Ποια τηλεκπαίδευση; – Έκθεση «κόλαφος» για κυβέρνηση: Μόνο ένας στους τέσσερις μαθητές έχει πρόσβαση

Μιλώντας επί του προϋπολογισμού 2021, η κα Κεραμέως είχε πει ότι μέσα στους τελευταίους μήνες, εντάχθηκαν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση περίπου 2,2 εκ. πολίτες, από το νηπιαγωγείο έως την ανώτατη εκπαίδευση, «καταρρίπτοντας στερεότυπα, γκρεμίζοντας στεγανά, μετασχηματίζοντας την εκπαίδευση, προσεγγίζοντας το παρόν και το μέλλον της.

Το εγχείρημα είναι τιτάνιο και οι δυσκολίες πολλές, όμως σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί» είχε πει η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως αλλά τα στοιχεία που έρχονται στην δημοσιότητα μόνο αυτά που ανέφερε δεν λένε.

Έτσι μόλις το 24% των Ελλήνων μαθητών, δηλαδή ένας στους τέσσερις, είχε πλήρη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, όπως έδειξε νέα έρευνα της devolo Greece σε συνεργασία με το InfoKids.gr!

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το 22% των μαθητών δεν παρακολούθησε μαθήματα online από το σχολείο, είτε γιατί ήταν στην ευχέρεια του δασκάλου/καθηγητή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση (οnline ή ασκήσεις μέσω email), είτε γιατί κάποια σχολεία δεν παρείχαν καθόλου τη δυνατότητα στους μαθητές να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μέσα στην καραντίνα.

Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και τέλος Νοεμβρίου του 2020, μεταξύ των επισκεπτών του InfoKids.gr, και ενώ ήταν σε πλήρη λειτουργία η τηλεκπαίδευση λόγω και του 2ου lockdown.

Μόνο το 24% των μαθητών είχε πλήρη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις το 24% των μαθητών μπόρεσε να λάβει μέρος σε ένα σταθερό πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης από το σχολείο του και να καλύψει πλήρως την ύλη, σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων. Αυτό συνέβη επειδή πολύ μικρό ποσοστό σχολείων μπόρεσε να συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα των μαθημάτων μέσα από τις ηλεκτρονικές τάξεις.

Θετικό είναι το γεγονός ότι έστω και σε μικρότερη κλίμακα, όπου τα σχολεία παρέδιδαν κάποια από τα μαθήματα online, το 54% των μαθητών τα παρακολούθησε και δεν έμεινε πολύ πίσω στην ύλη. Σε αυτή την περίπτωση δόθηκε προτεραιότητα σε μαθήματα μεγαλύτερης βαρύτητας ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ξένες γλώσσες, τα καλλιτεχνικά, η πληροφορική και άλλα δεν συμμετείχαν στην on line εκπαίδευση.

Δυστυχώς, το 22% των μαθητών δεν παρακολούθησε μαθήματα online από το σχολείο, είτε γιατί ήταν στην ευχέρεια του δασκάλου/καθηγητή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση (οnline ή ασκήσεις μέσω email), είτε γιατί κάποια σχολεία δεν παρείχαν καθόλου τη δυνατότητα στους μαθητές να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μέσα στην καραντίνα.

Να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω απαντήσεις προέκυψαν και κρίνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία της 1ης καραντίνας, καθώς υπήρξαν συμμετοχές κατά το μήνα Οκτώβριο όπου δεν ίσχυε η τηλεκπαίδευση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.