«Αποτυχημένο μέτρο ο πλωτός φράχτης»!

Καταπέλτης ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κατά της εξαγγελίας της κυβέρνησης. Βελόπουλος: Το μόνο που θα σταματήσει είναι τις μέδουσες

Δεν θα λυθεί το πρόβλημα του Μεταναστευτικού με την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, πρόκειται ξεκάθαρα για ένα πείραμα της κυβέρνησης που στο τέλος θα αποτύχει».

Με τα παραπάνω λόγια σχολιάζει στη «δημοκρατία» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουντζούρης την προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για προμήθεια πλωτών φραγμάτων συνολικού κόστους 500.000 ευρώ, τα οποία θα χρησιμεύσουν ως εμπόδια για την άφιξη προσφύγων και μεταναστών.

«Ως μηχανικός έργων στη θάλασσα, σας βεβαιώνω πως για να αντέξουν τα συστήματα αυτά τους ισχυρούς ανέμους ή τα κύματα, χρειάζεται να μπουν βαρίδια στον βυθό» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως ακόμη ένας λόγος που εγγυάται την αναποτελεσματικότητα του πλωτού φράχτη που αναμένεται να τοποθετηθεί ανάμεσα στη Λέσβο και την Τουρκία είναι το γεγονός ότι θα καλύπτει απόσταση περίπου 2,7 χιλιομέτρων, την ώρα που η ακτίνα της ανατολικής Λέσβου είναι 50 χιλιόμετρα.

«Θα πρέπει να δοκιμαστεί και να δούμε αν μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε με ασφάλεια. Το πλωτό αυτό φράγμα συνδυάζεται και με άλλα πράγματα: την προμήθεια 10 σκαφών από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών με τη δυνατότητα να έχουμε όλα τα συστήματα για τη φύλαξη των συνόρων μας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως στον Εβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποδοτικότητά τους και στη θάλασσα. Σχολιάζοντας την κυβερνητική πρόθεση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είπε με αρκετή δόση χιούμορ πως «αντιμετωπίζουν το Μεταναστευτικό με δίχτυα για… μέδουσες». «Δεν τα έβαλαν στην Κόρινθο που δύο χρόνια οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται, τα βάζουν τώρα για να σταματήσουν τι; Αυτά είναι για τις μέδουσες. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Εχουν φοβικά σύνδρομα. Φοβούνται να δουν τι κάνει η Ευρώπη» είπε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τον ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό-εξπρές που αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια, το πλέγμα έχει μη στρατιωτικές προδιαγραφές και εντάσσεται στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση της διαρκούς αυξανόμενης μεταναστευτικής – προσφυγικής ροής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πώς λειτουργεί

Τα πλωτά αυτά φράγματα αγκιστρώνονται και έχουν και λάμπες που τα κάνουν ορατά ακόμα και από απόσταση 10 χιλιομέτρων, ενώ το προστατευτικό δίχτυ πρέπει να έχει συνολικό ύψος τουλάχιστον ένα μέτρο και δέκα εκατοστά με ύψος εξάλων (πάνω από την επιφάνεια του νερού) τουλάχιστον 50 εκατοστά και βύθισμα τουλάχιστον 60 εκατοστά.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα επτά κιλά ανά τρέχον μέτρο, το χρώμα θα πρέπει να είναι εύκολα ορατό στη θάλασσα (πορτοκαλί ή κίτρινο) και να φέρει εκ της κατασκευής του σήμανση ώστε να είναι ευδιάκριτο τη νύχτα.
Τα πλωτά συστήματα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να μπορούν να φωτοσημαίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων, η οποία ορίζει την απαιτούμενη απόσταση φράγματος /φωτοσήμανσης.

Από την πλευρά της η Κομισιόν ζητεί διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές για τον σχεδιασμό αυτόν και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.

Το Λιμενικό ενισχύεται με 15 ταχύπλοα περιπολικά, αξίας 33.780.000 ευρώ

Ενισχύονται σημαντικά οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού, με την προμήθεια 15 νέων ταχύπλοων περιπολικών σκαφών. Η σύμβαση που υπέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης προβλέπει και τη δυνατότητα απόκτησης τριών επιπλέον, ενώ το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 33.780.000 ευρώ.

Οπως έγινε γνωστό, η παράδοση του συνόλου των σκαφών θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Τα συγκεκριμένα σκάφη είναι ειδικά σχεδιασμένα για αποστολές επιτήρησης των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων και διάσωσης ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, καθώς και για τη διενέργεια ελέγχων αναφορικά με την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Χαρακτηριστικά

Εχουν μήκος 16,10 μέτρα και πλάτος 3,74 μέτρα, ενώ είναι κατασκευασμένα από ειδικά ενισχυμένο συνθετικό υλικό (High-Tech CompositeMaterial). Είναι εφοδιασμένα με δύο κύριες μηχανές, φέρουν αντιβαλλιστική προστασία και θα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο ηλεκτρονικό και ναυτιλιακό εξοπλισμό, καθώς και με σύγχρονα μέσα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Οπως προκύπτει, τα ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά που φέρουν τα σκάφη τα καθιστούν ιδανικά για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση του έργου επιτεύχθηκε έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, καθώς και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (από τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων).

Την εν λόγω σύμβαση υπέγραψαν ο υπουργός με τους εκπροσώπους των ανάδοχων εταιριών FB Design SRL και Electronica Maritima SRL. Το έργο συγχρηματοδοτείται από δύο διαφορετικά χρηματοδοτικά προγράμματα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 και από την ειδική δράση Εξοπλισμός Οργανισμού FRONTEX του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.