Capital Economics: Η Ελλάδα στη χειρότερη θέση στην ύφεση στην ευρωζώνη!

Τα στοιχεία του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν ότι τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας έχουν προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη μείωση της δραστηριότητας σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης από ό,τι σε άλλες, σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, εκτιμά ότι θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη διακύμανση των οικονομικών επιδόσεων σε ολόκληρη την περιοχή από ό,τι δείχνουν οι επίσημες προβλέψεις.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 3,8% ενώ η απασχόληση μειώθηκε μόνο κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή ανά εργαζόμενο μειώθηκε απότομα.

Δεν υπάρχει ακόμη ανάλυση των δαπανών για τη ζώνη του ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, αλλά τα εθνικά στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν όλα τα στοιχεία της ζήτησης παρουσίασαν μεγάλες μειώσεις. Η κατανάλωση των νοικοκυριών, οι επιχειρηματικές επενδύσεις, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μειώθηκαν απότομα, αν και στη Γερμανία οι επενδύσεις στις κατασκευές αυξήθηκαν. Συγκριτικά, τα μηνιαία στοιχεία για τον Μάρτιο δείχνουν ότι η παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο αυξήθηκε κατά 1,8% σε μηνιαίο επίπεδο στη Γερμανία, αλλά μειώθηκε κατά 40,2% στη Γαλλία. Αυτό αντικατοπτρίζει τις διαφορές στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας και στις δύο χώρες, όπως τονίζει η Capital Economics.

Επίσης, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση, πολύ λιγότερο από τις μειώσεις στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η επιβολή αυστηρότερου lockdown στην Ιταλία υποδηλώνει ότι η οικονομία της ενδέχεται να έχει συρρικνωθεί πολύ περισσότερο από την πρώτη εκτίμηση του ΑΕΠ. Άρα ίσως τα δεδομένα της Ιταλίας είναι πιθανότερο να αναθεωρηθούν χαμηλότερα στο μέλλον.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Capital Economics εκτιμά ότι θα υπάρξουν πολύ μεγάλες διαφορές στην πορεία ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο αλλά και στο υπόλοιπο του έτους στις χώρες της ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες οικονομίες, η δραστηριότητα στην Ιταλία και την Ισπανία είναι πιθανό να υποχωρήσει βαθύτερα στο β’ τρίμηνο από ό,τι στο α’, ακολουθούμενες από τη Γαλλία, ενώ η Γερμανία θα σημειώσει τη μικρότερη πτώση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics, ακόμα και στη Γερμανία, η πτώση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο τοποθετείται στο 10%, για ό,τι σημαίνει αυτό για τις υπόλοιπες οικονομίες…

Όπως επισημαίνει, οι προβλέψεις της Κομισιόν, συνεπώς μοιάζουν αρκετά… συγκρατημένες. Για παράδειγμα, οι τελευταίες προβλέψεις της για τις χώρες της ευρωζώνης δείχνουν μείωση του ΑΕΠ μεταξύ 5,4% και 9,7% φέτος (Ελλάδα).

Οι προβλέψεις της Capital Economics δείχνουν μια πολύ ευρύτερη διακύμανση στα αποτελέσματα και μάλιστα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τοποθετούν την ύφεση στο 15%. Και σε γενικές γραμμές, χώρες με αυστηρότερα και πιο παρατεταμένα lockdowns και οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, θα αντιμετωπίσουν τη χειρότερη ύφεση. Αυτή η ομάδα χωρών περιλαμβάνει την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, όπως τονίζει…

Πηγή: capital.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.