Tι προβλέπει η συμφωνία Υπουργείου με τα ΚΤΕΛ για τις γραμμές του ΟΑΣΘ

Ν.Ηλιάδης

Υπογράφεται, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα και τίθεται σε εφαρμογή, σταδιακά από τις αρχές του χρόνου, η εκχώρηση συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή οι σχετικές συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στο ΚΤΕΛ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και επιδίωξη και των δύο πλευρών είναι μέσα στις επόμενες ημέρες να πέσουν και οι υπογραφές. Νωρίτερα, αναμένεται η απάντηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως προς το ύψος της σύμβασης καθώς και η διευθέτηση ενός, δύο ανοιχτών ζητημάτων τα οποία όμως και οι δύο συμβαλλόμενοι τα αξιολογούν ως ήσσονος σημασίας.

Εάν τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μετά την υπογραφή της σύμβασης αυτή θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαραίτητο έλεγχο. Εφόσον εγκριθεί -υπολογίζεται προς το τέλος Νοεμβρίου- αμέσως μετά, στις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει η προμήθεια των 121 νέων λεωφορείων αστικού τύπου. Θα απαιτηθεί περίπου ένας μήνας ώστε να ετοιμαστούν τα πρώτα λεωφορεία τα οποία θα μπαίνουν σταδιακά από τις αρχές του χρόνου στις 25 γραμμές της υπαίθρου οι οποίες εκχωρούνται στο ΚΤΕΛ.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας μεταξύ υπουργείου και ΚΤΕΛ είναι τα εξής:

1. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια για δύο συν ένα χρόνια.

2. Το ΚΤΕΛ αναλαμβάνει το συγκοινωνιακό έργο σε συνολικά 25 γραμμές (το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 26 αλλά τελικά έμεινε εκτός η γραμμή Νο 59: Τοπικό Πεύκων) οι οποίες βρίσκονται στη συντριπτική πλειονότητά τους εκτός του αμιγούς πολεοδομικού συγκροτήματος.

3. Το ύψος της αποζημίωσης είναι 1,43 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο. Δεδομένου ότι το σύνολο του έργου σε αυτές τις 25 γραμμές ανέρχεται σε περίπου 12,2 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα ετησίως, η συνολική αποζημίωση την οποία θα καταβάλει το υπουργείο θα ανέρχεται σε περίπου 17,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σε αυτό το ποσόν προστίθενται και άλλα 4,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις έξι γραμμές τις οποίες ήδη υλοποιεί το ΚΤΕΛ, δηλαδή σύνολο περίπου 22,3 εκατ. ευρώ ετησίως.

4. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται απευθείας προς το ΚΤΕΛ, μέσω του ΟΣΕΘ (Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης) και όχι μέσω του ΟΑΣΘ όπως συμβαίνει σήμερα με τις έξι γραμμές, καθώς ο ΟΑΣΘ παρακρατά για αρκετό καιρό τα χρήματα τα οποία δικαιούται το ΚΤΕΛ προκειμένου να καλύψει τις δικές του ανάγκες.

Στο παιχνίδι και άλλα τρία ΚΤΕΛ

5. Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης το οποίο είναι εκείνο που θα αναλάβει το σύνολο του έργου, θα μπορεί να υπομισθώσει ορισμένες γραμμές σε άλλα γειτονικά ΚΤΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη επέλθει συμφωνία μεταξύ του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και των ΚΤΕΛ Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής τα οποία θα αναλάβουν συγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές.

Ποιες γραμμές θα αναλάβουν τα ΚΤΕΛ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τις συνολικά 25 γραμμές οι οποίες θα εκχωρηθούν από τον ΟΑΣΘ, το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης θα αναλάβει τις δέκα οι οποίες βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού:

51: Ν.Σ. Σταθμός – Σίνδος,

53: Τοπικό Σίνδου,

54: Ν.Σ. Σταθμός – Ιωνία,
55: Σταυρούπολη – Ωραιόκαστρο,

Πηγή: https://www.voria.gr/article/afti-ine-i-simfonia-ipourgiou–ktel-gia-tis-grammes-tou-oasth

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.