Πολωνία: Μεταστροφή της κοινής γνώμης κατά των Ουκρανών προσφύγων

Οι Πολωνοί αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε από την πολωνική Rzeczpospolita.

Η πρόσφατη έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Βαρσοβία.

«Η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ακράδαντα ότι η Πολωνία πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία έχει μειωθεί από 62% σε 42%», σημειώνει η Rzeczpospolita.

Λιγότεροι Πολωνοί έχουν επίσης θετική στάση απέναντι στη βοήθεια της Πολωνίας προς την Ουκρανία – 35% σε σύγκριση με 47% το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός εκείνων που αξιολογούν αρνητικά τη βοήθεια έχει διπλασιαστεί από 5% σε 10%.

Σήμερα, μόνο το 10% είναι υπέρ της πρόσθετης υποστήριξης στην Ουκρανία, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 ήταν το 21% υπέρ. Το ποσοστό των Πολωνών που «υποστηρίζουν σθεναρά» τη βοήθεια στους πρόσφυγες από την Ουκρανία μειώθηκε από 49% σε 28%.

Οι μισοί Πολωνοί αντιτίθενται στην εισδοχή προσφύγων από την Ουκρανία. Ταυτόχρονα, οι ερωτηθέντες αξιολογούν κατηγορηματικά αρνητικά τα κοινωνικά προνόμια για τους Ουκρανούς. Το 60% των ερωτηθέντων είπε όχι στην εξίσωση της πρόσβασης στα κοινωνικά προνόμια που έχουν οι Πολωνοί.

Μια πολυμεταβλητή ανάλυση των αποτελεσμάτων της μελέτης δείχνει σαφώς ότι ο λόγος για την αλλαγή της στάσης των Πολωνών απέναντι στους πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι μια απαιτητική στάση που δεν αποδεχόμαστε – σχολίασε ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος Robert Staniszewski από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

➡️Polacy wciąż chcą pomagać Ukraińcom, ale na dużo mniejszą skalę niż zaraz po wybuchu wojny. rp.pl/spoleczenstwo/…

Πηγη: @antiwarrawitna

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.