Κορονοϊός: Χαμένοι στη μετάφραση των επιστημονικών εισηγήσεων

Έχοντας αντιμετωπίσει ιδιαίτερα σκληρότερες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της επέλασης της πανδημίας του κορονοϊού, και διαθέτοντας ισχυρά και τεκμηριωμένα στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η Ελληνική Κοινωνία ανάμενε χθες ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα προχωρούσε σε σχετικά γρήγορες εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση. Αντ’ αυτού, η όλη διαδικασία για το πως θα πορευτούμε στο εξής διήρκεσε περί τι 9 ώρες για να ανακοινωθούν μέτρα τα οποία δεν διαφέρουν από αυτά που έχουμε βιώσει.

Είναι γεγονός ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας αποτελεί απόφαση η οποία έχει εφαρμοστεί και παλαιότερα, σε μικρότερες κοινότητες. Το να εφαρμοστεί βέβαια σε περιφέρειες όπως η Αττική είναι μια πρόκληση ιδιαίτερα μεγάλη, όμως αντικειμενικά οι επιστήμονες γνωρίζουν και εκτιμούν την αποτελεσματικότητά της. Επίσης ήδη έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένος “μηχανισμός” που αυτόματα εντάσσει σε συγκεκριμένους περιορισμού τις περιοχές που “πληρούν” τα κριτήρια.

Χθες στην 35η Έκθεση Προόδου Παρατηρητηρίου Covid19 που αφορά την περίοδο 28 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου 2021, αναφέρονταν ξεκάθαρα το εξής “Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Επιδημιολόγων (4/2/2021), από το σύνολο των 74 περιοχών της χώρας, 14 παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης των νοσοκομείων (Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Λέσβος, Μύκονος, Σαντορίνη και Χαλκιδική) και 6 περιοχές (Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών) βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένης επαγρύπνησης με τάση επιδείνωσης στα καταγεγραμμένα κρούσματα”.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, δεν χρειάζονταν λοιπόν καμία τόσο πολύωρη συζήτηση για τα μέτρα, που με βάση τους επιστήμονες πρέπει να εφαρμοστούν. Κι όμως χθες βιώσαμε ένα μπαράζ διαρροών σχετικά με τις επικείμενες εισηγήσεις οι οποίες μάλιστα δεν προέρχονταν από την επιστημονική κοινότητα που ξέρει να κάνει τη δουλειά της.

Την ίδια στιγμή οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ προς τους επιστήμονες παρέχουν ιδιαίτερα μεγάλη πληροφόρηση -ίσως να χρειάζονται και άλλα στοιχεία βέβαια. Την Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την πορεία της πανδημίας στην χώρα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε ένα μεγάλο όγκο στοιχείων και θα καταλάβαινε κανείς, ότι η πορεία του κορονοϊού είναι προβλέψιμη σε μεγάλο βαθμό.

Η επιστήμη λοιπόν με βάση τα δεδομένα που έχει, τα προβλεπτικά μοντέλα αλλά και την εμπειρία της ειδικά από την έξαρση του δεύτερου κύματος το Νοέμβριο, ξέρει πολύ καλά τι να εισηγηθεί. Από κει και πέρα, είναι ξεκάθαρο ότι η Πολιτεία θέτει τις δικές της παραμέτρους, όπως είναι λογικό, ώστε οι εισηγήσεις να μην είναι δραματικά διαφορετικές από τις αποφάσεις της.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, δείχνουν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Συγκεκριμένα, με βάση την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου, η τελευταία εβδομάδα (28 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου) εμφανίζει αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων αλλά και μείωση στο μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων.

“Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 842 κρούσματα, από 596 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας αύξηση 41,3%. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 50,2% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική, το 8,4% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται ότι στις 2 Φεβρουαρίου 2021, τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν σε 1,261, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τις 11 Δεκεμβρίου 2020“.

Υπάρχει λοιπόν η τεκμηρίωση, τα αντικειμενικά στοιχεία και η εμπειρία των επιστημόνων για να εισηγηθούν. Η χθεσινή πολύωρη διάσκεψη φαίνεται να μην έχει να κάνει τόσο με διχογνωμία ανάμεσα στους επιστήμονες, ειδικά για το θέμα των σχολείων, αλλά με διχογνωμία ίσως ανάμεσα στις πολιτικές αποφάσεις. Σχολεία έναντι λιανεμπορίου για παράδειγμα η λιανεμπόριο έναντι νυχτερινής κυκλοφορίας. Στις επόμενες 2 εβδομάδες, η επιδημία θα βγάλει την …ετυμηγορία της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.