Βηρυτός: 14.000 βόμβες κατασκευάζονται με την εκρηκτική ύλη που εξερράγη

Τουλάχιστον σε 13.750 κλασικές αμερικανικές βόμβες TNT (200 λιβρών) αντιστοιχεί η εκρηκτική ύλη περίπου 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου που εξερράγη το βράδυ της Τρίτης 4 Αυγούστου σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού όπου φυλάσσονταν τα τελευταία έξι χρόνια.

Μιλώντας στο ethnos.gr, ο Υποστράτηγος ε.α. και Διδάκτορας στη Χημεία εκρηκτικών υλών Παναγιώτης Κιούσης, εξηγεί πως η έκρηξη των πρωτογενών εκρηκτικών υλών προκλήθηκε πιθανότατα από σπινθήρα.

«Οι μεγάλες αμερικανικές βόμβες περιλαμβάνουν 200 λίβρες ΤΝΤ. Δημιουργήθηκαν ασύλληπτες ωστικές δυνάμεις στη Βηρυτό. Φανταστείτε ότι με μια λίβρα ΤΝΤ αν την ενεργοποιήσεις με πυροκροτητή και κάνεις μία έκρηξη σε μία κολόνα από χάλυβα, όπως αυτή της ΔΕΗ,  αυτή κόβεται λες και είναι πράσο. Οι εκρήξεις δημιουργούν ισχυρά εξώθερμες αντιδράσεις» δήλωσε και πρόσθεσε «Κάθε φορά που πέφτει μία βόμβα TNT 200 λιβρών από αεροπλάνο, “φεύγει” ένα οικοδομικό τετράγωνο. Το ότι δεν ισοπεδώθηκε όλη η Βηρυτός είναι θαύμα»

Σύμφωνα με τον ίδιο το 90% των νατοϊκών ατυχημάτων από εκρηκτικά οφείλονται σε ενεργοποίηση πρωτογενούς εκρηκτικής ύλης είτε από πρόκληση σπινθήρα, τριβής ή κρούσης. Η ανατίναξη στην Βηρυτό πιθανότατα προήλθε από έκρηξη πρωτογενούς εκρηκτικής ύλης ,η οποία έδωσε την απαραίτητη ενέργεια στη δευτερογενή εκρηκτική ύλη η οποία βρίσκονταν σε κοντινό χώρο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εξ συμπαθείας έκρηξη.

Οι περιβαλλοντικές ζημιές θα είναι πολύ μικρές στην περιοχή εκτιμά ο υποστράτηγος. «Ναι μεν οι εκρηκτικές ύλες περιέχουν καρκινογόνες ουσίες και ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, αλλά, διαλύονται πολύ εύκολα από τον φύσημα του αέρα. Δεν θα έχουν πρόβλημα οι κάτοικοι που είναι κοντά στην περιοχή της έκρηξης».

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο δεν δικαιολογείται καμία αποθήκευση πρωτογενούς ή δευτερογενούς εκρηκτικής ύλης κοντά σε κατοικημένη περιοχή και χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες προδιαγραφές. «Πρέπει να είναι στην ύπαιθρο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και δίπλα σε ανάχωμα. Το υψηλό ανάχωμα λειτουργεί προστατευτικά καθώς όταν γίνει μια έκρηξη αυτό βοηθά να μην φύγει προς τα αριστερά και τα δεξιά το ωστικό κύμα αλλά να χτυπήσει στο ανάχωμα και να εξουδετερωθεί προς τα πάνω». Παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται οι νατοϊκές προδιαγραφές για το πώς πρέπει να είναι η αποθήκη αλλά και πόσο τονάζ μπορεί κάθε φορά να αποθηκευτεί, «Είναι εγκληματική ενέργεια να αποθηκεύεις πρωτογενή και δευτερογενή εκρηκτική ύλη μαζί».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.