Πόσο διαρκεί η ανοσία; – Τι προκύπτει από νέα μελέτη για ανθρώπους που νόσησαν

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό, όπως προκύπτει από μία νέα βρετανική έρευνα που βασίστηκε σε εργαζόμενους του υγειονομικού τομέα, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, άνθρωποι που έχουν περάσει την Covid-19, είναι πολύ απίθανο να την ξανακολλήσουν για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη μόλυνσή τους. Τα ευρήματα αυτά έρχονται να ανακουφίσουν τους περισσότερους από 51 εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλον τον κόσμο που μολύνθηκαν από την ασθένεια, δήλωσαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Αυτό είναι πραγματικά καλό νέο, επειδή μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι περισσότεροι άνθρωποι, που κόλλησαν Covid-19, δεν θα την ξανακολλήσουν», δήλωσε ο Ντέιβιντ Έιρ, καθηγητής στο Κολλέγιο Νάφιλντ της Οξφόρδης.

Μεμονωμένα κρούσματα επαναμόλυνσης με Covid-19, τη νόσο που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2, είχαν δημιουργήσει ανησυχίες ότι η ανοσία μπορεί να είναι σύντομη και ότι οι ασθενείς που αναρρώνουν μπορεί να αρρωστήσουν σύντομα και πάλι.

Όμως τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ εργαζομένων του βρετανικού υγειονομικού τομέα -οι οποίοι είναι μεταξύ αυτών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν Covid-19- δείχνουν πως οι περιπτώσεις επαναμόλυνσης θα παραμείνουν πιθανότατα εξαιρετικά σπάνιες.

«Το να έχεις μολυνθεί με Covid-19 προσφέρει προστασία κατά της επαναμόλυνσης στους περισσότερους για τουλάχιστον έξι μήνες», δήλωσε ο Έιρ. «Δεν βρήκαμε καμιά νέα μόλυνση με συμπτώματα σε κανέναν από τους συμμετέχοντες που είχαν διαπιστωθεί θετικοί για αντισώματα».

Η μελέτη, τμήμα ενός μεγάλου προγράμματος πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ στο υγειονομικό προσωπικό, κάλυψε μια περίοδο 30 εβδομάδων, από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο 2020. Τα αποτελέσματά της δεν έχουν εξετασθεί από άλλους επιστήμονες, όμως δημοσιεύθηκαν ήδη στον ιστότοπο MedRxiv.

Στη διάρκεια της μελέτης, 89 από τα 11.052 μέλη του υγειονομικού προσωπικού χωρίς αντισώματα ανέπτυξαν νέα μόλυνση με συμπτώματα, ενώ κανένα από τα 1.246 μέλη του υγειονομικού προσωπικού με αντισώματα δεν ανέπτυξε μόλυνση με συμπτώματα.

Μέλη του υγειονομικού προσωπικού με αντισώματα ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να βρεθούν θετικοί στην Covid-19, αλλά ασυμπτωματικοί, δήλωσαν οι ερευνητές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, 76 άτομα του υγειονομικού προσωπικού χωρίς αντισώματα διαγνώσθηκαν θετικά, σε σύγκριση με μόλις τρεις με αντισώματα. Αυτοί οι τρεις ήταν όλοι καλά και δεν ανέπτυξαν συμπτώματα της Covid-19, πρόσθεσαν.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά αυτή την ομάδα υγειονομικού προσωπικού για να δούμε πόσο διαρκεί η προστασία και αν προηγούμενη λοίμωξη επηρεάζει τη σοβαρότητα της μόλυνσης σε περίπτωση που κάποιος μολυνθεί ξανά», δήλωσε ο Ντέιβιντ Έιρ.

Πηγή: Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.