Η εαρινή «έφοδος» στις αγορές

Η σημερινή ημέρα είναι ένας ακόμη σταθμός της εαρινής «εφόδου» της Ελλάδας στις αγορές. Και το επόμενο δεκαπενθήμερο αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα πεδία στην επιχείρηση της μεγαλης μεταμνημονιακής στροφής της οικονομίας και των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Σήμερα το βράδυ, μετά το κλείσιμο και της αμερικανικής αγοράς, αναμένεται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard and Poor’s. Σύμφωνα με τις εως τώρα πληροφορίες η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μία κλίμακα, από Β+ σε ΒΒ-, σε ένα περιβάλλον παράλληλων ευνοϊκών δεδομένων όπως η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και η σταθερή δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Ήδη, η Ελλάδα έχει αξιολογηθεί με ΒΒ- από έναν ακόμη διεθνή οίκο, την Fitch, και η νέα αναβάθμιση από την S&P εκτιμάται ότι θα έχει πρόσθετο θετικό αντίκτυπο στα ελληνικά ομόλογα που τα επιτόκιά τους κινούνται πλέον σταθερά περί το 3,3% με περαιτέρω πτωτικές τάσεις. Οι αναλυτές σημειώνουν εδώ ως επιπλέον ενθαρρυντικό στοιχείο την παράλληλη μείωση των spreads ανάμεσα στα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα που δείχνουν να έχουν παγιωθεί κάτω από τις 70 μονάδες βάσεις και προβλέπεται ότι θα συρρικνωθούν περαιτέρω καθώς παράλληλα με την σημερινή αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P αναμένεται και υποβάθμιση της Ιταλίας.

Έναν από τους βασικούς παράγοντες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας που θα επικαλεστεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η S&P θα είναι το σχέδιο προεξόφλησης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ύψους περίπου 3,7 δις ευρώ, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο εως τα μέσα Ιουνίου. Σ’ αυτό το κάδρο ανοίγει ο δρόμος και για την νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές – μια έξοδο, που έχει ήδη σχεδιαστεί από το οικονομικό επιτελείο και τον ΟΔΔΗΧ και προγραμματίζεται, εάν δεν υπάρξουν δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαίου.

Ο σχεδιασμός γι αυτή την νέα έξοδο – την τρίτη από τις αρχές του χρόνου – προβλέπει την έκδοση ενός επταετούς ομολόγου με στόχο το Δημόσιο να αντλήσει ποσό περίπου 2,5 δις ευρώ. Οι αναλυτές αναμένουν προσφορές από 10 εως 12 δις ευρώ ενώ θεωρείται ικανοποιητικό και ρεαλιστικό ένα επιτόκιο κοντά στο 2,7%. Η έκδοση του νέου ομολόγου θεωρείται «παράλληλο εργαλείο» της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την συνολική βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, η οποία ήδη δείχνει να αναγνωρίζεται από τους επενδυτές.

Ως προς την διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής η πρώτη εξέταση του αιτήματος που ήδη έστειλε η Αθήνα στον ESM αναμένεται να γίνει στο EuroWorkingGroup της 2ας Μαίου. Με βάση την τυπική διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τον ESM, έγκριση από τα κοινοβούλια συγκεκριμένων κρατών- μελών της ευρωζώνης (όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας), τελική έγκριση από τον ESM και αμέσως μετά αποδοχή της συμφωνίας από το ΔΝΤ. Με δεδομένη πάντως την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση των βασικών πλευρών θεωρείται ότι η εν λόγω διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και εως τα τέλη Μαίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.