Αμερικανικές εκλογές: Θρίλερ με τις κρίσιμες πολιτείες και κόντρα Τραμπ-Μπάιντεν για τις επιστολικές ψήφους – Δείτε LIVE τα αποτελέσματα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν συνεχίζουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος σε κρίσιμες πολιτείες. Στις 12.00 ώρα Ελλάδος η εικόνα στον εκλογικό χάρτη έδειχνε τον Τζο Μπάιντεν να εξασφαλίζει 238 εκλέκτορες έναντι 213 για τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ για την εξασφάλιση της εκλογικής νίκης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ απαιτούνται 270 εκλέκτορες. Αναμένονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας σε επτά πολιτείες, ανάμεσά τους η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Γουισκόνσιν, η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα.

Ο παρακάτω διαδραστικός χάρτης παρουσιάζει την εξέλιξη της ψηφοφορίας καθώς και τα αποτελέσματα ανά πολιτεία.

Κάντε «κλικ», για να δείτε τα αποτελέσματα των Αμερικανικών εκλογών (ΕΔΩ)

Τραμπ ή Μπάιντεν Η ώρα της κρίσης

 

Μπάιντεν: Είμαστε σε τροχιά νίκης“Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα” είπε οΤζο Μπάιντεν, σε δηλώσεις του πριν από λίγο. Τα αποτελέσματα για τις εκλογές στις ΗΠΑ συνεχίζουν να βγαίνουν και η διαδικασία εξελίσσεται σε θρίλερ λόγω και των επιστολικών ψήφων. “Νιώθουμε καλά, είμαστε σε τροχιά νίκης πιστεύω. Κρατήστε την πίστη σας. Θα τα καταφέρουμε” πρόσθεσε. Όπως σχολίασε τα τελικά αποτελέσματα ίσως πάρουν περισσότερο χρόνο να βγουν, αλλά συνέστησε υπομονή

Ο Τραμπ προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο

Την ώρα που ο αντίπαλός του στις κρίσιμες εκλογές των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έκανε δηλώσεις από το Ντελαγουέρ ο Ντόναλντ Τραμπ έγραφε στο Twitter: “θα μιλήσω αργότερα. Μεγάλη νίκη, Είμαστε μπροστά, αλλά προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές. Δεν θα τους το επιτρέψουμε”.

Λίγο μετά τη δήλωση του Μπάιντεν λοιπόν, πως έχει την πεποίθηση ότι θα έχει κερδίσει την αναμέτρηση όταν θα έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι, ο Τραμπ εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο για να κηρύξει τη νίκη του και να πει πως οι δικηγόροι του θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίσει τι θα ισχυριστούν. Επίσης, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά που μπορεί να καθορίσουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε τη νίκη του επί του δημοκρατικού αντιπάλου του.

“Εκατομμύρια πολίτες με ψήφισαν αλλά μια μικρή ομάδα προσπαθεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα και δεν θα το δεχθώ. Ετοιμαζόμασταν για μεγάλη γιορτή, κερδίζαμε τα πάντα, και ήμασταν έτοιμοι να βγούμε έξω να γιορτάσουμε αυτή τη μεγάλη επιτυχία και ξαφνικά ακυρώθηκε αυτό” δήλωσε πριν από λίγο ο Τραμπ για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών. “Δεν μπορούν να μας “πιάσουν”, δεν είναι καν κοντά. Μάλλον θα επεκτείνουμε το προβάδισμα” τόνισε. “Κερδίζω παντού” υπογράμμισε. “Φαινομενικά τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής” συμπλήρωσε.

“Τρομερή νίκη στη Φλόριντα, νίκη με 360.000 ψήφους διαφορά στο Οχάιο, μεγάλη νίκη στη Βόρεια Καρολίνα, άνετο προβάδισμα στην Πενσιλβάνια. Ναί, χάσαμε την Αριζόνα, είπε, ο Ντόναλντ Τραμπ για να προσθέσει: “Ποιος χρειάζεται την Αριζόνα όταν κερδίζουμε με 300.000 ψήφους το Μίσιγκαν. Κερδίζουμε και το Ουισκόνσιν. Αλλά ποιος τα χρειάζεται, όταν κερδίζουμε το Τέξας”. Επίσης, προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κάνοντας λόγο για νοθεία χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία. “Είναι μια ντροπή για τη χώρα μας αυτό. Ήμασταν έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και ειλικρινά όσον αφορά έμενα έχουμε κερδίσει” σημείωσε ο Τραμπ.

Σε ετοιμότητα το επιτελείο Μπάιντεν να αντιμετωπίσει τυχόν προσφυγή του Τραμπ

 

Το επιτελείο του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η νομική του ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο απερχόμενος πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδεις» και «πρωτοφανείς» τις δηλώσεις του Τραμπ.

«Εάν ο πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο δικαστήριο για να εμποδίσει την κανονική καταμέτρηση των ψήφων, έχουμε νομικές ομάδες έτοιμες να αντισταθούν στην απόπειρα αυτή», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν Τζεν Ο΄Μάλεϊ Ντίλον.

Οι πολιτείες-“κλειδιά”Οι κάλπες έχουν κλείσει και η ψηφοφορία έχει σταματήσει σε όλη τη χώρα, όμως οι εκλογικοί νόμοι σε αμερικανικές πολιτείες απαιτούν την καταμέτρηση όλων των ψήφων και είναι συνηθισμένο πολλές πολιτείες να χρειάζονται ημέρες για να τελειώσουν την καταμέτρηση των έγκυρων ψηφοδελτίων. Περισσότερες ψήφοι εξακολουθούν να απομένουν για καταμέτρηση φέτος σε σχέση με το παρελθόν επειδή πολλοί πολίτες έχουν ψηφίσει νωρίτερα με επιστολική ψήφο και αυτοπροσώπως εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε κερδίσει τις αμφίρροπες πολιτείες της Φλόριντα, του Οχάιο και του Τέξας, εξαλείφοντας τις ελπίδες του Μπάιντεν για μια αποφασιστική νίκη από νωρίς, όμως ο Μπάιντεν δήλωσε πως έχει την πεποίθηση ότι βρίσκεται καθ’ οδόν για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο παίρνοντας τον έλεγχο τριών άλλων κρίσιμης σημασίας πολιτειών, του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν και της Πενσιλβάνια.

Ο 77χρονος Μπάιντεν πιστεύει πως θα νικήσει σ’ αυτές τις τρεις πολιτείες, που το 2016 είχαν στείλει στον Λευκό Οίκο τον 74χρονο σήμερα Τραμπ, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες. Ο Τραμπ προηγείται και στις τρεις αυτές πολιτείες στη μερική καταμέτρηση, ενώ δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί οι επιστολικές ψήφοι που ευνοούν τους Δημοκρατικούς.

Η νίκη σ’ αυτές τις τρεις πολιτείες θα είναι αρκετή για να δώσει στον Μπάιντεν τη νίκη στο Σώμα των Εκλεκτόρων. Ο Μπάιντεν έχει κερδίσει την Αριζόνα, άλλη μια πολιτεία που το 2016 είχε ψηφίσει τον Τραμπ, κάτι που θα του προσφέρει περισσότερες επιλογές για να φθάσει τις 270 ψήφους στο Σώμα των Εκλεκτόρων.

Στη μάχη για τις 270 ψήφους του Σώματος των Εκλεκτόρων, ο Μπάιντεν προηγείται έως τώρα με 238 έναντι 213 του Τραμπ. Ακόμη και χωρίς την Πενσιλβάνια,οι νίκες του Μπάιντεν στην Αριζόνα, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, μαζί με την αναμενόμενη νίκη του σε μια περιφέρεια της Νεμπράσκα, μια πολιτεία οι εκλεκτορικές ψήφοι της οποίας κατανέμονται κατά περιφέρεια, θα τον οδηγήσουν στον Λευκό Οίκο, εφόσον κρατήσει επίσης τις πολιτείες που ο Τραμπ είχε χάσει το 2016.

Ο Μπάιντεν προηγείται επίσης στη Νεβάδα, μια πολιτεία που ο Τραμπ έχασε το 2016, ενώ ο Τραμπ προηγείται στην Τζόρτζια , μια πολιτεία που είχε κερδίσει εύκολα το 2016, όμως οι ψήφοι εξακολουθούν να καταμετρώνται.

«Κόκκινες» πολιτείες, σύμφωνα με τις προβλέψεις είναι το Κεντάκι, η Αλαμπάμα, η Οκλαχόμα, η Δυτική Βιρτζίνια, η Ιντιάνα, το Τενεσί, το Άρκανσο, η Νότια και η Βόρεια Ντακότα, η Νότια Καρολίνα, η Αλαμπάμα, το Κάνσας, η Γιούτα, η Νεμπράσκα, το Μιζούρι, το Ουαϊόμινγκ, το Μισισίπι, το Οχάιο, η Φλόριντα και το Τέξας.

Βιρτζίνια, Βερμόντ, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Ντέλαγουερ, Νιού Τζέρσεϊ, Κονέκτικατ, Κολοράντο, Νέο Μεξικό, Νιου Χάμσαϊρ, Ιλινόι, Όρεγκον, Μινεσότα και Αϊόβα επίσης βάφτηκαν μπλε στον χάρτη των ανεπίσημων αποτελεσμάτων.

Παράλληλη μάχη για το Κογκρέσσο και τη νομοθετική εξουσίαΗ επίδοση του Ντόναλντ Τραμπ είναι συνδεδεμένη με τις πιθανότητες των Ρεπουμπλικάνων να διατηρήσουν τις 53 έδρες τους στη Γερουσία. Με 47 έναντι 46 έδρες προηγούνται οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων (435 έδρες) οι Δημοκρατικοί διευρύνουν την πλειοψηφία με επιπλέον 5 βουλευτές και η ισορροπία διαμορφώνεται σε 232 έδρες έναντι 197.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ/ΕΡΤ/ AFP

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.