Βεγγαλικά και κροτίδες: Συστάσεις και συμβουλές για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα βεγγαλικά και οι κροτίδες, στα χέρια ανήλικων μπορούν να μετατραπούν σε «φονικά όπλα» απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα τη δική τους, των γύρω τους, και φυσικά ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Όπως σημειώνουν, τα στοιχεία που κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται αντιπροσωπεύουν περιστατικά παιδιών και οικογενειών, που αναπάντεχα έπειτα από κακή χρήση των εύφλεκτων -και πολλές φορές απρόβλεπτων- υλικών ή κάποιο τυχαίο λάθος βρέθηκαν, αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» επιμένει κάθε χρόνο στην τεράστια σημασία της πρόληψης και ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι ημέρες του Πάσχα, που το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε έξαρση αποτελώντας μία άτυπη «παράδοση».

Ο Οργανισμός, μέχρι σήμερα, έχει διαχειριστεί αρκετά περιστατικά σε όλη την Ελλάδα, τα οποία πέρα από σοβαρές, πολλές φορές μη αναστρέψιμες, σωματικές βλάβες έχουν και σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις.

«Οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία είναι δεδομένες. Οφείλουμε όμως και εμείς, ως γονείς και εκπαιδευτικοί, να ενημερώσουμε τα παιδιά και να τα βοηθάμε να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση βεγγαλικών και κροτίδων.

Γνωρίζουμε όλοι πόσο εύκολο είναι να προμηθευτεί ένα παιδί αυτά τα είδη. Η πώλησή τους γίνεται σε καταστήματα, στο διαδίκτυο ακόμη και σε συνοικιακά καταστήματα, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομα», αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, «πρέπει πάντα να θυμόμαστε τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από παιδιά. Μια φορά αρκεί, για να αλλάξει μια ζωή».

Οι Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης του Οργανισμού, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» αλλά και η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό, καθημερινά, πανελλαδικά, 24ώρες τη μέρα και βρίσκονται στη διάθεση παιδιών και ενηλίκων για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.

«Ας κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να προστατέψουμε τα παιδιά μας!», καταλήγει «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Βεγγαλικά – κροτίδες: Συστάσεις από την Ελληνική Αστυνομία

Την ίδια ώρα εντείνονται οι έλεγχοι των αρχών καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, στοχεύοντας στην αποτροπή της παράνομης κατοχής και εμπορίας κροτίδων – βεγγαλικών, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση ατυχημάτων σε βάρος χρηστών και ανυποψίαστων πολιτών.

Η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους πολίτες και ιδίως στους γονείς τα εξής:

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου.
  • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  • Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.