Στους δρόμους ενάντια στην καταστολή και πάλι οι Γάλλοι

Χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να διαδηλώνουν στη Γαλλία εναντίον του νομοσχεδίου «καθολικής ασφάλειας» της κυβέρνησης Μακρόν. Στο Παρίσι πάνω από 35.000 πολίτες πραγματοποίησαν χθες μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από τη γαλλική Γερουσία.

Οι διαμαρτυρίες είναι καθημερινές σε ολόκληρη τη χώρα.

Oι διαμαρτυρίες και παλλαϊκές συγκεντρώσεις στρέφονται ενάντια στο γνωστό νομοσχέδιο που εμποδίζει τους πολίτες να καταγράφουν εικόνες αστυνομικής βίας και δίνει κατ΄ουσίαν το «εν λευκώ» στις δυνάμεις καταστολής. Το νομοσχέδιο, που έχει ψηφιστεί τον Νοέμβριο του 2020 από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση και ήδη βρίσκεται προς (τελική) ψήφιση στη γαλλική Γερουσία, έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. Κεντρικό σύνθημα των συγκεντρώσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία, παραμένει το «η κάμερα μου εναντίον του γκλομπ σου».

Οι λαϊκές διαμαρτυρίες έχουν επικεντρωθεί στο άρθρο 24 του προς τελική ψήφιση νομοσχεδίου, το οποίο βάλει κατά του δικαιώματος του συνέρχεσθαι αλλά και, ανοικτά, κατά της Ελευθερίας του Τύπου, απαγορεύοντας ακόμη και τη μετάδοση εικόνων από παρανομίες και βία των δυνάμεων καταστολής. Αρχικά, το νομοσχέδιο ήταν ακόμη αυστηρότερο και οι προβλέψεις περιελάμβαναν και τους φωτορεπόρτερ, αλλά η μεγάλη κινητοποίηση των σωματείων Τύπου επέφερε διορθώσεις σε αυτό το σημείο.

Η επίσημη θέση της γαλλικής κυβέρνησης, όπως την εκστόμισε ο, και γενικότερα προκλητικός, υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν, είναι ότι το νομοσχέδιο προστατεύει την αστυνομία, η οποία «δεν είναι ποτέ ο εχθρός». Η παραίτηση του συγκεκριμένου υπουργού αποτελεί μόνιμο αίτημα των διαδηλωτών, που ζητούν και την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο περί «καθολικής ασφάλειας» – της αστυνομίας και όχι των πολιτών- κατατέθηκε από την κυβέρνηση Μακρόν πέρισυ, και προβλέπει την πλήρη απαγόρευση καταγραφής ή μετάδοσης εικόνων αστυνομικών σε πορείες, διαδηλώσεις κλπ,  ώστε να προστατευθεί «η σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.