Ελβετία, η χρηματοπιστωτική… μπανανία της Ευρώπης – Πώς κατέρρευσε η φήμη, τι θα γίνει με το φράγκο

Τεράστιο είναι το πλήγμα που δέχθηκε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας, με την παρολίγον κατάρρευση της Credit Suisse και τον αναγκαστικό γάμο με την UBS, να τη μετατρέπουν πλέον σε χρηματοπιστωτική…μπανανία της Ευρώπης, ενώ ερωτηματικά προκύπτουν και για την τύχη του ελβετικού φράγκου ως ασφαλούς επενδυτικού καταφύγιου.
H κατάρρευση του τραπεζικού γίγαντα Credit Suisse προκάλεσε σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές και φαίνεται να έχει προκαλέσει πλήγμα στη φήμη της Ελβετίας για σταθερότητα, με ένα στέλεχος να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές θα βλέπουν πλέον την ορεινή χώρα της κεντρικής Ευρώπης ως “οικονομική μπανανία”, αναφέρει χαρακτηριστικά το CNBC.
Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, συμφώνησε την Κυριακή να εξαγοράσει την ταλαιπωρημένη εγχώρια αντίπαλό της Credit Suisse έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με κυβερνητική στήριξη, σε χαμηλή τιμή.
Οι ελβετικές αρχές και οι ρυθμιστικές αρχές συνέβαλαν στη ρύθμιση της συμφωνίας, η οποία ήρθε εν μέσω φόβων για μετάδοση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση δύο μικρότερων αμερικανικών τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες.

Κατέρρευσε η φήμη του ελβετικού τραπεζικού κέντρου

Η συμφωνία διάσωσης σημαίνει ότι η Ελβετία, μια χώρα που η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση, βρίσκεται σε καλό δρόμο για να δει τις δύο μεγαλύτερες και πιο γνωστές τράπεζες της να συγχωνεύονται σε έναν μόνο χρηματοπιστωτικό γίγαντα.
“Η θέση της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικό κέντρο έχει καταρρεύσει”, δήλωσε ο Octavio Marenzi, διευθύνων σύμβουλος της Opimas, σε ερευνητικό σημείωμα. “Η χώρα θα θεωρείται πλέον ως μια οικονομική μπανανία”.
Το φιάσκο της Credit Suisse θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε άλλα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μια φήμη σε ολόκληρη τη χώρα με συνετή χρηματοοικονομική διαχείριση, υγιή ρυθμιστική εποπτεία και, ειλικρινά, ότι είναι κάπως θλιμμένη και βαρετή όσον αφορά τις επενδύσεις, έχει εξαλειφθεί”, δήλωσε ο Marenzi.
Οι μετοχές της UBS την Τρίτη αυξήθηκαν σχεδόν 4% περίπου στις 10:15 π.μ. ώρα Λονδίνου (6:15 π.μ. ET), επεκτείνοντας τα κέρδη μετά το κλείσιμο υψηλότερα στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Τι γίνεται με το ελβετικό φράγκο ως ασφαλές καταφύγιο;

“Ένα χαρακτηριστικό όλης αυτής της τραπεζικής πίεσης που είδαμε την τελευταία εβδομάδα ή δύο είναι ότι στην πραγματικότητα ναι, είδαμε μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών,  στις αγορές σταθερού εισοδήματος, καθώς και στις αγορές εμπορευμάτων, αλλά πολύ μικρή μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος”, δήλωσε ο Bob Parker, ανώτερος σύμβουλος της International Capital Markets Association, στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC την Τρίτη.
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς οι επενδυτές θα μπορούσαν τώρα να σκεφτούν σχετικά με τη φήμη της Ελβετίας για σταθερότητα, ο Parker απάντησε: “Όταν ήμουν στη Ζυρίχη την περασμένη εβδομάδα, το θέμα αυτό ήταν πραγματικά ένα καυτό θέμα”.
Έχουμε επιστρέψει κοντά στην απόλυτη ισοτιμία ελβετικού φράγκου-ευρώ. Έτσι, νομίζω ότι για να απαντήσω στην ερώτησή σας, ναι, σε κάποιο βαθμό το ελβετικό φράγκο ως νόμισμα ασφαλούς καταφυγίου έχει χάσει μέρος της γοητείας του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό”, δήλωσε ο Parker.
“Θα ανακτηθεί αυτό; Πιθανώς ναι, θα έλεγα ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ένα είδος βραχυπρόθεσμης επίδρασης”, πρόσθεσε ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.