Μιανμάρ: Με διακοπή του ίντερνετ απαντά ο στρατός στις διαδηλώσεις

Η πρόσβαση στο Ίντερνετ έχει διακοπεί στη Μιανμάρ σε εθνική κλίμακα, ανακοίνωσε σήμερα μια οργάνωση που παρακολουθεί το διαδίκτυο, ενώ χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το πραξικόπημα της περασμένης Δευτέρας που ανέτρεψε την κυβέρνηση.

Η οργάνωση NetBlocks Internet Observatory ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter πως τα δεδομένα του διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο δείχνουν πως η συνδεσιμότητα έχει πέσει στο 54% των συνηθισμένων επιπέδων και μαρτυρίες αναφέρουν πως έχουν κλείσει τόσο οι κινητές υπηρεσίες δεδομένων όσο και οι ευρυζωνικές συνδέσεις (wifi).

Εκατοντάδες πολίτες, περίπου χίλιοι σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, διαδηλώνουν σήμερα στη Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, κατά του πραξικοπήματος.

«Κάτω η στρατιωτική δικτατορία, ζήτω η δημοκρατία», φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας κόκκινες σημαίες, στο χρώμα του κόμματος της Αουνγκ Σαν Σου Κι, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της Δευτέρας.

Η πρόσβαση στο Twitter και το Instagram έχει σαφώς περιορισθεί από χθες, Παρασκευή, σε μια προσπάθεια φίμωσης των διαμαρτυριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι ετικέτες (hashtags) #WeNeedDemocracy (Χρειαζόμαστε δημοκρατία), #HeartheVoiceofMyanmar (Ακούστε τη φωνή της Μιανμάρ) και #Freedomfromfear (Ελευθερία από τον φόβο) χρησιμοποιήθηκαν εκατομμύρια φορές.

«Χάσαμε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και χρειαζόμαστε επειγόντως δημοκρατία», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter. «Παρακαλούμε ακούστε τη φωνή της Μιανμάρ».

Ο νορβηγικός όμιλος Telenor, μια από τις κύριες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη Μιανμάρ, επιβεβαίωσε πως οι αρχές έχουν διατάξει τον αποκλεισμό αυτών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «μέχρι νεωτέρας».

«Ανησυχούμε βαθιά» γι’ αυτή τη διαταγή που πλήττει «το δικαίωμα των ανθρώπων να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Twitter.

Ο στρατός είχε διατάξει δύο ημέρες νωρίτερα να εμποδίζεται η πρόσβαση στο Facebook, που αποτελεί το κύριο εργαλείο επικοινωνίας για εκατομμύρια κατοίκους της Μιανμάρ.

Τα δίκτυα αυτά «προκαλούν παρεξηγήσεις στο κοινό», δικαιολόγησε τις απαγορεύσεις το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών σε έγγραφό του που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη λογοκρισία, πολίτες της Μιανμάρ στρέφονται στα VPN που επιτρέπουν να παρακάμπτονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.