Μιχαλολιάκος: Θύελλα αντιδράσεων για την αποφυλάκισή του – Ξεσπούν οι συγγενείς θυμάτων

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας για την υπό όρους αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

«Ξαναμαχαιρώνουν» τον Παύλο, δήλωσε η Μάγδα Φύσσα, για τεράστια πρόκληση μιλούν οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν αυτή την εξέλιξη.

Ο καταδικασμένος αρχηγός της Χρυσής Αυγής δεν βρισκόταν στην φυλακή, καθώς το τελευταίο διάστημα παρέμενε σε κέντρο αποκατάστασης λόγω προβλημάτων υγείας που έχει επικαλεστεί ότι υπέστη. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε εισαχθεί από τις φυλακές Δομοκού τον Μάρτιο του 2022 σε ΜΕΘ λόγω covid και είχε νοσηλευθεί επί πολλές ημέρες. Ακολούθως είχε μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης στους Αγίους Αναργύρους από όπου πλέον πήρε τον δρόμο για την οικία του.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας άνοιξε την πόρτα της φυλακής με περιοριστικούς όρους για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, παρόλο που η πρόταση του εισαγγελέα ήταν αρνητική. Ο εισαγγελικός λειτουργός, όπως έγραψε νωρίτερα το enikos.gr, δέχεται ότι τυπικά διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για να βγει, όμως ήταν αρνητικός καθώς, όπως σημειώνει στην πρότασή του, υπάρχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τις οποίες δεν πρέπει να αποφυλακιστεί.

Και αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι συντρέχουν μεν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση υφ’ όρων απόλυσης, πλην όμως αναφορικά με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις προτείνει την απόρριψη της αίτησης, αξιολογώντας τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Ωστόσο το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε με το βούλευμά του, ότι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του.

Έτσι αξιολογεί τη διαγωγή του θετικά, απορρίπτει την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων, δέχεται την αίτηση και διατάζει την υφ’όρον απόλυση του, επιβάλλοντας τους όρους:

  • απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής,
  • εμφάνισης στο ΑΤ τόπου διαμονής (Πεύκη) μια φορά τον μήνα
  • και μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Το σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου για την αποφυλάκισή του παρά την αντίθετη γνώμη εισαγγελέα

Για την απόλυση του Μιχαλολιάκου οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους τις διατάξεις του άρθρου 105 και τον υπολογισμό της έκτισης, που καθόριζε για την απόλυση υπό όρους, η οποία για περιπτώσεις πρόσκαιρης κάθειρξης οριζόταν στα 3/5 της ποινής. Οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους και τις διατάξεις για αναδρομική ισχύ του ηπιότερου νόμου.

Ο νόμος που ελήφθη υπόψη του δικαστικού συμβουλίου, ορίζει ότι σε περιπτώσεις πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως εν προκειμένω, ο κρατούμενος μπορεί να αιτηθεί την απόλυση του εφόσον έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, ενώ ορίζονται και επιπλέον ευεργετήματα σε περιπτώσεις ζητημάτων υγείας και νοσηλείας. Στην παράγραφο 6 ορίζεται ότι «για τη χορήγηση της υφ’ όρον απόλυσης, ως ποινή που εκτίθηκε θεωρείται αυτή που υπολογίστηκε ευεργετικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Προκειμένου για ποινές κάθειρξης δεν μπορεί να χορηγηθεί πάντως στον κατάδικο η υφ’ όρον απόλυση, αν δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με το ένα τρίτο της ποινής που του επιβλήθηκε».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου ορίζεται μεταξύ άλλων ότι:

«Μετά τη συμπλήρωση του εξηκοστού πέμπτου (65ο) έτους της ηλικίας του καταδίκου, κάθε ημέρα παραμονής του σε σωφρονιστικό κατάστημα υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο (2) ημέρες εκτιόμενης ποινής. Αν ο κατάδικος εργάζεται, κάθε ημέρα απασχόλησης υπολογίζεται ως επιπλέον μισή ημέρα εκτιόμενης ποινής. Αν για τους κατάδικους αυτούς προκύπτει από άλλες διατάξεις ευνοϊκότερος υπολογισμός, εφαρμόζονται εκείνες».

Το συμβούλιο της Λαμίας έλαβε υπόψη του τα εξής δεδομένα:

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, στις 22 Οκτωβρίου 2020. Η προσωρινή του κράτηση για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2013, λίγες ημέρες μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και έληξε με άρση της προφυλάκισης στις 20 Μαρτίου 2015, έχοντας συμπληρώσει 18 μήνες.

Η πραγματική έκτιση της ποινής συμπληρώνεται στις 30 Απριλίου 2032.

Το 1/3ο της ποινής συμπληρώθηκε στις 30 Αυγούστου 2023 .

Το δικαστικό Συμβούλιο υπολόγισε πως ο Μιχαλολιάκος, που έχει πολύμηνη νοσηλεία, μέχρι την σύνταξη του βουλεύματος έχει πραγματική έκτιση 4 χρόνια, 9μήνες και 8 ημέρες. Σε αυτό προστίθενται οι 18 μήνες κράτησης καθώς η πλασματική έκτιση, λόγω ηλικίας, που προσδιορίστηκε στα 3 χρόνια και 25 μέρες.

Να σημειωθεί ότι κατά του βουλεύματος που χορήγησε την υφ’ όρον απόλυση, έχει δυνατότητα να ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας, εντός συγκεκριμένου ορίου ημερών.

Οι δικαστές δεν δέχθηκαν την θέση του εισαγγελέα ότι ο 67χρονος κατάδικος δεν έχει μεταμεληθεί και ότι δεν πρέπει να απολυθεί ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων.

Προ των πυλών έφεση κατά του βουλεύματος αποφυλάκισης από τον εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, με το οποίο αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εισαγγελέας Λαμίας, αναμένεται να ασκήσει έφεση, στην οποία θα αναφέρει, ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για αποφυλάκιση, καθώς δεν έχει επίδειξη μεταμέλεια και ηθική βελτίωση για τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε, καθώς σε εκτεταμένη αρθρογραφία μέσω διαδικτύου εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει, ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Μάγδα Φύσσα: «Ξαναμαχαιρώνουν» τον Παύλο

«Υποτίθεται ότι ήταν μέσα στη φυλακή. Η αντίδραση ήταν όλα τα συναισθήματα μαζί που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που νιώθει τόσο πολύ αδικημένος και για άλλη μια φορά να τον πατάνε με αυτό τον τρόπο, το ίδιο το παιδί να το ξαναμαχαιρώνουν». Με αυτά τα λόγια, ξεσπά η κα Μάγδα Φύσσα, για την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, τονίζοντας πως δεν περίμενε μία τέτοια εξέλιξη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Μάγδα Φύσσα ανέφερε πως έμαθε για την απόφαση από τον δικηγόρο της σήμερα το μεσημέρι, ενώ για τις επόμενες ενέργειές της, δήλωσε πως «ήδη έχει βγει μία ανακοίνωση, από κει και πέρα περιμένουμε, δεν είναι στο χέρι το δικό μας, να κάνουμε τι; Τι μπορούμε να κάνουμε; Εκεί ποντάρουν λοιπόν».

Παράλληλα, επεσήμανε πως δεν είχε καμία αίσθηση ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα τέτοιο βούλευμα, καθώς θεωρούσε πως «η απόφαση του 2020, που δικαίωσε όλο τον κόσμο και εμάς ταυτόχρονα, ότι θα εκτίσουν την ποινή τους μέχρι να τελειώσει το Εφετείο. Όταν το Εφετείο βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 1 χρόνο, φυσικά και δεν περίμενα κάτι τέτοιο».

«Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι οι δικαστικοί λοιπόν που τα έβγαλαν έξω, γι’ αυτούς δεν είναι επικίνδυνος ούτε αυτός, ούτε κανένας από αυτούς για τους συγκεκριμένους. Γιατί δεν είναι αυτοί που χάσανε τα παιδιά τους. Δεν είχαν ούτε τους πολυτραυματίες που είχαμε με τους Αιγύπτιους, ούτε με την ανθρωποκτονία του Παύλου, ούτε τίποτα. Εμείς είμαστε αυτοί που την έχουμε πληρώσει, που έχουμε πληρώσει όλο αυτό και αυτή τη στιγμή τους βγάλαν έξω. Λοιπόν, τους βγάλανε έξω γιατί δεν θεωρούν ότι είναι επικίνδυνοι. Όμως θα ήθελα μία μέρα να έρθουν στο δικαστήριο να τους δουν ότι δεν έχουν αλλάξει καθόλου, μα καθόλου δεν έχουν μετανοήσει για τίποτε. Ίσα ίσα, αντιθέτως που υπερασπίζονται αυτά που κάνανε όλα».

Σχολιάζοντας αν την καθησυχάζει ότι αναμένεται να ασκηθεί έφεση στο βούλευμα αυτό, απάντησε: «Όχι, καθόλου. Το ότι μέχρι να ασκηθεί έφεση, μέχρι λοιπόν να πραγματοποιηθεί όλο αυτό, θα είναι τουλάχιστον ένα δίμηνο τρίμηνο θα περάσει. Ωστόσο, ας μας πουν οι δικαστικοί, αυτοί που τον έβγαλαν έξω, από πού θα φύγει να πάει, γιατί στο Δομοκό δεν πρέπει να είναι λογικά. Στη φυλακή, δεν έχει κάτι, νοσηλευόταν ωραία και από το κέντρο αποκατάστασης να πάει στο σπίτι του; Γιατί μόνο φυλακή δεν έχει κάνει ο Μιχαλολιάκος. Το θέμα είναι ότι δικαστικοί αποφασίζουν και βγάζουν εγκληματίες έξω. Γιατί τους το κάνουν αυτό; Θα ήθελα κάποια στιγμή να μου το εξηγήσουν αυτό. Για ποιο λόγο το Μιχαλολιάκο έξω και άλλοι αντίθετα που έχουνε κάνει λιγότερα από αυτούς έχουν εκτίσει την ποινή τους και με τα παραπάνω μάλιστα. Αυτοί λοιπόν γιατί; Γιατί τους θεωρούν δικούς τους ανθρώπους; Δεν υπάρχει περίπτωση να τη βρούμε την ηρεμία εμείς. Εμείς τη χάσαμε μια και καλή. Την ηρεμία την έχουν εκείνοι. Θα κάνει και Πάσχα ο άνθρωπος στο σπίτι του. Μια χαρά, εντάξει, αυτό σκεφτήκαμε μάλιστα να το κάνει Πάσχα σπίτι του».

«Βαρύτατη πρόκληση για τα θύματα της Χρυσής Αυγής και την δημοκρατική κοινωνία»

Για μία βαρύτατη πρόκληση για τα θύματα, τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και την δημοκρατική κοινωνία, έκανε λόγο στο enikos.gr ο κ. Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με αφορμή την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος κρατείτο μετά την καταδίκη του για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

«Πρόκειται για μία βαρύτατη πρόκληση για τα θύματα, για τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και για την δημοκρατική κοινωνία. Είναι μία απόφαση που δεν ήταν υποχρεωτική για το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, διότι δεν αρκεί η συμπλήρωση των χρονικών ορίων, αλλά πρέπει να διερευνάται η επικινδυνότητα του κρατουμένου να τελέσει νέες εγκληματικές πράξεις, εάν αποφυλακιστεί» ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαδάκης στο enikos.gr, και πρόσθεσε πως «στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Χρυσή Αυγή, όπου καταδικάστηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν έπαψε να δρα και μετά το 2020 στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, προκαλώντας περιστατικά εγκληματικής βίας».

Αυτά τα περιστατικά, όπως λέει ο κ. Παπαδάκης, όχι μόνο δεν τα αποδοκίμασε ο κ. Μιχαλολιάκος, αλλά αντιθέτως, ορισμένες φορές έκανε και δηλώσεις μέσα από την φυλακή. «Συνεπώς, αυτό που όφειλε να εκτιμήσει το δικαστικό συμβούλιο, και ο εισαγγελέας, δεν ήταν απλώς και μόνο εάν είναι αμετανόητος και εάν αρθρογραφεί και έχει τις ίδιες απόψεις, γιατί αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν έναν άνθρωπο στην φυλακή. Δυστυχώς, από το σκεπτικό του Συμβουλίου, δεν φαίνεται να έχει απασχοληθεί καθόλου εάν η Χρυσή Αυγή, της οποίας καταδικάστηκε ο Μιχαλολιάκος ως αρχηγός, υφίσταται και διατηρεί εγκληματικές δομές, και έχει προκαλέσει περιστατικά εγκληματικής βίας τα 4 τελευταία χρόνια».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως πρέπει άμεσα, και με την ίδια ταχύτητα, και ευαισθησία που επέδειξε η εισαγγελέας για την τραγωδία στο Μάτι, «να ασκηθεί έφεση, ώστε να ληφθούν υπόψιν τα περιστατικά και να ανατραπεί. Είναι κάτι που απαιτείται».

Η ανακοίνωση των δικηγόρων των Αιγύπτιων αλιεργατών

Οι δικηγόροι υποστήριξης κατηγορίας των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής., Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Σκαρμέας, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σχετικά με την προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου.

«1) Η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου αποτελεί τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους, το αντιφασιστικό κίνημα και τη δημοκρατική κοινή γνώμη. Η συμπλήρωση των χρονικών ορίων για την υφ’ όρον απόλυση οποιουδήποτε κρατουμένου δίνει τη δυνατότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί υποχρέωση στο δικαστήριο να την πραγματοποιήσει. Συνεπώς η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου δεν ήταν υποχρεωτική, ούτε εξαρτιόταν από οποιοδήποτε νομικό καθεστώς, όπως η σπέκουλα της κυβέρνησης της Ν.Δ, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί. Το άρθρο 106 Π.Κ. ήταν πάντα ίδιο και εξαρτά την υφ’ όρον απόλυση από την επικινδυνότητα τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

2) Κριτήριο με βάση τα παραπάνω για τη συγκεκριμένη περίπτωση όφειλε να είναι το ότι από το 2013 που ξεκίνησε η δίωξή της μέχρι σήμερα, η Χ.Α. δεν έπαψε, έστω και αποδυναμωμένη, να υπάρχει, να διατηρεί εγκληματικές δομές, να δρά και να παράγει εγκληματική βία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέσω νέων ή παλιότερων ασύλληπτων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, διεκδικώντας την επανάκαμψή της και συμβάλλοντας στη διεύρυνση της φασιστικής και ρατσιστικής εγκληματικής βίας, που έφτασε έως και σε δολοφονίες αρκετά πρόσφατα. Όπως φαίνεται, όμως, το κριτήριο αυτό δεν απασχόλησε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ούτε καν τον αρνητικά εισηγηθέντα εισαγγελέα, που πρότεινε την απόρριψη της απόλυσης, αλλά με σκεπτικό το ότι ο Μιχαλολιάκος είναι αμετανόητος. Και όντως είναι αμετανόητος, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να μείνει στη φυλακή και να καυχάται ότι διώκεται για τις….ιδέες του. Συνεπώς η ευθύνη για την αποφυλάκιση ανήκει στους δικαστές που έλαβαν την απόφαση, παρότι το ισχύον και εφαρμοσθέν νομικό πλαίσιο δεν τους υποχρέωνε. Και για αυτό απαιτούμε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει άμεσα την άσκηση εισαγγελικής έφεσης από τον Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας κατά του βουλεύματος, ώστε να επανεκτιμηθούν τα παραπάνω περιστατικά και να ανατραπεί αυτή η προκλητική απόφαση.

3) Η διακριτική μεταχείριση Μιχαλολιάκου δεν εκδηλώνεται μόνο με αυτό το βούλευμα. Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής είχαμε σημειώσει από την αρχή της ποινικής δίωξης της εγκληματικής οργάνωσης ότι, αντίθετα με τα υποστηριζόμενα από τους νεοναζί περί “πολιτικής σκευωρίας”, η δίωξή τους ήταν σκανδαλωδώς καθυστερημένη και ευνοϊκή, συγκρινόμενη με άλλες δικογραφίες για εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο μη χαρακτηρισμός της Χρυσής Αυγής ως τρομοκρατικής οργάνωσης και η απόδοση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης χωρίς κατηγορίες στους διευθυντές της για ηθικές αυτουργίες σε ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, βαριών σωματικών βλαβών, κλπ που τέλεσε η εγκληματική οργάνωση, προοιωνίζονταν χαμηλές ποινές στο τέλος της δίκης, που δεν αποτυπώνουν τη βαρύτητα των πράξεων που τέλεσε η ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

4) Ο Ν. Μιχαλολιάκος «εξέτισε» τα δύο τελευταία χρόνια της ποινής του όχι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού, όπου τυπικά ήταν κρατούμενος, αλλά στο Κέντρο Αποκατάστασης Αγίων Αναργύρων Αττικής, όπου φιλοξενήθηκε μετά από νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για κορωνοϊό, όταν άλλοι κρατούμενοι της ίδιας φυλακής δεν είχαν τη στοιχειώδη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα. Κανείς δυστυχώς δεν μίλησε για αυτό. Ενας άλλος κρατούμενος των φυλακών Δομοκού, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κρατείται ακόμα ενώ έπρεπε να έχει αποφυλακισθεί από το 2019 χωρίς να έχει επιδείξει επικινδυνότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων, μόνο για τις απόψεις του. Και όταν ασθένησε και εκείνος από κορωνοιό την ίδια περίοδο και μάλιστα εξασθενημένος από απεργία πείνας διαρκείας, δεν του διατέθηκε ούτε καν ατομικό κελί για να αναρρώσει. Αυτό για να γίνει ακόμα σαφέστερη η διακριτική μεταχείριση Μιχαλολιάκου.

5) Για το ύψος της ποινής των 13 ετών κάθειρξης, που του επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας το 2020, έχει ασκηθεί, κατόπιν αιτήσεώς μας, έφεση από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, γεγονός που σημαίνει ότι το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση από τον Ιούνιο του 2022 έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις ποινές για τους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, όπως και για τους πέντε δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ. Ωστόσο, η έκδοση της απόφασης δεν αναμένεται πριν το 2025, καθώς το δικαστήριο βρίσκεται στη φάση εξέτασης των μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

6) Γνωρίζοντας τους όρους με τους οποίους εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση, που με τις πολιτικές της φτώχειας και του ρατσισμού τρέφει τα ακροδεξιά μορφώματα, θα επιχειρήσει να δικαιώσει τον ποινικό λαϊκισμό της (που με λίγα λόγια απαιτεί να πηγαίνουν φυλακή όλοι για να πάνε και οι λίγοι που πρέπει) και τον νέο, αυστηροποιημένο Ποινικό Κώδικα. Όμως, η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου δεν δικαιώνει τον ποινικό λαϊκισμό, αλλά αυτό που το αντιφασιστικό κίνημα, τα θύματα και οι συνήγοροί τους λένε από την πρώτη στιγμή: η κρατική εξουσία χειρίστηκε με δύο μέτρα και δύο σταθμά τη Χρυσή Αυγή, σε σχέση με την συνήθη ποινική πρακτική. Κι αυτό γιατί η Χρυσή Αυγή δεν στοχοποίησε βιομήχανους, υπαλλήλους δυτικών πρεσβειών και εισαγγελείς: σκότωσε αντιφασίστες μουσικούς και μετανάστες, αποπειράθηκε να σκοτώσει μεροκαματιάρηδες μετανάστες ψαράδες, κομμουνιστές εργάτες, αναρχικούς, συνδικαλιστές, φοιτητές, ανθρώπους με το “λάθος” χρώμα δέρματος, ιδεολογικούς της εχθρούς, κοκ. Γι’ αυτό και το κράτος δεν διαβλέπει τη συνεχιζόμενη επικινδυνότητά της εκεί που η Χρυσή Αυγή συνεχίζει να διατηρεί την υποδομή της (βλ. επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη, κλπ) και χορηγεί όλα τα κατά νόμο ευεργετήματα στα στελέχη της.

7) Απέναντι στη φασιστική και ρατσιστική βία, δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Το αντιφασιστικό κίνημα και η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, που με τον ξεσηκωμό της εξανάγκασε τις κρατικές αρχές το 2013 στην κίνηση της ποινικής δίωξης σε βάρος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, πρέπει να βρεθούν σε επιφυλακή. Συνεχίζουμε τη δικαστική μάχη στο Εφετείο για την οριστική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης με τις μεγαλύτερες δυνατές ποινές, έχοντας συνείδηση ότι τον φασισμό θα τον τσακίσει ένα μαζικό, πλειοψηφικό, αντιφασιστικό κίνημα των εργαζόμενων και της νεολαίας μέσα και έξω από τα δικαστήρια».

Σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων

Τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με ανακοινώσεις τους, εξαπολύουν πυρά για την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου που βγάζει από τη φυλακή τον καταδικασμένο σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών πρώην αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

ΣΥΡΙΖΑ για Μιχαλολιάκο: Προκλητική η απόφαση – Αναμένουμε την άμεση επανεξέταση του βουλεύματος

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας για τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Όπως αναφέρεται, “για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές πως η αίτηση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου για την πρόωρη αποφυλάκιση του δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή, καθώς ούτε ο πρότερος βίος του, ούτε η έλλειψη μεταμέλειας μέσα στην φυλακή εξασφαλίζουν ότι δεν θα τελέσει παρόμοια εγκλήματα μετά την αποφυλάκιση του”.

Και συνεχίζει: “Καταδικάστηκε ως ο ιδρυτής και καθοδηγητής της εγκληματικής οργάνωσης που μεταξύ άλλων ευθύνεται για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και την απόπειρα ανθρωποκτονίας των μελών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013.

Θα έπρεπε να συνυπολογιστεί πως ουδέποτε έκανε κάποια δήλωση υπέρ των Δημοκρατικών Αρχών, ενώ αντιθέτως υποστήριζε πάντα πως η δίωξη του ήταν πολιτική, δεν αναγνώριζε καν τις δικαστικές αρχές, αλλά ούτε και το Δημοκρατικό Πολίτευμα στην Ελλάδα.

Περιμένουμε το σχετικό βούλευμα για να δούμε με ποια αιτιολογία οι δικαστές κατέληξαν σε αυτή την προκλητική απόφαση για υφ’ όρον απόλυση του Μιχαλολιάκου και βεβαίως αναμένουμε την άμεση επανεξέταση του βουλεύματος.

Ενημερώνουμε τέλος, για την αποφυγή λαθών αλλά και για να προλάβουμε τη σπέκουλα που κάποιοι έχουν κάνει «επάγγελμα», πως η διάταξη για την υφ’ όρον απόλυση βάσει της οποίας έκανε αίτηση για αποφυλάκιση ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν σχετίζεται με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα του 2019”.

Κασσελάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

Ατιμωρησία και εναγκαλισμό με ακροδεξιά στοιχεία καταλογίζει ο Στέφανος Κασσελάκης στην κυβέρνηση, μετά την απελευθέρωση του καταδικασμένου αρχηγού της, εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, «Χρυσή Αυγή».

Ολόκληρη η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Ατιμωρησία στα Τέμπη με όργιο συγκάλυψης.
Ατιμωρησία στο Μάτι, με κακουργήματα που βαφτίστηκαν πλημμελήματα.
Ατιμωρησία τώρα και στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Ένας ολόκληρος λαός στο Εφετείο -εν μέσω Πανδημίας- φώναζε «οι ναζί στη φυλακή».
Από σήμερα ο εγκληματίας Μιχαλολιάκος κυκλοφορεί ελεύθερος, ύστερα από μία προκλητική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.
Με ποια κριτήρια κρίνει το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας ότι ο καταδικασμένος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης Μιχαλολιάκος δικαιούται να αποφυλακιστεί, όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας τονίζει προς το συμβούλιο ότι ο Μιχαλολιάκος παραμένει αμετανόητος και συνεπώς δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις αποφυλάκισης;
Ένα είναι το βέβαιο.
Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία, την ανομία, τη συγκάλυψη, και η προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης, έχει οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση τη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Θα το εκτιμήσουν δεόντως οι ψηφοφόροι της στις ευρωεκλογές που έρχονται.
Φυσικά, απέναντι στο ακροδεξιό τόξο, ο δημοκρατικός κόσμος θα είναι μία γροθιά.
Το είπα και στο πρωινό μήνυμα που σας απηύθυνα.
Αυτή η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει. Και σας υπόσχομαι ότι θ’ αλλάξει.»

Μαρινάκης για Κασσελάκη: Αντί να σιωπήσει για τις παραλείψεις του κόμματός του, εργαλειοποιεί την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

«Ο κ. Κασσελάκης, αν και κάθε φορά βάζει πιο ψηλά τον πήχη της χυδαιότητας και της αυτογελοιοποίησης, καταφέρνει να τον ξεπερνά», αναφέρει σε απάντησή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Τόλμησε σήμερα, αντί να σιωπήσει για τις πράξεις και τις παραλείψεις του κόμματός του, να προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει πολιτικά την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”.

Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι:

– Τις αποφάσεις τις εκδίδουν οι δικαστές και όχι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, αφού στη Δημοκρατία μας υπάρχει διάκριση των εξουσιών.

– Αν στην επίμαχη περίπτωση μπορούσαν να εφαρμοστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ -τις οποίες το κόμμα του δεν υπερψήφισε ούτε επί της αρχής ούτε κατ’ άρθρο- ο αποφυλακισθείς δεν θα μπορούσε να κάνει καν αίτηση.

– Όταν το κόμμα στο οποίο εξελέγη πρόεδρος ήταν κυβέρνηση, έψαχνε επί 4,5 χρόνια αίθουσα για να δικάσει την εν λόγω υπόθεση.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που δεν υπερψήφισε τις τροπολογίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η Δικαιοσύνη και απέκλεισε το μόρφωμα αυτό και τα παρακλάδια του από τις βουλευτικές εκλογές.

– Αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο “ξέχασαν” να καταθέσουν υπόμνημα κατά των μορφωμάτων αυτών, τόσο για τις βουλευτικές εκλογές του 2023 όσο και για τις ευρωεκλογές του 2024», επισημαίνει ο κ. Μαρινάκης.

Και καταλήγει: «Επί δεκαετίες περιφέρονταν ως οι δήθεν κατέχοντες το μονοπώλιο στη δημοκρατική ευαισθησία και στους αντιφασιστικούς αγώνες και μέσα σε λίγα χρόνια η ίδια η πραγματικότητα τους ξεγύμνωσε. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να απολογηθούν για όλα τα παραπάνω, αντί να κουνάνε το δάχτυλο με περίσσια υποκρισία».

Ανδρουλάκης για Χρυσή Αυγή: Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε σταθερά απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα από το 2011

Την αγορά της Καλλιθέας επισκέφθηκε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Το είπα και χθες στον μαρτυρικό τόπο της Καισαριανής, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που σταθερά στάθηκε απέναντι σε αυτό το ναζιστικό μόρφωμα από το 2011 μέχρι και σήμερα, με εκστρατεία και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Άλλωστε, φάνηκε και την προηγούμενη εβδομάδα που καταθέσαμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για να μην συμμετέχουν τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Προφανέστατα η μάχη, όμως, είναι και πολιτική και πρέπει να μην ξεχνούμε την ιστορία μας. Να μην ξεχνούμε αυτοί που υμνούν τον Χίτλερ και τον νεοναζισμό τι υπηρετούν και τι δεινά έφεραν αυτές οι δυνάμεις στην πατρίδα μας. Άρα, η μνήμη είναι φρουρός για να μην ξαναϋπάρξουν τέτοια νεοναζιστικά μορφώματα στον τόπο».

«Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας με βούλευμα του αποφάσισε την υφ’ όρων απόλυση του καταδικασμένου για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκου.

Η απόφαση ελήφθη παρά τη μη πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων, καθώς ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έχει επιδείξει ίχνος μεταμέλειας και παρά την αντίθετη γνώμη του αρμόδιου Εισαγγελέα. Είναι για τους λόγους αυτούς μια απόφαση που γεννά εύλογους προβληματισμούς εντός της νομικής κοινότητας αλλά και ευρύτερα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε σε δήλωσή της η Μιλένα Αποστολάκη, υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ για την υφ’ όρων απόλυση του Νίκου Μιχαλολιάκου.

ΚΚΕ: Προσβολή για τα θύματα της Χρυσής Αυγής και συνολικά το λαό η απόφαση για αποφυλάκιση του Μιχαλολιάκου

«Προκλητική» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας για την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου με περιοριστικούς όρους, σημειώνοντας ότι «αποτελεί προσβολή για τα θύματα της Χρυσής Αυγής και συνολικά το λαό», αλλά, «δυστυχώς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία».

Όπως σημειώνει το ΚΚΕ «τώρα πρέπει να ασκήσει έφεση ο Εισαγγελέας και να μην επιτρέψει την προκλητική αποφυλάκιση του αρχιναζιστή εγκληματία».

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, επισημαίνεται ότι «η προκλητική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας για την αποφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου με περιοριστικούς όρους αποτελεί προσβολή για τα θύματα της Χρυσής Αυγής και συνολικά το λαό, όμως δυστυχώς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έρχεται σε συνέχεια της συστηματικής ευνοϊκής αντιμετώπισης και άλλων καταδικασμένων ηγετικών στελεχών της φασιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, ήδη από την πρωτόδικη απόφαση. Έρχεται, μάλιστα, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η δίκη σε δεύτερο βαθμό που θα πρέπει να καταδικάσει ακόμα πιο αυστηρά τους εγκληματίες χρυσαυγίτες για τις αποτρόπαιες πράξεις τους».

Όπως υπογραμμίζει, «ακόμα πιο προκλητική είναι και η αναγνώριση από το δικαστικό συμβούλιο στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής “θετικής διαγωγής”, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όταν με συνεχή αρθρογραφία του όλα αυτά τα χρόνια υπερασπίζεται τη φασιστική-ναζιστική ιδεολογία και τις εγκληματικές πράξεις της. Μέρος αυτής της αρθρογραφίας μάλιστα επικαλέστηκε και ο Εισαγγελέας, ο οποίος ήταν αρνητικός στο αίτημα αποφυλάκισης».

Από το ΚΚΕ τονίζουν ότι «επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι το αστικό κράτος και οι νόμοι του, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το φασισμό, αλλά πολλές φορές του συμπεριφέρονται με το “γάντι”, όταν την ίδια στιγμή επιφυλάσσουν διώξεις και καταστολή για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που αγωνίζονται. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΕΕ, που ξεπλένει συστηματικά τον φασισμό, αλλά και όσοι “κλείνουν το μάτι” σε ψηφοφόρους των φασιστικών μορφωμάτων».

«Τώρα πρέπει να ασκήσει έφεση ο Εισαγγελέας και να μην επιτρέψει την προκλητική αποφυλάκιση του αρχιναζιστή εγκληματία», σημειώνει ο Περισσός καταλήγοντας με την επισήμανση ότι «η προσπάθεια ξεπλύματος για μια ακόμα φορά της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της απαιτεί εγρήγορση από το εργατικό λαϊκό κίνημα. Μόνο ο λαός με την πάλη του θα νικήσει οριστικά το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά».

Νέα Αριστερά: Προκλητική και απαράδεκτη η απόφαση αποφυλάκισης του Μιχαλολιάκου

Είναι τουλάχιστον προκλητική και απαράδεκτη η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας που παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα εξέδωσε βούλευμα αποφυλάκισης του αρχηγού της ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης, «Χρυσή Αυγή», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

«Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που υπήρξε υπεύθυνος για δολοφονίες και προπηλακισμούς, όπως υποστήριξε και ο εισαγγελέας μένει αμετανόητος στις απόψεις του και μάλιστα έχει αρθρογραφήσει σχετικά», σημειώνει και καταλήγει:

«Δυστυχώς τέτοιες αποφάσεις προκαλούν την οργή και κλονίζουν την εμπιστοσύνη του δημοκρατικού κόσμου στην κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Υπάρχει μία αθέατη πλευρά των δικαστικών διαδικασιών, που παρεισφρέουν αθέατοι μηχανισμοί

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε πως: «Υπάρχει μία αθέατη πλευρά των δικαστικών διαδικασιών, που πολλές φορές εκεί παρεισφρέουν αθέατοι μηχανισμοί».

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή αρχι-εγκληματία Μιχαλολιάκου!

«Ο επικεφαλής και υπεύθυνος για τη σύσταση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα βρεθεί εκτός φυλακής, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, με ένα βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του. Θα αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, απαγόρευση εξόδου από την περιφέρεια διαμονής του και παρουσία μία φορά το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δηλώνει έγκλειστος στο πλαίσιο «πολιτικής δίωξης» και «σκευωρίας», και παρότι υπερασπίζεται αμετανόητος τα εγκλήματα της ΧΑ, ο Νίκος Μιχαλολιάκος ανοίγει την πόρτα της εξόδου από τη φυλακή για τους καταδικασθέντες νεοναζί της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Η ίδια Δικαιοσύνη που αρνείται πεισματικά την υφ’ όρων απόλυση ή ολιγοήμερες άδειες σε μια σειρά από άλλους κρατούμενους, δίνει τη δυνατότητα με την πρώτη ευκαιρία σε αποφυλάκιση για τον νεοναζί αρχηγό εγκληματία της Χρυσής Αυγής. Φαίνεται επομένως πως το κράτος εφαρμόζει το νόμο με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ελαστικά για τους νεοναζί δολοφόνους, αλλά εκδικητικά για άλλους κρατούμενους», αναφέρει το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:

«Πρόκειται για μια απόφαση που αποκαλύπτει εξόφθαλμη πολιτική στάση από τη Δικαιοσύνη, η οποία κατά κανόνα εξαντλεί την αυστηρότητά της σε όλους τους υπόλοιπους κρατούμενους, αλλά και σε όλη την κοινωνία, σε διαδηλωτές, αντιφασίστες, νεολαίους.

Η απόφαση αυτή, συνεπώς, επιδεινώνει την εικόνα μιας μεροληπτικής δικαιοσύνης, που δίκαια στερείται εμπιστοσύνης από την κοινωνία, αφού αποφυλακίζει αμέσως το Μιχαλολιάκο και την ίδια ώρα επιτρέπει να στήνονται σκευωρίες σε βάρος πολιτών, δέχεται παρεμβάσεις και αφήνει την κυβέρνηση να συγκαλύπτει εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών ή των υποκλοπών.

Είναι μια απόφαση που αποδεικνύει ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός για το κράτος και ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του(ς).

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά συμβαίνουν σε περίοδο ανασυγκρότησης ακροδεξιών συμμοριών που πραγματοποιούν επιθέσεις σε φεστιβάλ, σε αγωνιστές, σε τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη.
Ούτε φυσικά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τον προεκλογικό πολιτικό χρόνο για να κλείσει το μάτι στους ακροδεξιούς ανταγωνιστές της στη δεξιά πολυκατοικία.

Το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να σημάνει συναγερμό, για να μην επιτρέψουμε στα απομεινάρια της ναζιστικής συμμορίας για ξανασηκώσουν κεφάλι! Η μάχη κατά του φασισμού συνεχίζεται, ειδικά τώρα που η ιστορική δίκη της ΧΑ βρίσκεται στο δεύτερο βαθμό, για να κατοχυρώσουμε μια ιστορική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.