Σίγουρα ξέρει ο Μ.Βαρβιτσιώτης που πέφτει το Ιράν και ποιος ήταν ο Σουλεϊμανί;

Να υπερασπιστεί την απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ να δολοφονηθεί ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ουσιαστικά ο άτυπος αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ιράν και για ορισμένους υποψήφιος ακόμα και για πρόεδρος της χώρας, έσπευσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, από τη μεριά του, περνώντας στο άλλο άκρο, ζητάει την καταδίκη της δολοφονίας, επιχείρησε να δικαιολογήσει την ανοικτή υποστήριξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον Τράμπ, ισχυριζόμενος ότι όλη η Ευρώπη υποστήριξε τις ΗΠΑ γι’ αυτή την απόφαση του προέδρου τους. Ο αναπληρωτής υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις της κυβέρνησης, καλό είναι να γνωρίζει ότι, στην πλειοψηφία τους, οι ηγέτες της ΕΕ, ναι μεν εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις ΗΠΑ, πλην όμως, δεν βγήκαν ανοικτά να χειροκροτήσουν τη δολοφονία Σουλεϊμανί. Με αναμενόμενη εξαίρεση, βέβαια, τον Μπόρις Τζόνσον.

Κάποιοι, δε, προτίμησαν να… σιωπήσουν, όπως η Άγκελα Μέρκελ. Άλλωστε, σε τέτοιες περιπτώσεις, η σιωπή είναι χρυσός. Ακόμα και ο Εμμανουέλ Μακρόν, πατώντας σε δυο βάρκες, από τη μια όλο τσάϊ και συμπάθεια στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πούτιν, όπου ο δεύτερος του εξέφραζε την ανησυχία του για τις συνέπειες της δολοφονίας, και από την άλλη δήλωνε αλληλέγγυος στις ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι ηγέτες, πάντως, περιορίστηκαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα της δολοφονίας, χωρίς, βεβαίως, να καταγγείλουν την εντολή δολοφονίας Σουλεϊμανί. Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για “τις γεωπολιτικές εντάσεις που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους αυτό τον αιώνα” και κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να σταματήσουν την κλιμάκωση των εντάσεων, να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να ξαναρχίσουν τον διάλογο.

Ο Κ.Μητσοτάκης, λοιπόν, θα μπορούσε να κρατήσει μια πιο… διπλωματική στάση και φρασεολογία, αντίστοιχη των ομολόγων του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, εξάλλου, ούτε με τα γεράκια είναι, ούτε και με τους θιασώτες του Ιράν. Αντίθετα, προφανώς εκτιμώντας ότι έτσι θα καταφέρει να “αποσπάσει” κάτι από τον Τράμπ για τα ελληνικά συμφέροντα, θεώρησε ότι πρέπει να επικροτήσει ανοικτά την απόφαση Τράμπ και να τα “σπάσει” με το Ιράν το οποίο προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την δήλωσή του.

Η δήλωσή του, βεβαίως, δεν ήταν τόσο ανοικτή όσο του Τζόνσον και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Νετανιάχου, όμως δεν απείχε αρκετά. Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τη δολοφονία “νόμιμη άμυνα” και αποτίοντας φόρο τιμής στον σύμμαχό του Ν.Τραμπ, όπως και ο Μ.Τζόνσον ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν “το δικαίωμα στην αυτοάμυνα”, καθώς και ότι ο Ιρανός στρατηγός “είχε στα χέρια του αίμα Βρετανών στρατιωτών”.

Από που πάνε για Ιράν;

Ο κ.Βαρβιτσιώτης, λοιπόν, ας περιοριστεί στις “ευρωπαϊκές υποθέσεις” του και ας αφήσει τον Σουλεϊμανί και το Ιράν στους γνώστες. Άλλωστε, η χώρα πέφτει… μακριά! Όσον αφορά τον Σουλεϊμανί, δε, ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, που ακόμα και πράκτορες της CIA, Αμερικανοί διπλωμάτες και δημοσιογράφοι, λέγουν πως κοίταζε τα συμφέροντα της χώρας του, και βεβαίως τον βάρυναν σοβαρότατες βίαιες ενέργειες, ας αφήσει εκείνους που ερευνούν το προφίλ του Ιρανού για να βγάλουν την ιστορική ετυμηγορία.

Ο Σουλεϊμανί βαρυνόταν με σοβαρές τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά έκανε όμως και πολλά ντηλ παρασκηνίου με τους ίδιους τους Αμερικάνους, όπως οι ίδιοι παραδέχονται (τους είχε δώσει στο πιάτο μέχρι και τους Ταλιμπάν), και βέβαια, προς όφελος των συμφερόντων της χώρας του, και της εξόδου της στη Μεσόγειο, πολέμησε τους τζιχανιστές στη Συρία και στήριξε τον Άσαντ. Ας αφήσει τους Αμερικάνους δημοσιογράφους ο κ.Βαρβιτσιώτης να γράψουν την πραγματική ιστορία του Σουλεϊμανί. Κι ο ίδιος, ας ασχοληθεί πως θα σώσει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ… χαμένος στο Ίντερνετ

Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του τομεάρχη Εξωτερικών της, Γιώργου Κατρούγκαλου, επέκρινε την κυβέρνηση για τη δήλωση Μητσοτάκη, ενώ στην ανακοίνωσή του ο πρώτος αναφέρει ότι “στην ιστοσελίδα του γραφείου του πρωθυπουργού, η ατυχέστατη δήλωση του κ. Μητσοτάκη περί στήριξης της εκτέλεσης Σουλεϊμάνι χάθηκε -στην κυριολεξία- στη μετάφραση”. Προφανώς, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να επαληθεύσουν τα όσα καταγγελλόμενα αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους. Κάτι που ουδόλως δείχνει σοβαρότητα.

Η δήλωση Μητσοτάκη εξακολουθεί να υπάρχει στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού. Πρόκειται για απόσπασμα των δηλώσεών του στο Atlantic Counsil (βλέπε: https://primeminister.gr/2020/01/07/22878). Αναλυτικότερα είπε: “Eίμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση (σ.σ. δολοφονία Σουλεϊμανί) ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ”, είπε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά. Και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: “Είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά”.

ΝΔ Vs ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας, λοιπόν, το θέμα Σουλεϊμανί, ο Μ.Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως “η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ στάθηκε δίπλα στις ΗΠΑ. Μην ξεχνάτε ότι ο Σουλεϊμανί δεν ήταν απλώς ένας στρατηγός του Ιράν, ήταν ένα πρόσωπο το οποίο βρισκόταν στη θέση 15 της λίστας τρομοκρατών της ΕΕ. Άρα, το να βγαίνουμε, όπως μας καλεί η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, να καταδικάσουμε τη δολοφονία Σουλεϊμάνι- κάτι που δεν έκανε καμία χώρα, νομίζω ότι βρίσκεται στα όρια της τρέλας”.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ.Κατρούγκαλος εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: “Ενώ στην ιστοσελίδα του γραφείου του πρωθυπουργού, η ατυχέστατη δήλωση του κ.Μητσοτάκη περί στήριξης της εκτέλεσης Σουλεϊμάνι χάθηκε -στην κυριολεξία- στη μετάφραση, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ.Βαρβιτσιώτης- με σειρά δηλώσεών του- επιχειρεί να την υποστηρίξει, με τον ισχυρισμό, μάλιστα, ότι η σχετική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ «κινείται στα όρια της τρέλας»! Είναι περιττό να επαναλάβω ότι η εκτέλεση ανώτατου στρατιωτικού σε έδαφος τρίτης χώρας, χωρίς να υφίσταται κατάσταση πολέμου, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτό επισημάνθηκε, προς τιμή του, ακόμη και από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας καθηγητή διεθνούς δικαίου κ. Α.Συρίγο”.

Δεν μας απασχολούν τόσο οι δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος, άλλωστε, είχε πρόσφατα ενημερώσει τη Βουλή ότι κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα πρέπει να ζητηθούν μόνον όταν αυτή παραβιάσει την ΑΟΖ της χώρας μας. Ο Πρωθυπουργός όμως οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στον ελληνικό λαό:

•Εγκαταλείπει την πάγια εθνική θέση ότι η εξωτερική μας πολιτική έχει ως θεμέλιο λίθο τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου; Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που δεκάδες χιλιάδες ιρακινοί διαδηλώνουν κατά της παρέμβασης οποιωνδήποτε τρίτων χωρών στα εσωτερικά τους;

•Ταυτίζεται με την πολιτική του Προέδρου Τραμπ (στην οποία υπήρξε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση στις ΗΠΑ), ή με την σταθερή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και επιλογή του Προέδρου Ομπάμα) για την ανάγκη διάσωσης της συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης του Ιράν και αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή;

•Είναι παρόμοιες θέσεις υπέρ της ασφάλειας του ελληνικού λαού, της ειρήνης και της πολυδιάστατης πολιτικής που πρέπει να ακολουθεί η χώρα μας;”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.