Αεροσκάφη F-35: Προβλήματα στην υγεία των πιλότων – Σοβαρά τεχνικά και οικονομικά εμπόδια για το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς

Αν και το μαχητικό, F-35, διαφημίζεται ως το πλέον προηγμένο τεχνολογικά και το καλύτερο αεροσκάφος 5ης γενιάς στον κόσμο, και σχεδιάζεται να αποτελέσει το κύριο όπλο αεροπορικής υπεροχής -την απόλυτη πλατφόρμα στο πεδίο του πολέμου- των ΗΠΑ, αντικαθιστώντας τους περισσότερους από τους υπάρχοντες τύπους μαχητικών της χώρας, διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα.

Τεχνικά και οικονομικά προβλήματα, υπερβολική διόγκωση κόστους, και άλλα, αποτελούν μεγάλα «βαρίδια» για το πρόγραμμα των αεροσκαφών.

Να σημειωθεί ότι η Αθήνα, δια στόματος αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν ανέφεραν ότι σχεδιάζεται -και- η απόκτηση αεροσκαφών F-35. Ωστοσο, παραμένει ασαφές πως μπορεί η Ελλάδα να αγοράσει ένα τέτοιο πανάκριβο οπλικό σύστημα, όταν ακόμα και οι ΗΠΑ διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος του.

Απογοήτευση

Χαρακτηριστικά, η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στην έκθεσή της για το οικονομικό έτος 2022, που συντάσσεται τον Σεπτέμβριο του 2021, εκφράζει την «συνεχή απογοήτευσή» της, διότι το επί εικοσαετία υφιστάμενο πρόγραμμα, επιμηκύνεται με «μεγαλύτερα χρονοδιαγράμματα και πολύ υψηλότερο κόστος από αυτό που είχε προγραμματιστεί», ενώ υπολείπεται των προδιαγραφών που είχε θέσει το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας για τις δυνατότητες του όπλου στο πεδίο του πολέμου.


Επιπλέον, δεδομένου ότι οι προδιαγραφές του προγράμματος θεσπίστηκαν πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, και αντίπαλες δυνάμεις – χώρες ανέπτυξαν τις δυνατότητές τους σε οπλικά συστήματα πιο γρήγορα από ό,τι εκτιμήθηκε, η Επιτροπή «εκφράζει την αμφιβολία της για το εάν τα αεροσκάφη F-35 μπορούν ή όχι να εξελιχθούν επαρκώς ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν τις αναμενόμενες μελλοντικές απειλές σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές επιχειρήσεων στις οποίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ θεωρούν την Κίνα και τη Ρωσία ως εκ των κυρίων «αντιπάλων» τους, ενώ εσχάτως προέβησαν σε συμμαχία (AUKUS) με την Αυστραλία και τη Βρετανία στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μηχανισμός αναπνοής πιλότων

Βέβαια, στο πλαίσιο του πολέμου των ανταγωνιστριών εταιρειών παραγωγής μαχητικών αεροσκαφών, για να κερδίσουν νέες «αγορές», θα ήταν «φυσικό» να δυσφημούνται τα μαχητικά F-35.

Οταν, όμως, οι διαπιστώσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα των F-35 καταγράφονται από την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην έκθεσή της, τότε αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

«Η Επιτροπή γνωρίζει ότι οι Αμερικανοί πιλότοι των F-35 που υποβλήθηκαν συνέντευξη από το National Aeronautics and Space Administration Engineering and Safety Center, κατά τη διάρκεια πρόσφατης μελέτης που αξιολόγησε τον μηχανισμό αναπνοής των πιλότων (pilot breathing system) στα F-35, δήλωσαν ότι οι διαταραχές στα αναπνευστικά συστήματα F-35 αποτελούν κίνδυνο για τις επιχειρήσεις», αναφέρεται στην έκθεση.

«Η Επιτροπή -συνεχίζει το κείμενο- σημειώνει ότι η μελέτη διαπίστωσε πως επεισόδια που υπέστησαν πιλότου στα F-35, εξαιτίας του συστήματος αναπνοής, έχουν σχέση με οξείες και χρόνιες παθήσεις υγείας και τους έχουν προκαλέσει βλάβες που διαρκούν για ημέρες, εβδομάδες, μήνες ή και περισσότερο.

Οι πιλότοι ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα όπως σύγχυση, απόσπαση προσοχής, έντονη δυσφορία και επίμονη κόπωση, καθώς και φλεγμονή των πνευμόνων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν σωστά».

Επιπλέον, «η Επιτροπή σημειώνει ότι οι πιλότοι των F-35 τακτικά αναφέρουν ότι σε κάποια από τα αεροσκάφη παρατηρούνται μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με το σύστημα αναπνοής σε άλλα αεροσκάφη. (…) Ακόμη, η μελέτη έδειξε ότι η δυσαρμονία πιλότου και αεροσκάφους θα μπορούσε να προκαλέσει άγχος στον πιλότο και να οδηγήσει σε δυσφορία, κόπωση και τελικά σε βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη σωματική βλάβη του».


Υπολείπεται των προδιαγραφών

Η Επιτροπή Αμυνας, βέβαια, αναγνωρίζει την σπουδαιότητα του προγράμματος των F-35, ωστόσο δεν διστάζει να παρατηρήσει ότι και πανάκριβο έχει καταστεί το πρόγραμμα, και υπολείπεται των προδιαγραφών που έχει θέσει το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ.

«Ειδικά για ένα αεροσκάφος που αποτελεί στρατιωτικά μοναδικό στοιχείο για το οποίο το υπουργείο Άμυνας έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δημοσιονομικούς πόρους, ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η πλήρης και απαιτούμενη ισχύς στο πεδίο της μάχης, ούτως ώστε να αποτελέσει μια αποτελεσματική πλατφόρμα μάχης», αναφέρεται στην έκθεση.

Και συνεχίζει το κείμενο: «Το F-35 είναι το πιο φιλόδοξο και δαπανηρό οπλικό σύστημα του υπουργείου Αμυνας, με το συνολικό κόστος του να εκτιμάται από το υπουργείο σε περισσότερα από 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια για τον 66χρονο κύκλο ζωής που θα έχει».

Ωστόσο, «το Ελεγκτικό Γραφείο της κυβέρνησης (GAO – Government Accountability Office) που αξιολογεί την υποστήριξη που παρέχει το υπουργείο στο F-35 από το 2013, έχει προβεί σε περισσότερες από 30 συστάσεις προς το υπουργείο για το πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά το πρόγραμμα του F-35. Παρ’ ότι το υπουργείο έχει κάνει θετικά βήματα για να εφαρμόσει τις συστάσεις, και έχει υλοποιήσει αρκετές από αυτές, η πλειοψηφία τους παραμένει ανοιχτή».

Παρά ταύτα, «η Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημασία του προγράμματος F-35 για την άμυνα του έθνους. Το F-35 και οι προηγμένες δυνατότητές του αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο τμήμα του στόλου της τακτικής αεροπορίας, με στόχο να αντικατασταθεί τελικά μια πλειάδα παλαιών τύπων μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Σώματος των Πεζοναυτών».

Η Επιτροπή, επίσης, «υποστηρίζει το πρόγραμμα των F-35 και αναγνωρίζει ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί κατά των προηγμένων ολοκληρωμένων συστημάτων αεράμυνας που στρέφονται εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στη διάρκεια δύσκολων, πολύ αμφισβητούμενων και απρόβλεπτων καταστάσεων». Εφόσον, όμως, γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές μετατροπές, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Για να καταλήξει: «Δεδομένου όμως του, έως τώρα, εξαιρετικού (σ.σ. εξαιρετικά υψηλού) κόστους του προγράμματος, η Επιτροπή αμφισβητεί ότι είναι πραγματικά προσιτή η τιμή του προγράμματος για τον φορολογούμενο, 20 χρόνια μετά την έναρξή του».

Πηγή: lawandorder.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.