Ανώτατο Δικαστήριο ΗΒ: Παράνομη η αναστολή του κοινοβουλίου-Συνεδριάζει αύριο (video)

Άλλο ένα ηχηρό χαστούκι, το έβδομο κατά σειρά, για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και την προσπάθειά του να βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μία απόφαση που πρέπει να σεβασθούμε, δήλωσε από την Νέα Υόρκη ο βρετανός πρωθυπουργός.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ομόφωνα ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να συμβουλεύσει τη Βασίλισσα Ελισάβετ να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για 5 εβδομάδες ήταν παράνομη, γιατί στέρησε από το σώμα τη δυνατότητα να ασκήσει τα καθήκοντά του όπως ορίζονται από το Σύνταγμα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Επιπλέον το δικαστήριο κήρυξε την αναστολή άκυρη και θεωρεί ότι δεν συνέβη ποτέ, κάτι που ανοίγει το δρόμο για συνεδρίαση του κοινοβουλίου αμέσως.

Ο Πρόεδρός του, Τζον Μπέρκοου, ανακοίνωσε ότι η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει αύριο το μεσημέρι, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Το επιτελείο του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι μελετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εναντίον του πλήττει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει συμφωνία για το Brexit, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου. Ο Τζόνσον, καθώς αναχωρούσε από συνάντηση στην Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε εκ νέου ότι η Βρετανία χρειάζεται να προσφύγει σε εκλογές.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο Τζόνσον δεν θα παραιτηθεί και ότι θα επιστρέψει στο Λονδίνο μετά την σημερινή του ομιλία στα Ηνωμένα Εθνη, επισπεύδοντας κατά λίγες ώρες την αναχώρησή του, ώστε να βρίσκεται αύριο το πρωί στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξει σε μια «εξαίρετη» εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο όταν το τελευταίο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η στερλίνα ενισχύθηκε σήμερα, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ωστόσο στη συνέχεια υποχώρησε και πάλι λόγω της αβεβαιότητας για τις προοπτικές του Brexit.

Πηγή: ΕΡΤ1

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.