Εκλογές Λ.Δ.Κογκό:”Πρέπει να προετοιμάσουμε τις συνειδήσεις μας για μετά την ψηφοφορία σύμφωνα με τον αναλυτή Νίξον Καμπαλέ”

Περίπου 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν αυτήν την Τετάρτη τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για τα επόμενα 5 χρόνια.

Πρέπει να επιλέξουν από δέκα υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένου του απερχόμενου προέδρου Félix Tshisekedi.

Ο τελευταίος αντιμετώπισε κριτική από τους αντιπάλους του – συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της αντιπολίτευσης Martin Fayulu, Moïse Katumbi και Denis Mukwege – σχετικά με την οργάνωση της ψηφοφορίας, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Καταγγέλλουν ειδικότερα τη διαχείριση των logistics, αλλά και τις υποψίες για μεροληψία της ανεξάρτητης εθνικής εκλογικής επιτροπής, Céni.

Οι επικριτές που προβλέπουν ότι «κάποιοι, από απογοήτευση, θα μπορούσαν να τεθούν στο περιθώριο των γενικών κανόνων ή της γενικής τάσης να μπορούν να αποδεχτούν τα αποτελέσματα που θα δημοσιευθούν από την εκλογική επιτροπή», εκτιμά ο Κονγκολέζος πολιτικός αναλυτής Νίξον Καμπαλέ.

Σε γενικές γραμμές, όμως, βάζει τα πράγματα στη θέση τους, «υπάρχει μια τάση για μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της ευθύνης» από την «ατυχή περιπέτεια του 2006». Κάτι που μας δίνει την ελπίδα ότι οι διολισθήσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας δεν θα καταλάβουν «μια ορισμένη συνειδητοποίηση» που αναδύεται τόσο στον κύκλο των ίδιων των υποψηφίων όσο και στον κύκλο των πληθυσμών και των ακτιβιστών, σημειώνει ο Kambalé.

Οι παρατηρητές ελπίζουν ότι οι δράσεις ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούνται από την κοινωνία των πολιτών θα βοηθήσουν τους πληθυσμούς να προετοιμαστούν για να αποδεχθούν τα αποτελέσματα των κάλπες.

Η ψηφοφορία άνοιξε στις 6 π.μ. (τοπική ώρα) και συνεχίζεται μέχρι τις 5 μ.μ. (4 μ.μ. GMT).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.