διαδρόμους του σχολικού και πολιτιστικού συγκροτήματος Athénée de la Gombe, στην Κινσάσα, το προωθεί η Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (Céni).

«Ενσωμάτωση, διαφάνεια, ανεξαρτησία, αμεροληψία, λογοδοσία, επαγγελματισμός»: αυτές είναι οι λέξεις-κλειδιά που αυτό το θεσμικό όργανο, το οποίο επικρίθηκε πολύ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), θα ήθελε να συνδεθεί με τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Δεκεμβρίου και 21, 2023.

Για να ενισχύσει την εικόνα αυτών των μερικών προεδρικών, νομοθετικών, επαρχιακών και δημοτικών εκλογών, η Céni έχει εγκαταστήσει ένα μεγάλο εφήμερο εκλογικό κέντρο για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, που ονομάζεται «Bosolo».

L'extérieur du centre éphémère Bosolo, installé par la Commission électorale nationale indépendante, le 22 décembre 2023 à Kinshasa.

Μέσα σε αυτή την τεράστια μαρκίζα, τρεις γιγάντιες οθόνες κάθονται στο πίσω μέρος ενός χώρου επενδεδυμένου με χαλιά και φωτισμένου από μπλε προβολείς. Εδώ πρέπει να αποκαλυφθούν οι βαθμολογίες των 182 εκλογικών περιφερειών στη ΛΔΚ – μείον αυτές του Ρουτσουρού, του Μασίσι και του Κουάμουθ όπου δεν κατέστη δυνατή η ψηφοφορία λόγω ανασφάλειας.

Ο Merlin Kazadi, ο οποίος διαχειρίζεται τα logistics της Bosolo, εξηγεί: «Πρώτον, αυτό το κέντρο είναι ένα όργανο διαφάνειας. Και δεύτερον, είναι ένα εργαλείο για την επαναφορά όλων των ενδιαφερομένων στην εκλογική διαδικασία. Εδώ έχετε τα μέσα ενημέρωσης, διεθνείς οργανισμούς, διεθνείς, εθνικούς και τοπικούς παρατηρητές. Αυτό το κέντρο είναι να φέρει όλους κοντά, ώστε να συμμετέχουν όλοι. »

«Εδώ είναι το κέντρο της αλήθειας στις κάλπες» Οι χώροι έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν έως και 500 άτομα, με μεγάλη σκηνή. Στις 21.00 ανεβαίνει εκεί ο Denis Kadima, το αφεντικό της Céni, συνοδευόμενος από μέρος της ομάδας του. «Bosolo», στα Lingala, σημαίνει «αλήθεια».

Αυτό είναι λοιπόν το κέντρο της «αλήθειας» εδώ. Αλλά, στην πραγματικότητα, είναι το κέντρο της αλήθειας των κάλπες, λέει. Στόχος αυτού του κέντρου είναι να συγκεντρωθεί για να έχει εκλογικές βραδιές κατά τις οποίες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα».

Organisateurs, observateurs et médias, attendant le début de la diffusion des résultats des élections générales en République démocratique du Congo, le 22 décembre 2023 à Kinshasa.

Ο Ντένις Καντίμα καταλήγει: «Άκουσα κάποιους να μιλούν για χαοτικές εκλογές. Δεν θεωρούμε ότι αυτές οι εκλογές είναι χαοτικές. Θεωρούμε ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας, έχουμε δώσει τον καλύτερο εαυτό μας. Ο στόχος δεν ήταν να αναζητήσω την τελειότητα για να σε χειροκροτήσουν.

Ο στόχος ήταν να επιτραπεί σε άνδρες και γυναίκες από το Κονγκό να συμμετάσχουν σε μια ανοιχτή, ανταγωνιστική, δημοκρατική και αξιόπιστη διαδικασία. […] Αν κάποιοι βλέπουν ένα ποτήρι μισοάδειο, βλέπουμε ένα ποτήρι κατά τα τρία τέταρτα. » Στις 21:20 εμφανίζονται στην οθόνη τα πρώτα κιόλας. Η έναρξη μιας νέας μακράς διαδικασίας για τους Céni και τους πράκτορές τους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.