Το εξοπλιστικό ράλι της Τουρκίας (ξόδεψε 20,5 δις ευρώ πέρυσι) κινητοποιεί την Ελλάδα – Οι τρεις πυλώνες ενίσχυσης

Μέχρι πού θα το φτάσει ο Ερντογάν; Η νέα «χιτλερική» Τουρκία εξοπλίζεται σε όλα τα επίπεδα, σε μία φρενήρη αλλά όχι δυσεξήγητη κούρσα εξοπλισμών. Ήδη θεωρείται ότι η ερντογανική Τουρκία είναι εξοπλισμένη σαν αστακός, όπως διαπιστώνουν ακόμα και τα γερμανικά ΜΜΕ και όχι μόνο.

Προβεβλημένα γερμανικά ΜΜΕ (FAZ, Deutsche Welle κ.ά.) έχουν αντιληφθεί το φαινόμενο «Τουρκία». Την αντίληψη αυτή κινητοποίησαν οι συνεχείς αναφορές του Τούρκου προέδρου, ο οποίος εν μέσω κρίσης με την Ελλάδα τονίζει διαρκώς ότι η Τουρκία πρέπει να καταστεί αυτάρκης στρατιωτική δύναμη σε όλο το φάσμα των σύγχρονων εξοπλισμών.

Ο Ερντογάν ανέφερε σε πρόσφατη επίσκεψή του σε ναυπηγοκατασκευαστική μονάδα ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει «η πρώτη χώρα στον κόσμο στον τομέα της βιομηχανίας όπλων και μάλιστα με δικά της κεφάλαια»! Η κατεύθυνση αυτή στον οπλικό προσανατολισμό της Τουρκίας δεν είναι καινοφανής. Ο Ερντογάν μεθοδικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, άρχισε από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας να κατευθύνει τη χώρα του στην απαγκίστρωση από εξωτερικές προμήθειες όπλων, στήνοντας μεθοδικά γηγενή πολεμική βιομηχανία.

Η Αθήνα έκανε πως δεν έβλεπε, δεν άκουγε… Και τώρα… τρέχει! Σύμφωνα με στοιχεία προερχόμενα από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη που εδρεύει στη Στοκχόλμη (SIPRI), το ποσοστό για εξοπλισμούς στον τουρκικό κρατικό προϋπολογισμό τον περασμένο χρόνο άγγιξε το 8%. Κάθε χρόνο το ποσοστό αυτό αυξάνεται… Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Τουρκία πέρυσι διέθεσε 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες.

Αν δεν ανακοπεί ο ρυθμός, η Τουρκία θα είναι σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ένα τεράστιο στρατόπεδο. Σε αυτό το κλίμα η ελληνική πλευρά επισπεύδει την εξοπλιστική πολιτική της, καθώς ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι επείσθησαν ότι οι εξοπλισμοί είναι απαραίτητοι… Αυτήν την περίοδο τέτοιοι αφελείς το έχουν «βουλώσει»!

Η τουρκική επιθετικότητα κινητοποιεί την ελληνική πλευρά που προωθεί με ταχείς ρυθμούς σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη στρατηγική ισορροπία στην Αν. Μεσόγειο. Όπως έγινε γνωστό, τις πρώτες ανακοινώσεις θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη σε λίγες ημέρες (12-13/9).

Η Ελλάδα κινείται αποφασιστικά για την ενίσχυση της αποτρεπτικής της δύναμης σε τρία επίπεδα. Στα αμιγώς εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία έχουν προτεραιότητα οπλικά συστήματα, αναγκαία για να είναι άμεσα επιχειρησιακά έτοιμα, στην ενίσχυση του προσωπικού των Ε.Δ. και στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να έχει αποτρεπτική ισχύ, αλλά και αναπτυξιακή χροιά, συμβάλλοντας στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις, η Αθήνα δρομολογεί την περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής στρατιωτικής μηχανής στο πλαίσιο του γενικότερου αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας. Προτεραιότητα, η μέγιστη δυνατή στήριξη των Ε.Δ. Στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι πρέπει να αναβαθμιστούν πολύ συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, τα οποία θα δώσουν άμεσα το πλεονέκτημα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Οι τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες εξειδικεύονται:

Πρώτος πυλώνας: Τορπίλες βαρέος τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια 214. (Γερμανία) – Αναβάθμιση – συντήρηση των MIRAGE 2000 και 2000-5 και εφοδιασμός με νεότερα όπλα (Γαλλία). – Αναβάθμιση των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. (Γερμανία). – Αναβάθμιση αεροσκαφών F-16. Επιτάχυνση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος (ΗΠΑ)

Δεύτερος πυλώνας: Ενίσχυση του προσωπικού που αξιολογείται κατά προτεραιότητα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Πληροφορίες αναφέρουν προσλήψεις 2.000 έως 6.000 ΕΠΟΠ. Τον ακριβή αριθμό θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Τρίτος πυλώνας: Εκσυγχρονισμός της αμυντικής βιομηχανίας και, κυρίως: – Η εξυγίανση της αεροπορικής βιομηχανίας, ΕΑΒ – Ο εκσυγχρονισμός των εργοστασίων του Στρατού Ξηράς. – Ο εκσυγχρονισμός των ναυπηγείων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική πηγή τροφοδοσίας πλωτών μέσων για το Πολεμικό Ναυτικό, συμβάλλοντας και στον τομέα συντήρησης επισκευών.

Ελλάδα – Γαλλία συμμαχία και στην αγορά οπλικών συστημάτων

Όλα τα συναφή θέματα που σχετίζονται με την άμεση ενίσχυση των Ε.Δ. συζητούν συχνότατα τηλεφωνικά ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος έχει καταθέσει και επισήμως το ενδιαφέρον της Ελλάδας για άμεση απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, με δυνατότητα αύξηση του αριθμού ανάλογα με την προσφορά. Το αίτημα ικανοποιεί τη Γαλλία, που επιθυμεί να δώσει απάντηση στην κρίση που πλήττει εδώ και χρόνια την κατασκευαστική DASSAULT.

Ειδικότερα όμως συζητούνται:

  • Προμήθεια των νέων φρεγατών «Belh@ra» Το Π.Ν. έχει δηλώσει το ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα πλοία ώστε o στόλος να γυρίσει σελίδα. Αρκετά τα νομικά κωλύματα, αλλά τσουχτερή και η τιμή για δύο πολεμικά πλοία που αγγίζει τα 3,3 δισ. Το Πολεμικό Ναυτικό με αυτές τις αντιαεροπορικές φρεγάτες «κλειδώνει» το Αιγαίο απομακρύνοντας τον κίνδυνο μιας εχθρικής ενέργειες από τον αέρα. Με αυτό το όπλο ο στόλος ουσιαστικά αλλάζει σελίδα περνώντας στην ψηφιακή εποχή. Ομως το Επιτελείο δεν έχει σταματήσει να βλέπει και άλλες, οικονομικά πιο συμφέρουσες, προσφορές, από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ.
  • Αγορά μαχητικών Rafale, καινούργιων ή μεταχειρισμένων. Θα μπορούσαν να είναι ο αντικαταστάτης των παλαιότερων Mirage. Το μαχητικό 4ης προς 5η γενιά, εφόσον αποκτηθεί, συνεχίζει την παράδοση των στρατηγικών όπλων της Ελλάδας να είναι από τη Γαλλία. Με τους πυραύλους Scalp εμβέλειας σχεδόν 1.000 χλμ. δύναται να πλήξει στρατηγικούς στόχους από μεγάλες αποστάσεις, σχεδόν αθέατο. Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι επιθυμούν τη συνέχιση αυτής της προμήθειας. Ήδη τα επιτελεία Ελλάδας και Γαλλίας βρίσκονται σε διαβουλεύσεις.

Οι συζητήσεις αυτές βασίζονται σε δύο πυλώνες:

Ο πρώτος είναι τα μεταχειρισμένα μαχητικά, διότι αυτά η Πολεμική Αεροπορία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να τα εντάξει στον αεροπορικό στόλο της. Γαλλική τεχνογνωσία υπάρχει από τη δεκαετία του 1970 με τα Mirage F-1 και στη συνέχεια με τα Mirage 2000.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα καινούργια μαχητικά, κάτι που σημαίνει διαβουλεύσεις με την εταιρία, συζητήσεις για μακροχρόνια τεχνική υποστήριξη και προμήθεια ανταλλακτικών από τη Γαλλία, αλλά και ο χρόνος παράδοσης των καινούργιων μαχητικών.

Επαναπιστοποίηση πυραύλων Scalp των Mirage. Στρατηγικής σημασίας όπλο. Η χώρα μας διαθέτει εκατοντάδες. Η συζήτηση θα αρχίσει από το 2021… Το πρόγραμμα επαναπιστοποίησης, που φτάνει περίπου τα 100.000.000 ευρώ, αφορά τα Mirage 2000-5 και φυσικά τα όπλα αυτά μπορούν να μετακινηθούν και στα Rafale, που πρόκειται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να προμηθευθεί η χώρα. Υποστήριξη ελικοπτέρων Super Puma και ελικοπτέρων ΝΗ-90 του Στρατού Ξηράς και των Μη Επανδρωμένων Μέσων που διαθέτει το όπλο.

Πηγή: newsbreak

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.