Διάσκεψη του Βερολίνου – LIVE: Λεπτό προς λεπτό οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για τη Λιβύη

Λίγα λεπτά πριν μετά τις 15.00 ξεκίνησε και επίσημα η κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Στόχος της διάσκεψης στην οποία οικοδέσποινα είναι η Άνγκελα Μέρκελ, είναι η συμφωνία μίας μόνιμης εκεχειρίας και η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Στη Διάσκεψη λαμβάνουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από τη Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Der Spiegel, θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Η παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων δημιουργεί υψηλές απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας, με το Βερολίνο να βρίσκεται στο «επίπεδο 1» και την Αστυνομία να έχει αποκλείσει μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης.

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί εργάζονται, ενώ έχει αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα φυλάσσονται πρεσβείες και ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.
Πριν από την επίσημη έναρξη της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκαν επαφές ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ αλλά και τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Επίσης, συνάντηση είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πηγή που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο TASS, “μία τέτοια συνάντηση έχει προγραμματιστεί”.

Σημειώνεται πως με παρέμβαση του Ρώσου προέδρου και του Τούρκου ομολόγου του είχε αποφασιστεί πριν από μερικές ημέρες η εκεχειρία στη Λιβύη. Πριν από τη συνάντησή τους, ο Πούτιν τόνισε πως ελπίζει ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη να μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

“Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί” είπε και πρόσθεσε πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν “ένα πολύ καλό βήμα” όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες αλλά και πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη. “Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χάφταρ πρέπει να τερματισθεί”, δήλωσε ο Ερντογάν σε σχόλιά του στην έναρξη της συνάντησής του με τον Πούτιν.

Αν και η ελληνική πλευρά δεν συμμετέχει, επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ενώ επιθυμεί στη Διάσκεψη να υπάρξει καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και των παράνομων μνημονίων Λιβύης-Τουρκίας.

Συνάντηση είχε σχεδόν μία ώρα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπτνάλα Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν. Σε ανάρτησή του στο twitter ο Πομπέο σημείωσε ότι έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει εκεχειρία και να τερματιστούν οι ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, η Διάσκεψη καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, ενώ η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο.

Το αίτημα αυτό γίνεται αφότου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.

Χάικο Μαας: Το φυσικό αέριο δεν διαδραματίζει κανέναν ρόλο στη Διάσκεψη

Από την πλευρά του, με συνέντευξή του στην Bild am Sonntag, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας αναφερόμενος στα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, τόνισε πως “το φυσικό αέριο δεν διαδραματίζει κανέναν ρόλο στη Διάσκεψη”, η οποία αποτελεί μια πολιτική διαδικασία και κάλεσε όλους “να βγάλουν από το μυαλό τους τα συμφέροντά τους για το κοίτασμα φυσικού αερίου όσο μαίνεται ο εμφύλιος”. Επίσης, πρόσθεσε ότι “η Διάσκεψη μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για ειρήνη στη Λιβύη” και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η Λιβύη να εξελιχθεί σε “νέα Συρία”.

Επίσης, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα Al-Sharq al-Awsat απηύθυνε έκκληση για την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών. “Παρουσιάσαμε ένα σχέδιο ασφαλείας, που προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών ανεξαρτήτου εθνικότητας” είπε χαρακτηριστικά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.