Μένουμε …ανασφαλείς! Τα δυσοίωνα “κρυφά” μηνύματα του διαγγέλματος Μητσοτάκη

Της Κατερίνας Ακριβοπούλου

Εμφανώς αγχωμένος και με το εμβληματικό σαρδάμ “πηδήξατε- πηδήξαμε”( αντί “επιδείξαμε- επιδείξατε” ) να σηματοδοτεί έστω και εκ παραδρομής την πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία, ο Κυρ.Μητσοτάκης επιχείρησε για άλλη μια φορά να εμφανίσει ηγετικό προφίλ, στην βάση της πανδημίας.

Αν και στη σημερινή του τοποθέτηση τα προεκλογικά στοιχεία ήταν λιγότερα, συγκριτικά με το προηγούμενο τηλεοπτικό του μήνυμα, εισήγαγε ωστόσο τα νέα συνθήματα της επόμενης περιόδου για …πάσα χρήση. Το πρόταγμα της “εθνικής αυτοπεποίθησης”- σημιτικής κοπής μάλιστα-  συνοδευόμενο από την διαπίστωση ότι ” ο κορονοϊός σήμανε την ήττα του λαϊκισμού”, είναι προφανές ότι θα αποτελέσουν τον καμβά της νέας μυθολογίας που θα μας διδάσκουν με ζέση τα τηλεοπτικά κανάλια. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποίησε την έκφραση “νέα αισιοδοξία” ενώ μίλησε και για “ανανεωμένη πολιτική εμπιστοσύνη”…

Εμμονικός σταθερά με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν δίστασε να κάνει λόγο για ” αποκατάσταση της τραυματισμένης από τον λαϊκισμό Δημοκρατίας μας”, η λειτουργία της οποίας όμως έχει ανασταλεί επικίνδυνα, με αφορμή και άλλοθι τον κορονοϊό !

Ταυτοχρόνως η διαρκής επίκληση του λαϊκισμού, δεν είναι παρά το προπαρασκευαστικό εργαστήριο για την επερχόμενη πανδημία των σκληρών οικονομικών μέτρων που επίκεινται. Το σήμα ότι πρέπει να ” επιδείξουμε ρεαλισμό στην οικονομία” προϊδεάζει αρκούντως για τις προθέσεις της κυβέρνησης καθώς ο ίδιος παραδέχθηκε βαριά ύφεση, ” η οποία θα πλήξει κυρίως τους αδύναμους, ενώ τα βάρη θα πρέπει να τα επωμιστούν όλοι “.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι ο μαξιμαλιστικός όρος “νέα κανονικότητα” που μας λάνσαραν τις τελευταίες ημέρες, υποβαθμίστηκε σε “νέα καθημερινότητα”, ενώ οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της επιστημονικής κοινότητας για το άνοιγμα των σχολείων, περιόρισε τελικώς το εύρος του ανοίγματος.

Όσο για το σύνθημα “μένουμε ασφαλείς” που διαδέχεται το ακριβοπληρωμένο “μένουμε σπίτι” μένει να δούμε το κόστος του τόσο στο οικονομικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της νοημοσύνης μας και της αισθητικής μας.

Σε ο,τι αφορά τέλος την ηχηρή σιωπή για  ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, ήταν αναμενόμενη από τον πρωθυπουργό.

Συμπέρασμα; Μένουμε ανασφαλείς…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.