Η ΚΥΠ ήξερε τα πάντα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974

Όντως γνώριζαν και στην Κύπρο. Για άγνωστους λόγους (!) , τους είχε ενημερώσει με το ‘ν’ και με το ‘σ’ προσκομίζοντάς τους αντίγραφα τουρκικών σχεδίων εισβολής από το 1973 ο Βρετανός Στρατιωτικός Ακόλουθος στην Βρετανική Υπ. Αρμοστεία ακόλουθος Στοκερ στην Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία ο οποίος αποχώρησε την άνοιξη του 1974. (Το έχω στο τελευταίο μου βιβλίο). Γνώριζε και ο Μακάριος ο ίδιος ο οποίος συμφώνησε με τον Κάλλαχαν στην εισβολή γιατί είχε την ψευδαίσθηση ότι ο Ετσεβίτ θα τον αποκαθιστούσε ως πρόεδρο της ΚΔ όλων των Κυπρίων και ότι τον προτιμούσε από τον Σαμψών. (Και αυτό το έχω στο τελευταίο μου βιβλίο «Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019).

Ενας λόγος μεγάλος που δεν ανοίγουν κανονικά αρχεία στην Ελλάδα. Είδαμε όμως την αποδοχή του Μακαρίου με τα βρετανικά. ΄Ισως γι΄αυτό και ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν είδε τι είχαν τους είπε να τα κλείσουν και να μην τα ξανανοίξουν ποτέ, όπως λέχθηκε. Μας κορόιδεψαν με το λεγόμενο φάκελο, στέλλοντας στην Κύπρο τις καταθέσεις του 1987 που ήσαν ήδη αναρτημένες στο διαδίκτυο από ελληνο-αμερικανική ιστοσελίδα και τα είχα τυπώσει από τότε. Τώρα σιγά σιγά άρχισαν να μας ομολογούν και δικοί μας ένας εδώ άλλος εκεί ορισμένα ψίχουλα ντροπής… Πριν αποβιώσουν για συγχώρεση…

Φανούλα Αργυρού, Ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.