ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ (και) χορτοφάγοι;

Συντάκτης:  Παναγιώτης Διαμαντής

Αντίθετα με όσα πιστεύουμε, οι σκύλοι δεν είναι αμιγώς σαρκοφάγα ζώα, όπως π.χ. οι γάτες. Σκύλοι που δεν έχουν κάποιον να τους παρέχει τακτικά τροφή συχνά καταφεύγουν στη χορτοφαγία. Οι ίνες που παίρνουν απ’ τα χόρτα δίνουν όγκο στο περιεχόμενο του εντέρου τους και διευκολύνουν την πέψη.

Βέβαια δεν τρώνε ό,τι κι ό,τι. Προτιμούν κάποια ειδικά χυμώδη αγριόχορτα, τα οποία, όπως και στους ανθρώπους, μειώνουν τον κίνδυνο από τον καρκίνο των σπλάχνων, όπως μια ωραία, πράσινη σαλάτα. Δεν μένουν όμως μόνο στα αγριόχορτα: τα μούρα και ειδικά τα βατόμουρα βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεών τους.

Πρόβατα και τσοπανόσκυλοΤα σκυλιά-χορτοφάγοι μπορούν να επιβιώσουν τρώγοντας αποκλειστικά χορταρικά όπως κι οι άνθρωποι, διότι είναι κι αυτά παμφάγα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χορτοφαγία είναι γι’ αυτά η ιδεώδης διατροφή. Η καλύτερη διατροφή τους, αντίθετα, είναι ο συνδυασμός φυτικής και ζωικής προέλευσης τροφής. Προτιμούν συνήθως τη δεύτερη, αλλά στην ανάγκη δεν λένε όχι και στα χορταράκια.

Πόσο, όμως, επηρεάζει η διατροφή την ενέργεια και την επιθετικότητα του σκύλου; Υπάρχουν, όπως γράφει ο διάσημος Βρετανός κτηνίατρος Μπρους Φογκλ, δύο αντικρουόμενες θεωρίες:

■ Η μία θεωρεί ότι χωρίς τη ζωική τροφή (κρέας) λιγοστεύει η πρωτεΐνη, που συνδέεται άμεσα με την επιθετικότητα, με αποτέλεσμα ο σκύλος να γίνεται νωθρός.

■ Η άλλη ισχυρίζεται ότι η έλλειψη πρωτεΐνης αναγκάζει το ζώο να την αναζητήσει, αυξάνοντας έτσι την επιθετικότητά του.

Είτε ισχύει η πρώτη ή η δεύτερη θεωρία, το βέβαιο είναι ότι η φτωχή δίαιτα και η νωθρότητα πάνε μαζί, γιατί ο οργανισμός πρέπει να δουλεύει υπερωρίες για να τα βγάλει πέρα. Αντίθετα, μια ισορροπημένη δίαιτα, που περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά, βοηθάει τον σκύλο να ‘ναι ενεργητικός και ευδιάθετος.

Και τι σημαίνει, λοιπόν, όταν δούμε τον σκύλο μας, που του δίνουμε καλή και άφθονη τροφή, να ψάχνει και να τρώει χόρτα στη διάρκεια της βόλτας μας; Στις περιπτώσεις αυτές ο σκύλος δεν ψάχνει για τη σαλάτα του. Απλώς θέλει να κάνει εμετό, άλλοτε διότι νιώθει «στομαχαρία» κι άλλοτε διότι θέλει να διευκολύνει ένα υπερφορτωμένο στομάχι να λειτουργήσει.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.