ΟΟΣΑ: 4 στα 10 ευρώ από μισθούς πάνε σε φόρους και εισφορές στην Ελλάδα

Στο 38,5% υπολογίζεται η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές στον μέσο εργαζόμενο χωρίς παιδιά στη χώρα μας το 2023, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν στο 34,8%, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ.

Όπως μετέδωσε και το κεντρικό δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, επικαλούμενο την έρευνα,  φόροι και εισφορές «τρώνε» τέσσερα από τα δέκα ευρώ των Ελλήνων εργαζόμενων.   Το εν λόγω βάρος προέρχεται κυρίως από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη που φτάνουν στο 11,3% και 18,2% αντίστοιχα προκαλώντας πίεση όχι μόνο στα εισοδήματα των μισθωτών, αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Αντιθέτως μόνο στο 8,9% υπολογίζεται η επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος, έναντι 13,3% που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ.

Την ίδια στιγμή η χώρα μας διατήρησε και πέρσι την έκτη υψηλότερη «φορολογική σφήνα» (tax wedge) -όπως ονομάζει ο ΟΟΣΑ την συνολική επιβάρυνση – για την περίπτωση οικογένειας ενός εργαζόμενου με δύο παιδιά στο 37,1%, σε σύγκριση με 25,7% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ.

Το ζήτημα εδώ είναι πως ενώ το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών δεν αλλάζει, κατά μέσο όρο στα κράτη μέλη είναι πολύ πιο χαμηλή, κατά 9,1 ποσοστιαίες μονάδες σε φορολογικό επίπεδο, ενώ στην Ελλάδα η «προνομιακή» αντιμετώπιση εργαζομένου με δύο παιδιά «αποτιμάται» σε 1,4 % χαμηλότερο βάρος σε όρους φορολογίας εισοδήματος.

Το 2023 ήταν μια ακόμη χρονιά που η φορολογική επιβάρυνση στους μισθούς στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε. Η χώρα μας είχε πέρσι την 18η υψηλότερη «φορολογική σφήνα» στις χώρες του ΟΟΣΑ μια θέση υψηλότερα από το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η φορολογική σφήνα αυξήθηκε το 2023 σε 23 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ μεταξύ 2022 και 2023, μειώθηκε σε 13 και παρέμεινε η ίδια σε δύο. Ο φόρος εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη αποτελούν το 71% της συνολικής επιβάρυνσης, σε σχέση με το 77% που είναι ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.