Υψηλό 7ετίας στην τιμή του αργού, έφτασε τα 83,6 δολ. το βαρέλι

Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει διαρκώς όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η τιμή του αργού πετρελαίου εκτοξεύθηκε κατά 1,2 σεντς (+1,5%), φτάνοντας τα 83,6 δολ. το βαρέλι, τιμή που συνιστά υψηλό επταετίας. Μόλις την τελευταία εβδομάδα είχε αυξηθεί κατά 4%, στα 80,81 δολ.

Η νέα αυτή αύξηση αναμένεται να εντείνει την πίεση στη διεθνή οικονομία, καθώς συνδέεται με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πανδημία και τις αυξημένες ανάγκες για καύσιμα, με τον παράλληλο περιορισμό της παραγωγής.

Οι τιμές του πετρελαίου, μπρεντ και αργού, ανεβαίνουν διαρκώς τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι τιμές άνθρακα και φυσικού αερίου.

Ο συνδυασμός αυτών των γεγονότων έχει οδηγήσει σε εκτεταμένα black out σε χώρες όπως η Ινδία, ενώ η Κίνα αυξάνει την παραγωγή άνθρακα για να καλύψει τις ανάγκες σε καύσιμη ύλη.

Ο φόβος είναι ότι όσο πλησιάζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο και την αύξηση των αναγκών για θέρμανση, η τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν περαιτέρω, εντείνοντας το πρόβλημα, ενώ ο OPEC έχει ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει σταθερή την αύξηση της παραγωγής στις χώρες μέλη του.

Οι εξελίξεις έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα κέρδη όσων επενδύουν στα καύσιμα στην αγορά παραγώγων ενώ οι πετρελαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ προχωρούν στη δημιουργία νέων πετρελαιοπηγών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.