Βήμα εμπρός με ανασχηματισμό

Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να στοιχειώθηκε για χρόνια από τη συμφορά στο Μάτι, αλλά το επικείμενο φθινόπωρο προβλέπεται ιδιαιτέρως θερμό από πλευράς πολιτικών εξελίξεων, με κεντρικό χαρακτηριστικό το στοιχείο της έκπληξης, ακόμη και στο θέμα των εκλογών.

Της Κατερίνας Ακριβοπούλου

Αυτό τουλάχιστον σχεδιάζουν στο στενό επιτελείο του Μαξίμου, προσδοκώντας όχι μόνον στην αλλαγή του κλίματος αλλά και στη διαμόρφωση συνθηκών τέτοιων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια δυναμική εκλογικής νίκης. Οι διεργασίες είναι πυρετώδεις και αφορούν σε όλα τα επίπεδα, με επίκεντρο βεβαίως τον ανασχηματισμό και κεντρικό πυρήνα τον οδικό χάρτη για αλλαγή πορείας της χώρας με νέα πνοή, μετά την έξοδο από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου.

Οπως είχε επισημάνει η «Νέα Σελίδα» στις αρχές Ιουλίου, ο πρωθυπουργός είχε ήδη πάρει την απόφαση να εμφανιστεί στη ΔΕΘ με νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά τα ποιοτικά γνωρίσματα και η βασική φιλοσοφία των αλλαγών επαναπροσδιορίστηκαν μετά την τραγωδία, όπως άλλωστε και η συνολική στρατηγική του Μαξίμου. Ως εκ τούτου μπορεί οι υπουργοί να πήραν «άδεια» για ολιγοήμερες διακοπές μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά στην πραγματικότητα είναι σαν να μην την πήραν, όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, από εκείνους που συμβάλλουν αποφασιστικά στον σχεδιασμό…

Οι επόμενες μέρες, αρχής γενομένης από αύριο, κυοφορούν μπαράζ ραγδαίων εξελίξεων, με κομβική βεβαίως την επίσημη έξοδο από τα μνημόνια την Τρίτη και τη σηματοδότηση της νέας εποχής. Με τη βαριά σκιά της τραγωδίας να μην επιτρέπει, όπως είναι αυτονόητο, πανηγυρισμούς και φιέστες, στο πρωθυπουργικό επιτελείο καταλήγουν στην απόφαση μόνο για ένα διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, ούτε καν από το Καστελόριζο, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος, πριν όμως από την καταστροφή.

Η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος αναμένεται, πλην απρόοπτου, την Τετάρτη και, όπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές. Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε προσωπικά την πολιτική ευθύνη για τους χειρισμούς έναντι της τραγωδίας, η δυσφορία του για τα λάθη και τις παραλείψεις κορυφαίων παραγόντων αναμένεται να αποτυπωθούν, και μάλιστα με κραυγαλέο τρόπο, στον ανασχηματισμό. Η «παραίτηση» του Νίκου Τόσκα ήταν μόνον η αρχή, λένε οι καλά γνωρίζοντες, οι οποίοι κρατούν ωστόσο κλειστά τα «βαριά» χαρτιά, προκειμένου να μην απομειώσουν τον αιφνιδιασμό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Σκουρλέτης;

Σύμφωνα πάντως με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της «Νέας Σελίδας», αναμένονται τα πάνω κάτω και στο κόμμα, παράλληλα με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Η πληροφορία που θέλει τον Πάνο Σκουρλέτη να αναλαμβάνει τον ρόλο του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιη, καθώς η επιλογή αυτή σχετίζεται ευθέως με την επείγουσα ανάγκη για προετοιμασία του κόμματος ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου. Οι καλές σχέσεις άλλωστε του Πάνου Σκουρλέτη με το κόμμα, σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχει ήδη αποκτήσει ως υπουργός Εσωτερικών, τον καθιστούν τον… καταλληλότερο γραμματέα. Στην περίπτωση, λοιπόν, που αναλάβει, ο σημερινός γραμματέας, Πάνος Ρήγας, θα μετακινηθεί στην κυβέρνηση.

Σε υπουργικό θώκο αναβαθμίζονται με βεβαιότητα και τουλάχιστον δύο γενικοί γραμματείς όπως ο Γ.Γ. Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, και ο Γ.Γ. του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, η θητεία των οποίων έχει αξιολογηθεί με «άριστα» από τον πρωθυπουργό. Εκτός από την είσοδο στην κυβέρνηση στελεχών της νέας γενιάς, βέβαιη θεωρείται επίσης και η υπουργοποίηση του σημερινού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Χρήστου Μαντά, όπως επίσης και της βουλευτού Κεφαλληνίας, Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, για λόγους που συνδέονται με την εξίσωση των… ισορροπιών σε σχέση με τους λεγόμενους «53». Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση να αναβαθμιστεί σε υπουργική θέση και ο βουλευτής Φθιώτιδας, Απόστολος Καραναστάσης.

Και σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο…

Σε ό,τι αφορά στους κορυφαίους υπουργούς, το «μότο» του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν υπάρχουν προσωποπαγή υπουργεία» είναι καταλυτικό ως προς τη νέα κυβερνητική ανθρωπογεωγραφία, η σύνθεση της οποίας έχει ήδη αποφασιστεί και δεν απομένουν παρά οι τελευταίες πινελιές, λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα οι εισηγήσεις για τον χρόνο των εκλογών εξακολουθούν να διίστανται. Η πλευρά που επιμένει για εκλογικό αιφνιδιασμό ακόμη και το φθινόπωρο συναντά αρκετά ερείσματα στο πρωθυπουργικό γραφείο, παρότι η θέση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, την οποία επανειλημμένως έχει εκφράσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως και κορυφαίοι υπουργοί, εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα. Το βέβαιο είναι ότι από μεθαύριο η χώρα εισέρχεται σε μια νέα ιστορική φάση, με θετικό πρόσημο, και το μεγάλο στοίχημα έγκειται στην επιτυχή κεφαλαιοποίησή της…

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 63 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 19/8/2018

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.