Ευρωπαϊκός… οικονομικός κατήφορος

Οι διακοπές για τους Ευρωπαίος σύντομα τελειώνουν και η επιστροφή στην καθημερινότητα θα τους βρει αντιμέτωπους με μια πιο εύθραυστη οικονομία που κινδυνεύει να λυγίσει από τις τιμές στην ενέργεια, τον πληθωρισμό ρεκόρ και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική που έχει επιβληθεί.

Τη ζοφερή πραγματικότητα αναμένεται να επιβεβαιώσουν οι δείκτες που θα ανακοινωθούν την Τρίτη (23/08). Πιθανότατα θα δείχνουν συρρίκνωση της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα για δεύτερο μήνα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι μια ύφεση στη ζώνη του ευρώ των «19» είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο, γράφει το οικονομικό πρακτορείο bloomberg, προτάσσοντας τις οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλία και της Ιταλίας.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ανυπέρβλητες δυσκολίες που προκύπτουν από την υπερμεγέθη βιομηχανική της βάση και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος αλλά και την έλλειψη προμηθειών.

Έτσι λοιπόν, τα στοιχεία της ερχόμενης εβδομάδας θα αποτελέσουν βασικά συστατικά για τις συζητήσεις σχετικά με το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική της γηραιάς ηπείρου. Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 0,5% τον Ιούλιο και σηματοδότησε «περαιτέρω ομαλοποίηση» τον Σεπτέμβριο χωρίς να έχουν γίνει γνωστό όλα τα δεδομένα και την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ να απέχει λιγότερο από τρεις εβδομάδες.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε το σύνθημα: «Πρέπει να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα» είπε και προέτρεψε: «Ήρθε η ώρα να τα καταφέρουμε».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.