Κλιμακώνει επικίνδυνα η Άγκυρα με νέα Navtex – Απέπλευσε το Ορούτς Ρέις από την Αττάλεια

Τορπιλίζει τον διάλογο η Τουρκία λίγο πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, βγάζοντας ξανά το Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα αποφάσισε να κλιμακώσει εκ νέου την ένταση με την Ελλάδα, εκδίδοντας νέα Navtex, δεσμεύοντας με νέα παράνομη NAVTEX τμήμα της ελληνική υφαλοκρηπίδας, μία ανάσα από το Καστελλόριζο και την Ρόδο.

Η Τουρκία δεσμεύει ένα μεγάλο κομμάτι βορειότερα από αυτό που βρισκόταν το Ορούτς Ρέις την τελευταία φορά για διάστημα 10 ημερών, από τις 12 έως τις 22 Οκτωβρίου. Μάλιστα φτάνει έως και 6 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, δοκιμάζοντας στον μέγιστο βαθμό τα όρια της Αθήνας.

Το καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας επιστρέφει και σύμφωνα με πληροφορίες του Χρήστου Μαζανίτη και του enikos.gr ήδη από τα μεσάνυχτα έχει κινητοποιηθεί μέρος του Στόλου, ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή η Πολεμική Αεροπορία. Βεβαίως, η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην προκλητική εισβολή στα Βαρώσια και συνιστά ουσιαστική κλιμάκωση της Άγκυρας, λίγες ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές, που σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατη η όποια δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η κατακόρυφη πρόκληση καταγράφεται 2 ημέρες πριν την περιοδεία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας στην Άγκυρα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κι ενώ Δένδιας – Τσαβούσογλου είχαν πριν λίγες ημέρες ένα ολιγόλεπτο τετ – α – τετ στο οποίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεσμεύθηκε να προτείνει ημερομηνία έναρξης του διερευνητικού διαλόγου. Πάντως, μέχρι το πρωί της Δευτέρας, το Oruc Reis συνεχίζει να βρίσκεται αρόδο στο λιμάνι της Αττάλειας.

Ελληνική αντι-Navtex

H Αθήνα αντέδρασε άμεσα στην παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας. Ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex που αναφέρε ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Ακολουθεί η Navtex που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης:

IRAKLEIO STATION NAVWARN 596/20

KASTELORIZO SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA06-1262/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA06-1262/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 222059 UTC OCT 20.

ΥΠΕΞ για Τουρκία: Η νέα παράνομη Navtex συνιστά ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή

“Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

“Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις. 

-Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

-Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

-Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας” καταλήγει η ανακοίνωση.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα μετά την τουρκική NAVTEX

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επιστρέφει, σήμερα, στην Αθήνα από την Πορτογαλία, μετά την συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Ζάου Γκόμες Κραβίνιου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παναγιωτόπουλος επιστρέφει εσπευσμένα στην Ελλάδα μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς ήταν προγραμματισμένο να παραμείνει έως και αύριο στην Πορτογαλία.

Θέμα τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής- Επικοινωνία με Μισέλ
«Συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής Navtex, νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου. Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις οποίες και σας παραπέμπω», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.Όπως είπε ο κ. Πέτσας «ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ήδη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν ‘οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο’».

Τόνισε επίσης ότι «ο πρωθυπουργός, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου, θα θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.