Εκλογές 2023: Ο οδικός χάρτης μέχρι τις κάλπες – Πότε κλείνει η Βουλή, όλες οι ημερομηνίες

Η Βουλή κλείνει την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου. Όλο το χρονοδιάγραμμα έως τις εκλογές που θα γίνουν στις 21 Μαΐου 2023.

Το νομοθετικό έργο θα υπάρχει μέχρι τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στη συνέχεια η Βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα χρονικών ορίων» σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και αναφερόμενος στην ημερομηνία των εκλογών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το τελευταίο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, θα είναι, όπως φαίνεται, του υπουργείου Εσωτερικών. 

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, προβλέπεται ένα 10ήμερο για τις διερευνητικές των κομμάτων. Εφόσον δεν δημιουργηθεί κυβέρνηση, οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με λίστα, αλλά πρέπει να συγκροτηθεί η Βουλή και να διαλυθεί εκ νέου.

Οι Πανελλήνιες ξεκινούν την 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν με τα ειδικά μαθήματα στις 29 Ιουνίου 2023.

To δεδομένο ότι στις 7 Ιουλίου είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ που πρέπει να δώσει το παρών ο νέος Πρωθυπουργός, οι δεύτερες κάλπες το πιο πιθανόν είναι να προγραμματιστούν για τις Κυριακές 25 Ιουνίου ή 2 Ιουλίου. Τα ειδικά μαθήματα δεν θεωρείται ότι δημιουργούν ιδιαίτερο ζήτημα.

Ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς αν πρέπει να παραμείνουν κάποιοι από τους υπουργούς στην υπηρεσιακή κυβέρνηση σημείωσε ότι «όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν, προφανώς για ένα κορυφαίο ζήτημα όπως είναι αυτό των Πανελληνίων, που προφανώς συνυπολόγισε ο Πρωθυπουργός στην ανακοίνωση της ημερομηνίας, αυτό που είναι λογικό και σωστό είναι να διεξαχθούν με το ίδιο πρόσωπο στο υπουργείο Παιδείας. Αυτά είναι αντικείμενο συζήτησης στην ώρα τους».

Οικονόμου: Αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουλίου

Όπως είχε ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετιας και συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου. Αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές αυτές θα γίνουν το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουλίου», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ειλικρινά στη θεσμικότητα της οποίας βασικό στοιχείο είναι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας ώστε η πολιτική κοινωνική και οικονομική ζωή μα μην υποτάσσεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Η σταθερότητα, η συνέπεια, ο σεβασμός στους θεσμούς είναι βασικά αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα είναι οι οδοί για να πετύχουμε την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρα μας» πρόσθεσε.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο αναταραχής και μεγάλων προβλημάτων η Ελλάδα χρειάζεται μια αναβαθμισμένη κανονικότητα. «Οι πολίτες στις επικείμενες εκλογές καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν για την επόμενη ημέρα και ποια κυβέρνηση είναι κατάλληλη για να πραγματώσει τις προσδοκίες τους» είπε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση στα 4 σχεδόν χρόνια που πέρασαν κατάφερε πολλά με την κοινωνία των πολιτών στο πλευρό της. «Δεν θα είχαμε αντέξει τόσες μεγάλες κρίσεις, δεν θα είχαμε καταφέρει όσες μεταρρυθμίσεις ολοκληρώσατε χωρίς την στήριξη, την κατανόηση και την συμπαράσταση του πλέον δυναμικού και υπεύθυνου μέρους της ελληνικής κοινωνίας» είπε.

«Οι ειλικρινείς και απροκατάληπτοι πολίτες αναγνωρίζουν όσα κάναμε για να βελτιώσουμε τη ζωή τους και για να ισχυροποιήσουμε την πατρίδα» σημείωσε.

Όσα κάναμε δεν μπορούν να μηδενιστούν, να σβήσουν μονοκονδυλιά από όσα δεν προλάβαμε να κάνουμε και από όσα δεν κάναμε όσο καλά και οι ίδιοι θα θέλαμε» σημείωσε.

«Οι ψύχραιμοι και συνετοί πολίτες ξέρουν ότι έχουμε σχέδιο και ισχυρή πολιτική βούληση, τεχνογνωσία και επαγγελματισμό έτσι ώστε την επόμενη τετραετία να προχωρήσουμε γρηγορότερα και αποφασιστικότερα στην ανανέωση των γερασμένων υποδομών, στην αύξηση των μισθών για όλους και τη συνέχιση της βελτίωσης του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση των εναπομεινάντων πυρήνων του βαθέως κράτους» είπε ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζοντας «ο στόχος είναι να κάνουμε τα καλά καλύτερα και να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα αλλά και τις αδυναμίες».

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.