Ακόμα κι αν η Ευρώπη περάσει στην «πράσινη ενέργεια» η Αφρική θα παραμείνει «διψασμένη» για φυσικό αέριο

Ο επικεφαλής του Αφρικανικού Ενεργειακού Επιμελητηρίου, Ν. Τζ. Αγιούκ (N.J. Ayuk), είπε στο Al-Masry Al-Youm σε μια αποκλειστική συνέντευξη ότι η Αφρική βασίζεται στην Αίγυπτο ως μια αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου, η οποία θα φέρει επανάσταση στην ήπειρο.

Ο Αγιούκ εξήγησε ότι το επιμελητήριο σχεδιάζει να ιδρύσει ένα παράρτημα στη Βόρεια Αφρική, με το Κάιρο να συμμετέχει.

Δημιουργούνται μικρά έργα για τη δημιουργία εργοστασίων υγροποιημένου αερίου, τα οποία θα μπορούσαν να αντλήσουν δισεκατομμύρια δολάρια στην αφρικανική οικονομία, παράλληλα με συνομιλίες για τη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ των αφρικανικών χωρών μέσω της επέκτασης των αγωγών φυσικού αερίου.

Πρώτον, ποιος είναι ο ρόλος και το έργο του Αφρικανικού Επιμελητηρίου Ενέργειας;

«Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας με την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στον ενεργειακό τομέα.

»Δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε από τις κυβερνήσεις για τα πάντα, και η παροχή ευκαιριών εργασίας επιτυγχάνει αύξηση του βιοτικού επιπέδου στην Αφρική.

»Επομένως, δεν αφήνουμε αυτά τα καθήκοντα στα χέρια των κυβερνήσεων και πάντα πείθουμε τις εταιρείες στο βορρά, από την Αίγυπτο και από το νότο, όπου η Σενεγάλη και η Κένυα κάνουν αλλαγές και διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην αναγέννηση της Αφρικής.

»Υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις να ανοίξουν τις πόρτες χρηματοδότησης στους τομείς της ενέργειας, που δεν είναι όλοι για μεγάλες συμμετοχές μέσω τεράστιων εταιρειών, αλλά υπάρχουν μικρομεσαία έργα».

Τι γίνεται με το ενδιαφέρον του Αφρικανικού Επιμελητηρίου Ενέργειας για μικρά έργα;

«Υπάρχουν μικρά έργα για εργοστάσια υγροποιημένου αερίου και υποστηρίζουμε τις αναδυόμενες εταιρείες στα χέρια της νεολαίας της ηπείρου, οι οποίες μπορούν να εξοικονομήσουν και να κερδίσουν δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν την αφρικανική οικονομία.

»Αυτό είναι το μέλλον, γιατί η χρηματοδότηση ήταν και εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην υλοποίηση έργων για τη δημιουργία ελπίδας στους νέους για την ανάπτυξη της ηπείρου για να συγκεντρώσουμε κεφάλαια, να ανοίξουμε έργα και να εξάγουμε φυσικό αέριο μόνοι μας.

»Το φυσικό αέριο για την Αφρική θεωρείται επανάσταση ανεξαρτησίας ώστε η Αφρική να γίνει ισχυρότερη».

Τι γίνεται με τη συνεργασία με την Αίγυπτο και τι χρειάζεται η Αφρική από το Κάιρο;

«Η Αίγυπτος ήταν και εξακολουθεί να είναι μια από τις πρώτες μεγάλες χώρες που υποστήριξε και υποστήριξε την ίδρυση του Αφρικανικού Επιμελητηρίου Ενέργειας. Το Κάιρο αγκάλιασε την ιδέα πριν ξεκινήσει και μέχρι να διαμορφωθεί.

»Η Αίγυπτος είναι η πιο σημαντική χώρα της ηπείρου που ωθεί την Αφρική προς την πρόοδο και την πρόοδο.

»Η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχει τον Οκτώβριο στην πόλη του Κέιπ Τάουν στις συνεδριάσεις του επιμελητηρίου.

»Έχει μεγάλο και σημαντικό ρόλο, επομένως όλες οι αφρικανικές χώρες πρέπει να συνεργάζονται με την Αίγυπτο όλο και περισσότερο.

»Η Αίγυπτος δεν υπήρξε ποτέ “τσιγκούνα” με την υποστήριξη και τις συμβουλές, και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό, ειδικά στην εφημερίδα σας που σύντομα θα ιδρύσουμε ένα υποεπιμελητήριο για τη Βόρεια Αφρική, στην οποία η Αίγυπτος θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο».

Επανέρχομαι στον ρόλο του Ενεργειακού Επιμελητηρίου και στη συνεργασία του με όλες τις χώρες της ηπείρου, ιδιαίτερα στον τομέα του φυσικού αερίου. Υπάρχει επιθυμία μεταφοράς αερίου;

«Επιδιώκουμε να ενεργοποιήσουμε τη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ αφρικανικών χωρών επεκτείνοντας τους αγωγούς φυσικού αερίου, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στην Αφρική για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ενδοεμπορίου.

»Με αυτόν τον τρόπο θα είναι καλύτερο από την πώληση ενέργειας στην Ευρώπη ή εκτός της ηπείρου, ώστε η προστιθέμενη αξία να είναι για την ίδια την Αφρική και όχι για άλλους».

Όσον αφορά την αύξηση του πληθυσμού της Αφρικής, ποιο είναι το όνειρο της ηπείρου για την ενέργεια;

«Η Αφρική είναι μια μεγάλη ήπειρος που επεκτείνεται και ο πληθυσμός της αυξάνεται.

»Τώρα βρισκόμαστε σε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άτομα και μέχρι το 2030 θα φτάσουμε τα 1,6 δισεκατομμύρια, και ως εκ τούτου η ανάγκη για ενέργεια θα αυξηθεί.

»Επομένως, υπάρχει ανάγκη να διατηρήσουμε τους πόρους φυσικού αερίου μας και να εργαστούμε για να τους ανακαλύψουμε, έτσι ώστε σε μια περίοδο που η Ευρώπη θα λέει ότι δεν θέλει το αφρικανικό φυσικό αέριο, πρέπει να ενωθούμε για να ελέγξουμε και να δημιουργήσουμε μια παράλληλη αφρικανική αγορά.

»Η Ένωση στον τομέα του φυσικού αερίου αποτελεί κορυφαία στρατηγική για την ήπειρο».

Έχει η Αφρική αποθέματα φυσικού αερίου που την πληρούν για να ανταγωνιστεί παγκοσμίως;

«Σίγουρα έχουμε επαρκείς ποσότητες αερίου και πρέπει να εξετάσουμε τι χρησιμοποιείται.

»Η Νιγηρία από μόνη της καίει μια ποσότητα αερίου αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ηπείρου, αλλά εξατμίζεται στον αέρα, επομένως ό,τι ανακαλύφθηκε πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως καύση πόρων σημαίνει απώλεια τους.

»Υπάρχουν αποθέματα στη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια – η τελευταία ανακάλυψε τα τελευταία τρία χρόνια τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο και τη Νότια Αφρική στο ίδιο επίπεδο.

»Λόγω της τεχνικής τεχνογνωσίας της Ρωσίας και της Gazprom, της μεγαλύτερης δημόσιας εισηγμένης εταιρείας φυσικού αερίου στον κόσμο – η οποία δραστηριοποιείται σε δύσκολα εδάφη, είτε σε εξαιρετικά ψυχρή και παγωμένη Σιβηρία ή Αφρική με υψηλές θερμοκρασίες – και σε σύγκριση με άλλες χώρες, είναι πρόθυμη να εργαστεί για τον εμπλουτισμό του προστιθέμενη αξία».

Έχετε ένα όραμα για τη δημιουργία μιας ένωσης αφρικανικών χωρών για το φυσικό αέριο, παρόμοια με τον οργανισμό πετρελαίου «ΟΠΕΚ»;

«Αυτό σίγουρα επιδιώκουμε ώστε οι αφρικανικές χώρες να έχουν λόγο στον τομέα.

»Όπως έχω πει, η Αίγυπτος είναι προμηθευτής και παραγωγός φυσικού αερίου, επομένως πρέπει να υπάρξει μια διαβούλευση συμβαλλόμενο μέρος να αναπτύξει πολιτικές και ένα σχέδιο συνεργασίας ώστε να μπορεί να καθιερωθεί ένας δείκτης αφρικανικού φυσικού αερίου για τον έλεγχο των παγκόσμιων τιμών, σε περιόδους κρίσης.

»Η παγκόσμια οικονομία επηρεάζεται από τις αφρικανικές χώρες [και το αντίστροφο], για παράδειγμα, εάν υπάρξει διαμαρτυρία πέντε ατόμων στην Ευρώπη, η Αφρική επηρεάζεται γρήγορα λόγω της αύξησης των τιμών».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.