Αυγενάκης – Gate: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Πριν από μία εβδοµάδα ενεργοποιήθηκε µια… βόµβα µεγατόνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Επιτροπή Επαγγελµατικού Αθλητισµού εισηγήθηκε τον υποβιβασµό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, προκαλώντας σεισµό όχι µόνο στον αθλητικό κόσµο αλλά και στην πολιτική και την κοινωνία. Συµπληρώνοντας τα κοµµάτια του παζλ για την Επιτροπή Επαγγελµατικού Αθλητισµού, από τη στιγµή που ο Ολυµπιακός κατήγγειλε σε αυτήν ΠΑΟΚ και Ξάνθη, µέχρι τη στιγµή της γνωστοποίησης της εισήγησης για την υπόθεση την οποία εξέτασαν µοιάζει µε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήµατος.

Η καταγγελία του Ολυμπιακού

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στις 4/12/2019, όταν και ο Ολυµπιακός προχώρησε σε καταγγελία του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης στην Επιτροπή Επαγγελµατικού Αθλητισµού, η οποία στηρίχθηκε σε ρεπορτάζ που παρουσίασε το One Channel, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη, µε την Επιτροπή να καλείται να συνεδριάσει προκειµένου να εξετάσει την υπόθεση.

Τις προηγούµενες ηµέρες είχε στηθεί η επικοινωνιακή επίθεση του Ολυµπιακού µέσω του One Channel, στο µε διαδοχικά ρεπορτάζ παρουσιάζονταν δήθεν αποκαλύψεις, από τις οποίες οι «ερυθρόλευκοι» προσπάθησαν να «χτίσουν» ένα βολικό για τους ίδιους αφήγηµα περί πολυϊδιοκτησίας. Ο Ολυµπιακός έφτασε στο σηµείο να κάνει τότε αίτηµα για την αναβολή της αναµέτρησης ανάµεσα σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη, που ήταν να διεξαχθεί στις 7 ∆εκεµβρίου.

«Λεβέντες για χάρη του Πειραιά»

Ο υφυπουργός Αθλητισµού, Λευτέρης Αυγενάκης, αποφάσισε ότι πρέπει να ασχοληθεί µε την Επιτροπή. Θα µπορούσε να την αφήσει ως έχει, καθώς οι κ. Γιώργος Τριανταφυλλάκης, αναπληρωτής καθηγητής Εµπορικού ∆ικαίου Νοµικής του ∆ηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης, και ∆ηµήτρης Αυγητίδης, αναπληρωτής καθηγητής Εµπορικού ∆ικαίου Νοµικής του ∆ηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης, είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, αλλά θα µπορούσαν να συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους µέχρι και τέσσερις µήνες µετά την υποβολή αυτών.

Στη θέση τους ο Λευτέρης Αυγενάκης τοποθέτησε τους κ. Νίκο Φαραντούρη, καθηγητή Πανεπιστηµίου Πειραιά στον τοµέα ∆ίκαιο και Πολιτικές της ΕΕ, και την Αριστέα Σινανιώτη, καθηγήτρια Εµπορικού ∆ικαίου στο Πανεπιστήµιο Πειραιώς. Οταν η συγκεκριµένη κίνηση έγινε γνωστή, κάποιοι έσπευσαν να αναφερθούν στο γεγονός πως δύο µέλη της Επιτροπής που είχαν έδρα το Πανεπιστήµιο της Θράκης αντικαταστάθηκαν από δύο µέλη που είχαν έδρα το Πανεπιστήµιο του Πειραιά – µια αντικατάσταση που έγινε δύο ηµέρες πριν από την καταγγελία του Ολυµπιακού εναντίον του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Το µεµπτό όµως δεν έχει να κάνει ούτε µε την έδρα των πανεπιστηµίων των τεσσάρων καθηγητών.

Η χρονική στιγµή αλλά και ο τρόπος αντικατάστασης των δύο µελών µε τους συγκεκριµένους καθηγητές, όµως, είναι δύο στοιχεία που θα πρέπει να τεθούν προς διερεύνηση. Σύµφωνα µε τον νόµο 4603/19, που είχε εισηγηθεί ο πρώην υφυπουργός Αθλητισµού Γ. Βασιλειάδης αναφέρει πως «τα µέλη του ∆Σ της ΕΕΑ, τακτικά και αναπληρωµατικά, διορίζονται µε απόφαση του υπουργού Πολιτισµού και Αθλητισµού, η οποία δηµοσιεύεται στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως ύστερα από τη σύµφωνη γνώµη της ∆ιαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, σύµφωνα µε την παρ. 5 του άρθρου 32 του Κανονισµού της Βουλής».

Στην περίπτωση του κ. Φαραντούρη και της κυρίας Σινανιώτη κάτι τέτοιο δεν συνέβη, γεγονός που πρακτικά σηµαίνει πως υπάρχουν «χτυπητές» παρατυπίες στον τρόπο σύνθεσης της Επιτροπής Επαγγελµατικού Αθλητισµού που κλήθηκε να ασχοληθεί µε τη συγκεκριµένη καταγγελία. Αυτό το κοµµάτι του παζλ, σε συνδυασµό µε τα στοιχεία που κατέθεσε ο Ολυµπιακός και δεν µπορούν σε καµία περίπτωση να στοιχειοθετήσουν καµία υπόθεση πολυϊδιοκτησίας, άρχισε να φανερώνει ξεκάθαρα τη µεγάλη εικόνα, που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια παγίδευσης του ΠΑΟΚ, που για να σταθεί θα πρέπει η Επιτροπή να εξετάσει την υπόθεση, να εξετάσει τα στοιχεία, να εισηγηθεί, να συντάξει το σκεπτικό της εισήγησης και αυτή να πάρει τον δρόµο της δικαιοσύνης. Μια κίνηση που αποδείχθηκε µοιραία και διχαστική για την ελληνική κοινωνία.

Τριγωνικές σχέσεις

Η εξέταση της υπόθεσης από την Επιτροπή Επαγγελµατικού Αθλητισµού έγινε στις 16/1, µε τις πλευρές να έχουν δικαίωµα υποβολής υποµνηµάτων µέχρι τις 23/1, ενώ η Επιτροπή θα συνεδρίαζε στις 27/1, στον δρόµο για την εισήγησή της. Από τη στιγµή της καταγγελίας του Ολυµπιακού στην Επιτροπή Επαγγελµατικού Αθλητισµού µέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης το One Channel και τα υπόλοιπα Μέσα ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη «βοµβάρδιζαν» µε παρόµοια ρεπορτάζ σε µια προσπάθεια δηµιουργίας κλίµατος εναντίον του ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη, µε τον στόχο να είναι προφανέστατος.

Τρεις ηµέρες πριν από την ολοκλήρωση της προθεσµίας υποβολής υποµνηµάτων και µία εβδοµάδα πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής µε φόντο την εισήγηση, ο δικηγόρος ∆. Τζουγανάτος, επί σειρά ετών φίλος και συνεργάτης του νεοτοποθετηθέντος µέλους της Επιτροπής κ. Φαραντούρη, συναντήθηκε στις 20/1 στις 11.00 το βράδυ µε τη γενική διευθύντρια της ΠΑΕ Ολυµπιακός κυρία Σουλούκου.

Οταν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ προχώρησε σε αυτή την αποκάλυψη, η ΠΑΕ Ολυµπιακός έσπευσε να διευκρινίσει πως η συγκεκριµένη επίσκεψη αφορούσε µια γνωµοδότηση που ζήτησαν οι «ερυθρόλευκοι» από τον κ. Τζουγανάτο. Η εν λόγω γνωµοδότηση, όγκου 46 σελίδων, παραδόθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς για να τη συντάξει κάποιος θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί µε έναν όγκο περίπου 500 σελίδων που είναι τα υποµνήµατα που την αφορούν.

Αυτό που δεν µπορεί να περάσει απαρατήρητο έχει να κάνει µε τις στενές σχέσεις του κ. Τζουγανάτου µε τον κ. Φαραντούρη. Οι δυο τους βρίσκονταν το 2003 στην Επιτροπή Ανταγωνισµού. Το 2014 συνυπήρχαν στην εξεταστική επιτροπή διδακτορικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου, ενώ έχουν στο ενεργητικό τους και τη συγγραφή τρίτοµου βιβλίου για την ενέργεια, µε τον κ. Φαραντούρη να το επιµελείται και τον κ. Τζουγανάτο να είναι συνεργάτης του. Η επαγγελµατική σχέση Τζουγανάτου – Φαραντούρη έχει γίνει µε τα χρόνια και φιλική, καθώς ο κ. Τζουγανάτος βρέθηκε και στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του κ. Φαραντούρη.

Το επόµενο κοµµάτι του παζλ είναι και αυτό που το ολοκληρώνει και έχει κάνει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να φωνάζουν σε έντονο ύφος εναντίον τόσο της Επιτροπής Επαγγελµατικού Αθλητισµού αλλά και του ανθρώπου που ευθύνεται για τη σηµερινή της δοµή. Τη ∆ευτέρα 27/1 ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελµατικού Αθλητισµού, η οποία κλήθηκε να παρουσιάσει την εισήγησή της, συνοδευόµενη από το σκεπτικό αυτής.

Η εισήγηση για ΠΑΟΚ και Ξάνθη εκδόθηκε λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της αναµέτρησης του ΠΑΟΚ µε τον Βόλο, στο γεµάτο στάδιο της Τούµπας, µε κάποια µέλη της Επιτροπής να δηλώνουν πως δεν γνώριζαν πως τη στιγµή της γνωστοποίησης της εισήγησης ξεκινούσε ποδοσφαιρικός αγώνας µίας εκ των δύο οµάδων που εµπλέκονται στην υπόθεση.

Το στάδιο της Τούµπας άρχισε να µετατρέπεται σε καζάνι που βράζει όταν έφτασαν τα µαντάτα για την εισήγηση, µε τον Λευτέρη Αυγενάκη να γράφει µια πρώτη τοποθέτηση-µνηµείο. «Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της Επιτροπής Επαγγελµατικού Αθλητισµού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασµού σε ιστορικές οµάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκµηρίωση». Ο υφυπουργός Αθλητισµού ανέφερε πως «δεν υπάρχει απόλυτη τεκµηρίωση», κάτι που απορεί κανείς το γιατί το είπε, ενώ έκανε λόγο για σεβασµό στο αυτοδιοίκητο, το οποίο και καταπάτησε µε την κατάθεση τροπολογίας µία µέρα µετά.

Το κρυφτούλι με το σκεπτικό

Μπορεί η εισήγηση για υποβιβασµό να έχει προκύψει το απόγευµα της ∆ευτέρας (27/1), όµως το σκεπτικό δεν είχε δοθεί στις εµπλεκόµενες ΠΑΕ µέχρι και το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ολοκλήρωσε τη σύνθεση της ΕΕΑ δύο ηµέρες πριν από την έναρξη εξέτασης της υπόθεσης καταγγελίας του Ολυµπιακού εναντίον του ΠΑΟΚ και µία εβδοµάδα πριν από τη γνωστοποίηση της εισήγησης, στενός φίλος ενός εκ των µελών της ΕΕΑ συναντήθηκε µε τη γενική διευθύντρια της καταγγέλλουσας ΠΑΕ. Και η απίθανη ιστορία της Επιτροπής Επαγγελµατικού Αθλητισµού του Λευτέρη Αυγενάκη δεν τελειώνει εδώ.

Η Επιτροπή προχώρησε σε εισήγηση και πριν καν δηµοσιοποιηθεί το σκεπτικό της εισήγησης, η κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει µια τροπολογία-έκτρωµα για να µειώσει τις ποινές που προβλέπονται σε παρόµοιες περιπτώσεις. Αν κάποιος κάπου χάθηκε στην όλη ιστορία, µπορεί εύκολα να διαπιστώσει το µπάχαλο που δηµιούργησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος συνδέεται µε φιλία λόγω καταγωγής και Ολυµπιακού µε τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.