Όμηρος ο Γάλλος πρέσβης στον Νίγηρα

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι ο πρέσβης της Γαλλίας στον Νίγηρα έχει τεθεί σε καθεστώς «ομηρίας» από την στρατιωτική χούντα και τρέφεται μόνο με «στρατιωτικές μερίδες».

Αξιωματικοί του Στρατού ανέτρεψαν την 26η Ιουλίου τον εκλεγμένο πρόεδρο του Νίγηρα, Μοαμέντ Μπαζούμ. Η χούντα διέταξε την απέλαση του Γάλλου πρέσβη στα τέλη Αυγούστου, όταν το Παρίσι αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τελεσίγραφο που απαιτούσε την αποχώρησή του. Το Παρίσι συνεχίζει να αντιτίθεται στην απέλαση, υποστηρίζοντας ότι η χούντα δεν έχει εξουσία για να βασίσει ένα τέτοιο αίτημα.

«Στον Νίγηρα, ενώ σας μιλάω, έχουμε έναν πρεσβευτή και μέλη της διπλωματικής αποστολής που κυριολεκτικά κρατούνται όμηροι στην γαλλική πρεσβεία» δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος. «Εμποδίζουν την παράδοση τροφίμων. Τρώει στρατιωτικές μερίδες» ανέφερε ο Μακρόν, σε έναν υπαινιγμό για τους στρατιωτικούς που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπαζούμ.

Ο πρέσβης Σιλβέν Ιτέ «δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να βγει έξω, έχει κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο και δεν του επιτρέπουν την πρόσβαση σε τροφή» τόνισε ο Μακρόν. Ερωτηθείς για ενδεχόμενο επαναπατρισμό του Γάλλου διπλωμάτη επανέλαβε:

«Θα πράξω ό,τι συμφωνήσουμε με τον πρόεδρο Μπαζούμ, γιατί αυτός είναι η νόμιμη εξουσία και συνομιλώ μαζί του καθημερινά». Ο Μπαζούμ εξακολουθεί να θεωρείται από την Γαλλία ο νόμιμος αρχηγός κράτους του Νίγηρα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.