Ο Economist βάζει την Τουρκία στο «κάδρο» των πυρηνικών όπλων: Ποιος θα είναι ο επόμενος μετά το Ιράν;

Τον «κώδωνο του κινδύνου» κρούει το περιοδικό Economist αναφορικά με τη διάδοση των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως λέει στο άρθρο οι μεγάλες δυνάμεις (TPTB) πρέπει να αναλάβουν δράση αμέσως εάν θέλουν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«η ραγδαία αυξανόμενη περιφερειακή κυριαρχία της Κίνας και το αναπτυσσόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας φαίνεται να συναρπάζουν τη Νότια Κορέα αλλά  και την Ιαπωνία», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ότι αφορά την Ασία.

Για τη Μέση Ανατολή τονίζεται ότι τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Τουρκία φαίνεται να εμπλέκονται στο παιχνίδι απόκτησης πυρηνικών όπλων, μετά το Ιράν.

«Η Μέση Ανατολή είναι διαφορετική» αναφέρει ο Economist:

«Καταστρέφει τις πυρηνικές συμφωνίες που στόχο έχουν να περιορίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ακόμα κι αν η νέα διοίκηση του Joe Biden, έχει δηλώσει πως  θέλει να επαναφέρει στην συμφωνία με το Ιράν, η συμφωνία όπως είναι λήγει σε 10 χρόνια.

Η Σαουδική Αραβία δεν  φαίνεται να έχει μείνει πίσω. Αν και υπάρχει ελάχιστη δυνατότητα στη Δύση να δει τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτόν το τομέα στη χώρα αυτή, εάν  η Τεχεράνη αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τότε το Ριάντ θα ακολουθήσει.

Εάν ένα πυρηνικό Ιράν αρχίσει να αιωρείται πάνω από την Τουρκία τότε είναι πιθανό να κάνει το ίδιο και η Τουρκία.

Η διάδοση των πυρηνικών όπλων δεν είναι αλυσιδωτή αντίδραση είναι όμως μολυσματική. Για αυτό είναι απαραίτητο οι μεγάλες δυνάμεις να δράσουν τώρα πριν είναι αργά», αναφέρει μεταξύ άλλων το περιοδικό.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.