Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι δείχνει η “ακτινογραφία” για τα πρώτα εκκαθαριστικά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία  της ΑΑΔΕ για τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα  του 2024 των φορολογουμένων. Όπως έδειξαν τα στοιχεία: Από την εκκαθάριση των 52.061 φορολογικών δηλώσεων που έχει ήδη υποβληθεί:
  • Το 22,13% του συνόλου των εκκαθαριστικών φορολογικών δηλώσεων είναι χρεωστικό, το ποσό του φόρου διαμορφώνεται στα 9,512 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ και ο κατά κεφαλήν φόρος  ανέρχεται στα 825,64 ευρώ. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 11.521 φορολογικές δηλώσεις.
  • Επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 5,033 εκατ. ευρώ θα έχει το 25,41% των  φορολογικών δηλώσεων των πολιτών .Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 13.228 εκκαθαριστικά σημειώματα  και αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο κάθε φορολογούμενους από αυτούς θα πάρει κατά μέσον όρο  επιστροφή φόρου ύψους  380,5 ευρώ.
  • Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης για το 52,47% των φορολογικών δηλώσεων είναι μηδενικό.  Δηλαδή σε αυτήν την περίπτωση οι πολίτες δεν έχουν ούτε επιστροφή φόρου αλλά ούτε και  θα πληρώσουν φόρο.

Πότε θα γίνει ο συμψηφισμός επιστροφών φόρου με οφειλές

Στις 12 Μαΐου 2024 θα γίνει ο πρώτος συμψηφισμός επιστροφών φόρου με οφειλές.  Υπενθυμίζεται δε πως σύμφωνα με την νέα νομοθεσία της ΑΑΔΕ, για τις φορολογικές δηλώσεις ισχύουν τα εξής φέτος:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε πολίτες που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε πολίτες που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Υποχρεωτική δήλωση ΙΒΑΝ

Για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων καθιερώνεται η υποχρεωτική δήλωση του ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού για κατοίκους Ελλάδος.  Αναλυτικά:

  • Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
  • Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.